12/3/16

Τζεβρεμεδες

Ή αλλιώς μπουρέκια με ανθότυρο λόγω της ημέρας...μιας και αύριο είναι η Τυρινή και η τελευταία Κυριακή των Αποκρεών.
Πριν μερικά χρόνια είχα δοκιμάσει αυτό το γλυκό σε ένα σπίτι στην Κρήτη και μου άρεσε πάρα πολύ. Απλό, εύκολο και σιροπιαστό. Στην Κρήτη συνηθίζεται να τα φτιάχνουν τις απόκριες και τα λένε αλλιώς και μπουρεκάκια με ανθότυρο ή μυζήθρα .

Υλικά που θα χρειαστούμε:
- 450 γρ. φύλλα κρούστας
- 600 γρ. ανθότυρο νωπό
- 1/2  φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
- 2 αυγά
- 1 κ.γ. κανέλλα
- 200 γρ. βούτυρο για το άλειμμα των φύλλων

Για το σιρόπι:
- 2 φλ. τσαγιού νερού
- 3 φλ. τσαγιού ζάχαρη
- χυμός από 1/2 λεμόνι και την φλούδα του
- 1 ξυλάκι κανέλλας

Εκτέλεση:
-  Ανακατεύουμε όλα τα υλικά της γέμισης σε ένα μπολ.
- Λιώνουμε το βούτυρο και με ένα πινελάκι αλείφουμε κάθε φύλλο.
- Όπως είναι τα φύλλα το ένα πάνω στο άλλο τα χαράζουμε σε λωρίδες πάχους περίπου 10 cm από την πλατιά πλευρά.
- Απλώνουμε μια κουταλιά της σούπας γέμιση και τυλίγουμε σε ρολό.
- Κάνουμε το ίδιο και στα υπόλοιπα.
- Τοποθετούμε τους τζεβρεμέδες σε ένα ταψί που είναι στρωμένο με λαδόκολλα και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150o ( για 40 με 50 λεπτά μέχρι να αποκτήσουν χρυσαφί χρώμα.
- Όταν κρυώσουν, ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και 5 λεπτά από την στιγμή που θα αρχίσουν να βράζουν, το κατεβάζουμε από τη φωτιά.
- Ρίχνουμε το καυτό σιρόπι πάνω στους τζβρεμέδες και τους αφήνουμε να ρουφήξουν το σιρόπι. (Στην φωτογραφία έχω φτιάξει μικρότερη δόση). Αν θέλουμε πασπαλίζουμε στο τέλος και με άλλη κανέλλα!


Καλές Απόκριες!!!

23/2/16

Σπιτικός γύρος

Και μιας και η τσικνοπέμπτη κοντοζυγώνει, όχι ότι χρειαζόμασταν αφορμή, ευκαιρία για μια πανεύκολη συνταγή για όσους καλοφαγάδες δεν έχουν barbeque ή ψησταριά στο σπίτι.

Υλικά που θα χρειαστούμε:

- 4 μπριζόλες λαιμού
- 4 φέτες μπέικον
- αλάτι
- πιπέρι
- 1 κ. γλ. πάπρικα γλυκιά
- 1 κ. γλ. ρίγανη
- 1 κ. γλ. θυμάρι
- 4 κ. σ. λάδι
- 1 ποτ. κρασιού νερό
- 2 κρεμμύδια
- 4 πίτες
- 1 κεσεδάκι στραγγιστό γιαούρτι
προαιρετικά 2 ντομάτες

Μερίδες: 4

Εκτέλεση:

  1. Πλένουμε καλά τις μπριζόλες και ρίχνουμε όλα τα μπαχαρικά το λάδι.
  2. Βάζουμε το μπέικον πάνω στη μία μπριζόλα και σκεπάζουμε με την άλλη μπριζόλα.
  3. Κάνουμε το ίδιο και με τις άλλες δύο.
  4. Τα πατάμε με τα χέρια μας να ενωθούν καλά
  5. Τοποθετούμε μέσα στη γάστρα τις μπριζόλες.
  6. Κόβουμε το κρεμμύδι σε χοντρές φετούλες και το τοποθετούμε στη γάστρα δεξιά και αριστερά από το γύρο.
  7. Κλείνουμε τη γάστρα και ψήνουμε στους 180ο C για μία ώρα
  8. Στη συνέχεια ανοίγουμε τη γάστρα και βγάζουμε το γύρο. Σε ξύλο κοπής τον κόβουμε σε μικρά κομματάκια, έτσι ώστε να θυμίζει γύρο στην όψη. Τον ξαναβάζουμε στη γάστρα και ψήνουμε για 10 λεπτά ακόμα με ανοιχτό το καπάκι ώστε να ροδίσει.
  9. Ζεσταίνουμε τις πίτες στο τηγάνι με ελάχιστο λάδι.
  10. Σερβίρουμε με τις πίτες, από πάνω το γιαούρτι και το γύρο και συνοδεύουμε με το γιαούρτι και προαιρετικά με μια κομμένη ντοματούλα.

6/2/16

Ντοματόσουπα

Επιτέλους Σαββατοκύριακο! Και μιας κι έρχεται μαζί με αυτό και το κρύο, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, είναι ευκαιρία για χουχούλιασμα στο σπίτι και μια νόστιμη ζεστή σουπίτσα.

Υλικά που θα χρειαστούμε:

- 4 ντομάτες ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
- 4 πιπεριές φλωρίνης ψημένες και ξεφλουδισμένες
- 1 πράσο
- 900 γρ. νερό
- 1/2 κεσές γιαούρτι 2%
- 200 γρ. γάλα
- αλάτι
- πιπέρι

Για το γαρνίρισμα θα χρειαστούμε:
 - 3 κουτ. σούπας μαϊντανός ψιλοκομμένος
-  1/2 κεσές γιαούρτι 2%

Μερίδες: 4

Εκτέλεση:

Βάζουμε τις ντομάτες, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το πράσο και τις πιπεριές σε μια μεγάλη κατσαρόλα προς μέτρια προς υψηλή φωτιά μέχρι να έρθουν σε σημείο βρασμού. Κατεβάζουμε σε μέτρια φωτιά και το βράζουμε για άλλα 30 λεπτά. Με το ραβδομπλέντερ πολτοποιούμε το μείγμα στην κατσαρόλα μέχρι να γίνει λείο. Προσθέτουμε το γάλα, το αλάτι, το πιπέρι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το γιαούρτι ανακατεύοντας καλά με σύρμα και βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει για περίπου 5 λεπτά. Σερβίρουμε σε μπολ και γαρνίρουμε με μυρωδικά της επιλογής μας (βασιλικό ή μαϊντανό κλπ.). Συνοδεύουμε τη σούπα με φρυγανισμένο ψωμί.

30/11/15

Κουραμπιέδες οι κλασσικοί

Δεν θα πω ψέματα. Φέτος για πρώτη φορά έφτιαξα κουραμπιέδες. Η αναζήτηση της κατάλληλης συνταγής στο διαδίκτυο κράτησε κάποιες ημέρες, ψάχνοντας και συγκρίνοντας για την καλύτερη. Τελικά αποφάσισα να ακολουθήσω την συνταγή του Τσελεμεντέ από το αντίστοιχο βιβλίο, δώρο της μαμάς μου από παλιά, που για ακόμη μια φορά αποδείχτηκε χρήσιμο. Το αποτέλεσμα με ενθουσίασε και γι' αυτό ξαναέφτιαξα μέσα σε μια εβδομάδα πάλι άλλη μια παρτίδα. Επίσης δεν έχω μεγάλο μίξερ, αλλά και με το μίξερ χειρός γίνεται το ίδιο καλά (η κουζίνα γίνεται λίγο χάος βέβαια, αλλά χαλάλι!).  


Υλικά που θα χρειαστούμε:

- 1 φλιτζάνι τσαγιού βούτυρο γάλατος
- 50 γρ. (3-4 κουτ. σούπας) ζάχαρη ψιλή
- 1 κρόκος αυγού
- 30 γρ. (2 κουτ. σούπας) μαστίχα ποτό
- 2 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι κοσκινισμένο
- 1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
- 1 βανίλια
- λίγο ανθόνερο
- 300 γρ. (2 φλιτζ. τσαγιού) ζάχαρη άχνη

Υλικά: 20-25

Εκτέλεση:

Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο μέχρι να ασπρίσει καλά. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και τους κρόκους (εξακολουθώντας το χτύπημα), τη μαστίχα και, αργότερα, αρχίζουμε να ρίχνουμε λίγο λίγο, το αλεύρι, αφού ανακατέψουμε προηγούμενα σ' αυτό το μπέικιν- πάουντερ και τη βανίλια.
Ζυμώνουμε πολύ καλά τη ζύμη, ώστε να πλάθεται εύκολα, παίρνουμε κομμάτια από αυτήν και πλάθουμε τους κουραμπιέδες στο σχήμα που θέλουμε.
Τους βάζουμε στο ταψί και τους ψήνουμε σε μέτριο φούρνο, για 15-20 λεπτά. Μόλις ψηθούν, τους βγάζουμε σε πιατέλα, τους ραντίζουμε με το ανθόνερο και τους πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη, ρίχνοντας την μέσα από τρυπητό για να ξεσβολιάσει και να πέφτει αφράτη.


Tip: Αν θέλουμε να πρωτοτυπήσουμε μπορούμε να τους κάνουμε γεμιστούς με λουκούμι, ή να τους βουτήξουμε σε κουβερτούρα.

Πηγή: Τσελεμεντές
 

22/11/15

Γιουβαρλάκια

Ένα από τα πιο κλασσικά χειμωνιάτικα πιάτα είναι τα γιουβαρλάκια αυγολέμονο. Τι καλύτερο για τα κρύες ημέρες που έρχονται από μια τέτοια ζεστή σουπίτσα με μπόλικο πιπέρι!


Υλικά που θα χρειαστούμε:
  • 1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1/2 φλιτζάνι ρύζι
  • 1 κρεμμύδι τριμμένο
  • 2 αυγά
  • 3 κουταλιές χυμό λεμονιού
  • 3 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • αλάτι
  • πιπέρι
Μερίδες: 4

Εκτέλεση:

Βάζουμε τον κιμά σε μία λεκάνη, προσθέτουμε το ρύζι, το κρεμμύδι, το μαϊντανό, τα ασπράδια των αυγών, αλάτι και πιπέρι. Τα ζυμώνουμε καλά.
Πλάθουμε τα γιουβαρλάκια σε σχήμα στρογγυλό, σε μέγεθος καρυδιού. Ρίχνουμε νερό στην κατσαρόλα και, μόλις βράσει, προσθέτουμε τα γιουβαρλάκια. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν.
Χτυπάμε τους κρόκους, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, λίγο ζωμό και περιχύνουμε τα γιουβαρλάκια με το αυγολέμονο. Ανακινούμε την κατσαρόλα, αφήνουμε για 2 λεπτά, ώσπου να δέσει η σάλτσα και σερβίρουμε.



18/10/15

Ρολά μήλου και κανέλας

Καλό μήνα σε όλους!
 
Μόλις σήμερα μπήκε ο Νοέμβριος και φέρνει με τη σειρά του φρέσκα φρούτα και λαχανικά που θα μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν το κρύο του φθινοπώρου.
Από φρούτα, τα πορτοκάλια, τα μανταρίνια (κλημεντίνη) και τα γκρέιπφρουτ έχουν την τιμητική τους. 
Από λαχανικά, οι βρούβες, τα κάστανα, τα κοκκινογούλια και τα παντζάρια θα γεμίσουν τον πάγκο των λαχανικών.
 Είναι η ιδανική εποχή για μια βόλτα στο βουνό με ζεστά ρούχα και συννεφιασμένο καιρό, ή για χαλάρωση δίπλα στο τζάκι παρέα με αχνιστό καφέ και μυρωδάτες λιχουδιές. Αυτές οι  ζεστές στιγμές είναι που μένουν χαραγμένες στη μνήμη.
Και μιας και τα μήλα ακόμη υπάρχουν στα ράφια, ένα ρολό μήλου κανέλας θα συνοδεύσει τέλεια το ζεστό καφεδάκι μας.


Υλικά που θα χρειαστούμε:

1 φύλλο σφολιάτας εμπορίου περίπου 400 γραμμάρια
2 μεγάλα κόκκινα μήλα 500-600 γραμμάρια τριμμένα
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο λιωμένο
6 κουταλιές της σούπας καστανή ζάχαρη
1 1/2 κουταλιά της σούπας κανέλα σε σκόνη
5 κουταλιές της σούπας σταφίδα σουλτανίνα
3 1/2 κουταλιές της σούπας επιπλέον καστανή ζάχαρη για το φινίρισμα

Μερίδες: 4-6

Εκτέλεση

Αν αγοράσετε ζύμη σφολιάτα κατεψυγμένη, την αφήνετε 2-3 ώρες εκτός ψυγείου για να μπορέσουμε να τη χρησιμοποιήσουμε.
Στο τρίφτη με τη χοντρή επιφάνεια τρίβουμε τα μήλα και τα στύβουμε τα μήλα πολύ καλά για να φύγει μεγάλο μέρος από το χυμό.
Ανοίγουμε προσεκτικά τη σφολιάτα και ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο.
Το απλώνουμε για να καλύψει όλη την επιφάνεια. Στη συνέχεια προσθέτουμε το μήλο και το απλώνουμε και αυτό καλά σε όλη την επιφάνεια της σφολιάτας.

Ρίχνουμε την καστανή ζάχαρη από πάνω καλύπτοντας τα τριμμένα μήλα και προσθέτουμε και την κανέλα με τον ίδιο τρόπο.
Βάζουμε τις σταφίδες κατά μήκος του φύλλου από άκρη σε άκρη σε μία λωρίδα στο κέντρο του.
Με μεγάλη προσοχή τυλίγουμε τη σφολιάτα σε ρολό.
Με ένα κοφτερό μαχαίρι (χωρίς δόντια) κόβουμε το ρολό σε 10 ίσα μέρη.
Ανάβουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς με αντιστάσεις (με αέρα 160 βαθμούς) να προθερμαθεί και τοποθετούμε τη σχάρα στη δεύτερη σκάλα του φούρνου.
Σε ένα ταψί στρώνουμε μια λαδόκολλα. Τοποθετούμε τα ρολά μας ξαπλωτά με τις σπείρες προς τα πάνω (να μοιάζει σαν σαλιγκάρι). Πασπαλίζουμε με την επιπλέον καστανή ζάχαρη και ψήνουμε για 30 λεπτά.
Σερβίρουμε και καλή απόλαυση!
 
 

Κέικ καρδιά

Σε λίγες ημέρες είναι η γιορτή του Αγ Βαλεντίνου. Αν και πολλοί τη θεωρούν ως μια 'χαζοχαρούμενη' γιορτή δεν παύει να είναι μια ευ...