17/4/16

Μουστοκούλουρα με πετιμέζι

Μας αρέσουν τα μουστοκούλουρα στο σπίτι. Ναι, πρέπει να το παραδεχτούμε. Για πρωινό, για ένα ενδιάμεσο σνακ παρέα με τον καφέ ή για την δουλειά όταν μας πιάσει ξαφνική λιγούρα. Όμως, δυστυχώς δεν είναι εύκολο να βρει κανείς μούστο όλη τη χρονιά. Πετιμέζι όμως, βρίσκει κάποιος πιο εύκολα. Επίσης αυτή η συνταγή δεν περιέχει ζάχαρη, οπότε είναι κατάλληλη για ανθρώπους που προσέχουν τη διατροφή τους. Α, και είναι και νηστίσιμα. Οπότε, με τόσους λόγους δεν μπορώ παρά να μην τα φτιάχνω συχνά στο σπίτι.

Υλικά:

- 1500 γρ. αλεύρι
- 2 φλιτζάνι πετιμέζι
- 1 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1 1/2 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
- 1/2 φλιτζάνι κονιάκ
- 1/2 κουταλάκι κανέλα
- 1/2 φλιτζάνι νερό
-  1 κουταλάκι σόδα
- 1/2 κουταλάκι γαρίφαλλο
- 3 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ

Τεμάχια: 70

Εκτέλεση:

Χτυπάμε το λάδι με το κονιάκ, ρίχνουμε το πετιμέζι, αφού του προσθέσουμε μισό φλιτζάνι νερό, τη σόδα διαλυμένη στο χυμό πορτοκαλιού, την κανέλα, το γαρίφαλο και τα βάζουμε σε μια λεκάνη. Ρίχνουμε το αλεύρι μαζί με το μπέικιν και ζυμώνουμε, μέχρι να γίνει μια ζύμη μαλακή.
Στρώνουμε σε ταψί ένα λαδόχαρτο.
Παίρνουμε λίγη λίγη ζύμη, την πλάθουμε σε κουλούρια και τα τοποθετούμε στο ταψί.  Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 ο ( για 20- 25 λεπτά. Αφού κρυώσουν τα μουστοκούλουρα, τα διατηρούμε σε μεταλλικό κουτί ή σε βαθύ μπολ σκεπασμένα με ζελατίνα.


Πηγή: Η συνταγή βασίστηκε στην αντίστοιχη συνταγή της 'Μικρής Ελληνικής Κουζίνας' της Σοφίας Σκούρα με κάποιες μικρές αλλαγές.

7/4/16

Σαλάτα φασόλια

Μέσα στην σαρακοστή υπάρχουν πολλοί που ψάχνουν συνταγές νηστίσιμες, υπάρχουν όμως κι άλλοι, όπως εγώ, που επειδή αυτές τις ημέρες όπου κι αν είμαι υπάρχουν πάντα νηστίσιμα φαγητά, βρίσκω την ευκαιρία να δοκιμάσω φαγητά που συνήθως δεν τρώμε την υπόλοιπη χρονιά, αν και θα έπρεπε. Χταποδάκι με κοφτό μακαρονάκι, ντολμαδάκια, καλαμαράκια και ένα σωρό άλλα φαγητά έχουν την τιμητική τους. Ωστόσο, πέρα από τις κλασσικές συνταγές οι σεφ βάζουν φαντασία και δημιουργούν πρωτότυπα αλλά απολαυστικά πιάτα. Αυτή τη σαλάτα με φασόλια την δοκίμασα στο εστιατόριο της δουλειάς μου και μου άρεσε για την απλότητα και τη γεύση της. Είναι ελαφριά, εύκολη και θρεπτική.

Υλικά:

- 1 κούπα φασόλια ξερά μουλιασμένα αποβραδίς
- 1/2 πιπεριά φλωρίνης
- 2 κ.γ. αγγουράκι τουρσί τεμαχισμένα
- 2 κ.γ. κάππαρη
- 2 κ.σ. άνιθος ψιλοκομμένος
- 2 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
- 2 κ.σ. ξύδι
- 2 κ.σ. χυμός λεμονιού
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- αλάτι
- πιπέρι

Μερίδες: 3


Εκτέλεση:

Βράζουμε τα φασόλια που κατά προτίμηση έχουμε μουλιάσει αποβραδίς, σε αρκετό νερό μέχρι να γίνουν μαλακά. Ανακατεύουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά σε ένα μπολ. Προσθέτουμε τα φασόλια και τα ανακατεύουμε. Αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση και η σαλάτα μας είναι έτοιμη. Είναι ένα υγιεινό φαγάκι που τρώγεται ευχάριστα ακόμη και το καλοκαίρι που είναι πιο δύσκολο να φάμε όσπρια με τον κλασσικό τρόπο.

12/3/16

Τζεβρεμεδες

Ή αλλιώς μπουρέκια με ανθότυρο λόγω της ημέρας...μιας και αύριο είναι η Τυρινή και η τελευταία Κυριακή των Αποκρεών.
Πριν μερικά χρόνια είχα δοκιμάσει αυτό το γλυκό σε ένα σπίτι στην Κρήτη και μου άρεσε πάρα πολύ. Απλό, εύκολο και σιροπιαστό. Στην Κρήτη συνηθίζεται να τα φτιάχνουν τις απόκριες και τα λένε αλλιώς και μπουρεκάκια με ανθότυρο ή μυζήθρα .

Υλικά που θα χρειαστούμε:
- 450 γρ. φύλλα κρούστας
- 600 γρ. ανθότυρο νωπό
- 1/2  φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
- 2 αυγά
- 1 κ.γ. κανέλλα
- 200 γρ. βούτυρο για το άλειμμα των φύλλων

Για το σιρόπι:
- 2 φλ. τσαγιού νερού
- 3 φλ. τσαγιού ζάχαρη
- χυμός από 1/2 λεμόνι και την φλούδα του
- 1 ξυλάκι κανέλλας

Εκτέλεση:
-  Ανακατεύουμε όλα τα υλικά της γέμισης σε ένα μπολ.
- Λιώνουμε το βούτυρο και με ένα πινελάκι αλείφουμε κάθε φύλλο.
- Όπως είναι τα φύλλα το ένα πάνω στο άλλο τα χαράζουμε σε λωρίδες πάχους περίπου 10 cm από την πλατιά πλευρά.
- Απλώνουμε μια κουταλιά της σούπας γέμιση και τυλίγουμε σε ρολό.
- Κάνουμε το ίδιο και στα υπόλοιπα.
- Τοποθετούμε τους τζεβρεμέδες σε ένα ταψί που είναι στρωμένο με λαδόκολλα και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150o ( για 40 με 50 λεπτά μέχρι να αποκτήσουν χρυσαφί χρώμα.
- Όταν κρυώσουν, ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και 5 λεπτά από την στιγμή που θα αρχίσουν να βράζουν, το κατεβάζουμε από τη φωτιά.
- Ρίχνουμε το καυτό σιρόπι πάνω στους τζβρεμέδες και τους αφήνουμε να ρουφήξουν το σιρόπι. (Στην φωτογραφία έχω φτιάξει μικρότερη δόση). Αν θέλουμε πασπαλίζουμε στο τέλος και με άλλη κανέλλα!


Καλές Απόκριες!!!

23/2/16

Σπιτικός γύρος

Και μιας και η τσικνοπέμπτη κοντοζυγώνει, όχι ότι χρειαζόμασταν αφορμή, ευκαιρία για μια πανεύκολη συνταγή για όσους καλοφαγάδες δεν έχουν barbeque ή ψησταριά στο σπίτι.

Υλικά που θα χρειαστούμε:

- 4 μπριζόλες λαιμού
- 4 φέτες μπέικον
- αλάτι
- πιπέρι
- 1 κ. γλ. πάπρικα γλυκιά
- 1 κ. γλ. ρίγανη
- 1 κ. γλ. θυμάρι
- 4 κ. σ. λάδι
- 1 ποτ. κρασιού νερό
- 2 κρεμμύδια
- 4 πίτες
- 1 κεσεδάκι στραγγιστό γιαούρτι
προαιρετικά 2 ντομάτες

Μερίδες: 4

Εκτέλεση:

  1. Πλένουμε καλά τις μπριζόλες και ρίχνουμε όλα τα μπαχαρικά το λάδι.
  2. Βάζουμε το μπέικον πάνω στη μία μπριζόλα και σκεπάζουμε με την άλλη μπριζόλα.
  3. Κάνουμε το ίδιο και με τις άλλες δύο.
  4. Τα πατάμε με τα χέρια μας να ενωθούν καλά
  5. Τοποθετούμε μέσα στη γάστρα τις μπριζόλες.
  6. Κόβουμε το κρεμμύδι σε χοντρές φετούλες και το τοποθετούμε στη γάστρα δεξιά και αριστερά από το γύρο.
  7. Κλείνουμε τη γάστρα και ψήνουμε στους 180ο C για μία ώρα
  8. Στη συνέχεια ανοίγουμε τη γάστρα και βγάζουμε το γύρο. Σε ξύλο κοπής τον κόβουμε σε μικρά κομματάκια, έτσι ώστε να θυμίζει γύρο στην όψη. Τον ξαναβάζουμε στη γάστρα και ψήνουμε για 10 λεπτά ακόμα με ανοιχτό το καπάκι ώστε να ροδίσει.
  9. Ζεσταίνουμε τις πίτες στο τηγάνι με ελάχιστο λάδι.
  10. Σερβίρουμε με τις πίτες, από πάνω το γιαούρτι και το γύρο και συνοδεύουμε με το γιαούρτι και προαιρετικά με μια κομμένη ντοματούλα.

6/2/16

Ντοματόσουπα

Επιτέλους Σαββατοκύριακο! Και μιας κι έρχεται μαζί με αυτό και το κρύο, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, είναι ευκαιρία για χουχούλιασμα στο σπίτι και μια νόστιμη ζεστή σουπίτσα.

Υλικά που θα χρειαστούμε:

- 4 ντομάτες ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
- 4 πιπεριές φλωρίνης ψημένες και ξεφλουδισμένες
- 1 πράσο
- 900 γρ. νερό
- 1/2 κεσές γιαούρτι 2%
- 200 γρ. γάλα
- αλάτι
- πιπέρι

Για το γαρνίρισμα θα χρειαστούμε:
 - 3 κουτ. σούπας μαϊντανός ψιλοκομμένος
-  1/2 κεσές γιαούρτι 2%

Μερίδες: 4

Εκτέλεση:

Βάζουμε τις ντομάτες, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το πράσο και τις πιπεριές σε μια μεγάλη κατσαρόλα προς μέτρια προς υψηλή φωτιά μέχρι να έρθουν σε σημείο βρασμού. Κατεβάζουμε σε μέτρια φωτιά και το βράζουμε για άλλα 30 λεπτά. Με το ραβδομπλέντερ πολτοποιούμε το μείγμα στην κατσαρόλα μέχρι να γίνει λείο. Προσθέτουμε το γάλα, το αλάτι, το πιπέρι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το γιαούρτι ανακατεύοντας καλά με σύρμα και βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει για περίπου 5 λεπτά. Σερβίρουμε σε μπολ και γαρνίρουμε με μυρωδικά της επιλογής μας (βασιλικό ή μαϊντανό κλπ.). Συνοδεύουμε τη σούπα με φρυγανισμένο ψωμί.

30/11/15

Κουραμπιέδες οι κλασσικοί

Δεν θα πω ψέματα. Φέτος για πρώτη φορά έφτιαξα κουραμπιέδες. Η αναζήτηση της κατάλληλης συνταγής στο διαδίκτυο κράτησε κάποιες ημέρες, ψάχνοντας και συγκρίνοντας για την καλύτερη. Τελικά αποφάσισα να ακολουθήσω την συνταγή του Τσελεμεντέ από το αντίστοιχο βιβλίο, δώρο της μαμάς μου από παλιά, που για ακόμη μια φορά αποδείχτηκε χρήσιμο. Το αποτέλεσμα με ενθουσίασε και γι' αυτό ξαναέφτιαξα μέσα σε μια εβδομάδα πάλι άλλη μια παρτίδα. Επίσης δεν έχω μεγάλο μίξερ, αλλά και με το μίξερ χειρός γίνεται το ίδιο καλά (η κουζίνα γίνεται λίγο χάος βέβαια, αλλά χαλάλι!).  


Υλικά που θα χρειαστούμε:

- 1 φλιτζάνι τσαγιού βούτυρο γάλατος
- 50 γρ. (3-4 κουτ. σούπας) ζάχαρη ψιλή
- 1 κρόκος αυγού
- 30 γρ. (2 κουτ. σούπας) μαστίχα ποτό
- 2 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι κοσκινισμένο
- 1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
- 1 βανίλια
- λίγο ανθόνερο
- 300 γρ. (2 φλιτζ. τσαγιού) ζάχαρη άχνη

Υλικά: 20-25

Εκτέλεση:

Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο μέχρι να ασπρίσει καλά. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και τους κρόκους (εξακολουθώντας το χτύπημα), τη μαστίχα και, αργότερα, αρχίζουμε να ρίχνουμε λίγο λίγο, το αλεύρι, αφού ανακατέψουμε προηγούμενα σ' αυτό το μπέικιν- πάουντερ και τη βανίλια.
Ζυμώνουμε πολύ καλά τη ζύμη, ώστε να πλάθεται εύκολα, παίρνουμε κομμάτια από αυτήν και πλάθουμε τους κουραμπιέδες στο σχήμα που θέλουμε.
Τους βάζουμε στο ταψί και τους ψήνουμε σε μέτριο φούρνο, για 15-20 λεπτά. Μόλις ψηθούν, τους βγάζουμε σε πιατέλα, τους ραντίζουμε με το ανθόνερο και τους πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη, ρίχνοντας την μέσα από τρυπητό για να ξεσβολιάσει και να πέφτει αφράτη.


Tip: Αν θέλουμε να πρωτοτυπήσουμε μπορούμε να τους κάνουμε γεμιστούς με λουκούμι, ή να τους βουτήξουμε σε κουβερτούρα.

Πηγή: Τσελεμεντές
 

Κέικ καρδιά

Σε λίγες ημέρες είναι η γιορτή του Αγ Βαλεντίνου. Αν και πολλοί τη θεωρούν ως μια 'χαζοχαρούμενη' γιορτή δεν παύει να είναι μια ευ...