16/6/16

Πανακότα διπλή

Και καθώς το καλοκαίρι έχει φτάσει για τα καλά, και το θερμόμετρο έχει αρχίζει και ανεβαίνει κατακόρυφα, το μυαλό μου κατακλύζεται από εικόνες διακοπών, θάλασσας και ξεκούρασης. Ένα δροσερό γλυκάκι θα πλαισιώσει τέλεια την εικόνα, και τι καλύτερο από μια πανακότα διπλή, άσπρη και μαύρη, για να είναι όλοι ευχαριστημένοι.

Υλικά που θα χρειαστούμε:

Για την λευκή πανακότα με άρωμα μαστίχας:
- 250 γρ. γάλα
- 250 γρ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
- 1/2 κ.γ. μαστίχα
- 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
- 6 φύλλα ζελατίνης

Για την πανακότα σοκολάτας:
- 170 γρ. γάλα
- 250 γρ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
- 80 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα λιωμένη σε μπεν μαρί
- 1 βανιλίννη
- 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
- 6 φύλλα ζελατίνης

Εκτέλεση:

Πρώτα φτιάχνουμε την λευκή πανακότα. Χτυπάμε σε ένα μπλέντερ την ζάχαρη μαζί με τα δάκρυα της μαστίχας, ώστε να γίνουν σκόνη. Μουλιάζουμε τα φύλλα ζελατίνας σε ένα μπολ με κρύο νερό. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος, το μείγμα ζάχαρης και μαστίχας και τα στραγγισμένα φύλλα ζελατίνης. Ανακατεύουμε καλά και κλείνουμε την κουζίνα, πριν αρχίσει να βράζει το μίγμα. Αδειάζουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε 6 ποτήρια και τα βάζουμε προσεκτικά στο ψυγείο έτσι ώστε να γέρνουνε από την μία πλευρά και τα αφήνουμε αρκετές ώρες για να παγώσουν. (Εγώ τα αφήνω όλο το βράδυ).
Στη συνέχεια φτιάχνουμε την πανακότα σοκολάτας. Λιώνουμε την σοκολάτα σε μπεν μαρί.  Μουλιάζουμε τα φύλλα ζελατίνας σε ένα μπολ με κρύο νερό. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος, το μείγμα ζάχαρης και τη βανίλια και τα στραγγισμένα φύλλα ζελατίνης. Ρίχνουμε και την λιωμένη σοκολάτα. Ανακατεύουμε καλά και το κλείνουμε πριν αρχίσει να βράζει το μίγμα. Μοιράζουμε το μείγμα της σοκολατένιας πανακότας ισόποσα στα ποτήρια και τα αφήνουμε για 5-6 ώρες ώστε να παγώσουν.
Γαρνίρουμε με σιρόπι σοκολάτας ή/και κάποιο γλυκό κουταλιού όπως νεράτζι ή πορτοκάλι.

Καλή απόλαυση!

1/6/16

Μπρουσκέτα με σολωμό και τυρί κρέμα

Πρώτη ημέρα και επισήμως του καλοκαιριού σήμερα, και αυτό επιβάλλει γρήγορη και δροσερή συνταγή. Οι μπρουσκέτες είναι μια εύκολη λύση για απρόσμενους επισκέπτες στο σπίτι, ή.. γιατί έτσι μας αρέσει απλά!!!
 
 Υλικά που θα χρειαστούμε:
- 4 φέτες ψωμί
- 2 κ. γ.  ελαιόλαδο
- 100γρ. σολωμός καπνιστός
- 2 κουτ. γλ. κάππαρη
- 1 φέτα λεμόνι
- 100 γρ. τυρί φιλαδέλφεια
- 1 κ.σ. άνιθος ψιλοκομμένος
- 1 κ.σ. χυμός λεμόνι




Μερίδες: 1

Πώς το κάνουμε:
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150 ο (.
- Ραντίζουμε με ελαιόλαδο τις φέτες του ψωμιού, και από τις δύο πλευρές.
- Βάζουμε στον φούρνο τις φέτες του ψωμιού και τις φρυγανίζουμε από την κάθε πλευρά για
1 λεπτό.
- Εν τω μεταξύ, σε ένα μπολ ανακατεύουμε το τυρί , τον χυμό λεμονιού και τον άνιθο.
- Αλείφουμε σε κάθε φέτα ένα τέταρτο από το μίγμα τυριού.
- Μοιράζουμε τον  σολωμό σε κάθε μπρουσκέτα, κάππαρη και στολίζουμε με λίγο λεμόνι.

13/5/16

Μπισκότα γεμιστά με μαρμελάδα

Ναι, είμαστε μπισκοτολάτρεις στην οικογένεια. Και να θέλω να το αρνηθώ δεν μπορώ μιας και στο σπίτι πάντα υπάρχουν διαθέσιμα φρέσκα μπισκοτάκια που περιμένουν υπομονετικά πάνω στο τραπεζάκι του σαλονιού. Όταν όμως συνδυαστούν και με σπιτική μαρμελάδα γίνεται φοβερός συνδυασμός και εξαφανίζονται από το γυάλινο βάζο τους εν ριπή οφθαλμού. Ουσιαστικά πρόκειται για την συνταγή του μπισκότου σαμπλέ. Κλασσική, μα πάντα αγαπημένη.

Υλικά που θα χρειαστούμε:

  • 600 γραμμάρια αλεύρι μαλακό
  • 330 γραμμάρια βούτυρο
  • 170 γραμ. ζάχαρη άχνη
  • 2 αυγά
  • μαρμελάδα της αρεσκείας μας
Τεμάχια: 40-50
Εκτέλεση:
  1. Ανακατεύουμε το αλεύρι με την άχνη και προσθέτουμε το βούτυρο κρύο κομμένο κομματάκια. Με τα δάχτυλα ανακατεύουμε το μίγμα ώστε να γίνει ψιχουλιαστή ζύμη.
  2.  Προσθέτουμε τα αυγά και ζυμώνουμε τα υλικά, όχι όμως δυνατά για να μην γίνουν σφιχτά τα μπισκότα.
  3. Τυλίγουμε σε μεμβράνη τη ζύμη και την αφήνουμε για μισή -μία ώρα στο ψυγείο.
  4. Ανοίγουμε τη ζύμη με ένα πλάστη και κόβουμε με κουπ πατ τα σχέδια που θέλουμε.
  5. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 15 με 20 λεπτά στις αντιστάσεις.
  6. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και μετά απλώνουμε μαρμελάδα πάνω στο ένα και τοποθετούμε από πάνω του το άλλο.
  7. ¨Ετοιμα!

26/4/16

Καλό Πάσχα!

Επειδή η πιο σημαντική συνταγή είναι αυτή της χαράς και της ευτυχίας, τα 'Μαγειρέματα' και η - σεφ σε απόγνωσή- του σας εύχονται να περάσετε όσο πιο όμορφα μπορείτε αυτές τις Άγιες Μέρες!!

Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση!!


17/4/16

Μουστοκούλουρα με πετιμέζι

Μας αρέσουν τα μουστοκούλουρα στο σπίτι. Ναι, πρέπει να το παραδεχτούμε. Για πρωινό, για ένα ενδιάμεσο σνακ παρέα με τον καφέ ή για την δουλειά όταν μας πιάσει ξαφνική λιγούρα. Όμως, δυστυχώς δεν είναι εύκολο να βρει κανείς μούστο όλη τη χρονιά. Πετιμέζι όμως, βρίσκει κάποιος πιο εύκολα. Επίσης αυτή η συνταγή δεν περιέχει ζάχαρη, οπότε είναι κατάλληλη για ανθρώπους που προσέχουν τη διατροφή τους. Α, και είναι και νηστίσιμα. Οπότε, με τόσους λόγους δεν μπορώ παρά να μην τα φτιάχνω συχνά στο σπίτι.

Υλικά:

- 1500 γρ. αλεύρι
- 2 φλιτζάνι πετιμέζι
- 1 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1 1/2 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
- 1/2 φλιτζάνι κονιάκ
- 1/2 κουταλάκι κανέλα
- 1/2 φλιτζάνι νερό
-  1 κουταλάκι σόδα
- 1/2 κουταλάκι γαρίφαλλο
- 3 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ

Τεμάχια: 70

Εκτέλεση:

Χτυπάμε το λάδι με το κονιάκ, ρίχνουμε το πετιμέζι, αφού του προσθέσουμε μισό φλιτζάνι νερό, τη σόδα διαλυμένη στο χυμό πορτοκαλιού, την κανέλα, το γαρίφαλο και τα βάζουμε σε μια λεκάνη. Ρίχνουμε το αλεύρι μαζί με το μπέικιν και ζυμώνουμε, μέχρι να γίνει μια ζύμη μαλακή.
Στρώνουμε σε ταψί ένα λαδόχαρτο.
Παίρνουμε λίγη λίγη ζύμη, την πλάθουμε σε κουλούρια και τα τοποθετούμε στο ταψί.  Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 ο ( για 20- 25 λεπτά. Αφού κρυώσουν τα μουστοκούλουρα, τα διατηρούμε σε μεταλλικό κουτί ή σε βαθύ μπολ σκεπασμένα με ζελατίνα.


Πηγή: Η συνταγή βασίστηκε στην αντίστοιχη συνταγή της 'Μικρής Ελληνικής Κουζίνας' της Σοφίας Σκούρα με κάποιες μικρές αλλαγές.

7/4/16

Σαλάτα φασόλια

Μέσα στην σαρακοστή υπάρχουν πολλοί που ψάχνουν συνταγές νηστίσιμες, υπάρχουν όμως κι άλλοι, όπως εγώ, που επειδή αυτές τις ημέρες όπου κι αν είμαι υπάρχουν πάντα νηστίσιμα φαγητά, βρίσκω την ευκαιρία να δοκιμάσω φαγητά που συνήθως δεν τρώμε την υπόλοιπη χρονιά, αν και θα έπρεπε. Χταποδάκι με κοφτό μακαρονάκι, ντολμαδάκια, καλαμαράκια και ένα σωρό άλλα φαγητά έχουν την τιμητική τους. Ωστόσο, πέρα από τις κλασσικές συνταγές οι σεφ βάζουν φαντασία και δημιουργούν πρωτότυπα αλλά απολαυστικά πιάτα. Αυτή τη σαλάτα με φασόλια την δοκίμασα στο εστιατόριο της δουλειάς μου και μου άρεσε για την απλότητα και τη γεύση της. Είναι ελαφριά, εύκολη και θρεπτική.

Υλικά:

- 1 κούπα φασόλια ξερά μουλιασμένα αποβραδίς
- 1/2 πιπεριά φλωρίνης
- 2 κ.γ. αγγουράκι τουρσί τεμαχισμένα
- 2 κ.γ. κάππαρη
- 2 κ.σ. άνιθος ψιλοκομμένος
- 2 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
- 2 κ.σ. ξύδι
- 2 κ.σ. χυμός λεμονιού
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- αλάτι
- πιπέρι

Μερίδες: 3


Εκτέλεση:

Βράζουμε τα φασόλια που κατά προτίμηση έχουμε μουλιάσει αποβραδίς, σε αρκετό νερό μέχρι να γίνουν μαλακά. Ανακατεύουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά σε ένα μπολ. Προσθέτουμε τα φασόλια και τα ανακατεύουμε. Αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση και η σαλάτα μας είναι έτοιμη. Είναι ένα υγιεινό φαγάκι που τρώγεται ευχάριστα ακόμη και το καλοκαίρι που είναι πιο δύσκολο να φάμε όσπρια με τον κλασσικό τρόπο.

12/3/16

Τζεβρεμεδες

Ή αλλιώς μπουρέκια με ανθότυρο λόγω της ημέρας...μιας και αύριο είναι η Τυρινή και η τελευταία Κυριακή των Αποκρεών.
Πριν μερικά χρόνια είχα δοκιμάσει αυτό το γλυκό σε ένα σπίτι στην Κρήτη και μου άρεσε πάρα πολύ. Απλό, εύκολο και σιροπιαστό. Στην Κρήτη συνηθίζεται να τα φτιάχνουν τις απόκριες και τα λένε αλλιώς και μπουρεκάκια με ανθότυρο ή μυζήθρα .

Υλικά που θα χρειαστούμε:
- 450 γρ. φύλλα κρούστας
- 600 γρ. ανθότυρο νωπό
- 1/2  φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
- 2 αυγά
- 1 κ.γ. κανέλλα
- 200 γρ. βούτυρο για το άλειμμα των φύλλων

Για το σιρόπι:
- 2 φλ. τσαγιού νερού
- 3 φλ. τσαγιού ζάχαρη
- χυμός από 1/2 λεμόνι και την φλούδα του
- 1 ξυλάκι κανέλλας

Εκτέλεση:
-  Ανακατεύουμε όλα τα υλικά της γέμισης σε ένα μπολ.
- Λιώνουμε το βούτυρο και με ένα πινελάκι αλείφουμε κάθε φύλλο.
- Όπως είναι τα φύλλα το ένα πάνω στο άλλο τα χαράζουμε σε λωρίδες πάχους περίπου 10 cm από την πλατιά πλευρά.
- Απλώνουμε μια κουταλιά της σούπας γέμιση και τυλίγουμε σε ρολό.
- Κάνουμε το ίδιο και στα υπόλοιπα.
- Τοποθετούμε τους τζεβρεμέδες σε ένα ταψί που είναι στρωμένο με λαδόκολλα και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150o ( για 40 με 50 λεπτά μέχρι να αποκτήσουν χρυσαφί χρώμα.
- Όταν κρυώσουν, ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και 5 λεπτά από την στιγμή που θα αρχίσουν να βράζουν, το κατεβάζουμε από τη φωτιά.
- Ρίχνουμε το καυτό σιρόπι πάνω στους τζβρεμέδες και τους αφήνουμε να ρουφήξουν το σιρόπι. (Στην φωτογραφία έχω φτιάξει μικρότερη δόση). Αν θέλουμε πασπαλίζουμε στο τέλος και με άλλη κανέλλα!


Καλές Απόκριες!!!

Κέικ καρδιά

Σε λίγες ημέρες είναι η γιορτή του Αγ Βαλεντίνου. Αν και πολλοί τη θεωρούν ως μια 'χαζοχαρούμενη' γιορτή δεν παύει να είναι μια ευ...