12/2/17

Κέικ καρδιά

Σε λίγες ημέρες είναι η γιορτή του Αγ Βαλεντίνου. Αν και πολλοί τη θεωρούν ως μια 'χαζοχαρούμενη' γιορτή δεν παύει να είναι μια ευκαιρία για να κάνουμε μικρές ευχάριστες εκπλήξεις στο έτερον ήμισυ. Γιατί είναι αυτά τα μικρά καθημερινά πράγματα που ομορφαίνουν τη ζωή μας και μας κάνουν να αισθανόμαστε τυχεροί που έχουμε κάποιον να μας σκέφτεται.
Γι' αυτό τι καλύτερο από ένα κέικ με μια ροζ καρδιά που μπορούμε να απολαύσουμε με το πρωινό καφέ μαζί με το ταίρι μας. Δεν είναι καθόλου δύσκολο, γι' αυτό πάμε λοιπόν!! 


Υλικά:

  • 2 * 200 γραμμάρια βούτυρο                        
  • 2 * 200 γραμμάρια ζάχαρη                        
  • 2 * 4 αυγά                        
  • 2 * 300 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις                        
  • 2 * 0.1 λίτρο γάλα                      
  • 2 * 2 κουταλιές της σούπας μπέικινγκ πάουντερ  
  • 2 * βανιλίνη                      
  • λίγο αλάτι                        
  • κόκκινο βρώσιμο χρώμα ζαχαροπλαστικής
Μερίδες: 10

Εκτέλεση:

1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C. Αλείφουμε με βούτυρο και αλευρώνουμε μια μακριά ορθογώνια φόρμα (30εκ περίπου).
2. Αναμιγνύουμε 200γρ. βούτυρο και 200γρ. ζάχαρη. Προσθέτουμε τα 4 αυγά στο μείγμα ένα-ένα και τα χτυπάμε όλα μαζί.
3. Σε ένα ξεχωριστό μπολ ανακατεύουμε μαζί 300γρ. αλεύρι, 2 κ.γ. μπείκιν πάουντερ και μία πρέζα αλάτι και ανακατεύουμε προσθέτοντας σταδιακά 100ml γάλα.
4. Χρωματίζουμε το μείγμα ανοιχτό κόκκινο με το βρώσιμο χρώμα ζαχαροπλαστικής (ξεκινάμε ρίχνοντας μία μικρή ποσότητα και συνεχίζουμε να προσθέτουμε μέχρι να πετύχουμε το χρώμα που επιθυμούμε).
5. Αδειάζουμε το μείγμα στην φόρμα ψησίματος και ψήνουμε στο φούρνο για 55 λεπτά περίπου. Δοκιμάζουμε αν είναι έτοιμο, με ένα ξύλινο καλαμάκι (οδοντογλυφίδα), τρυπώντας το κέικ. Αν βγει καθαρό σημαίνει ότι είναι έτοιμο. Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει για περίπου 10 λεπτά και αφαιρούμε τη φόρμα.
6. Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει σε μια σχάρα. Όταν κρυώσει πλήρως το κόβουμε σε δύο φέτες. Κόβουμε τις φέτες του κέικ σε σχήμα καρδιάς.
7. Ετοιμάζουμε ξανά το μείγμα του κέικ όπως περιγράφεται στα βήματα 1-3. Ρίχνουμε μικρή ποσότητα στη βάση της προετοιμασμένης φόρμας ψησίματος. Τοποθετούμε τις καρδιές στη σειρά μέσα στο μείγμα. Γεμίζουμε τη φόρμα με το υπόλοιπο μείγμα. Ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει όπως και προηγουμένως.


Πηγή: Βιτάμ. http://www.vitam.gr/recipes/

22/1/17

Κέικ αμυγδάλου

Η εβδομάδα ξεκινάει καλύτερα με ένα αφράτο κέικ αμυγδάλου.



Υλικά:
  • 200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 100 γρ. σπορέλαιο
  • 3 αυγά
  • 175 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 100 γρ. πούδρα αμυγδάλου (λευκή αμυγδαλόψιχα τριμμένη στο multi)
  • 1 1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • μια πρέζα αλάτι
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • ξύσμα από 2 λεμόνια
  • 100 γρ. σταφίδες
  • 300 γρ. κουβερτούρα
  • προαιρετικά λίγο γλυκό του κουταλιού και τριμμένο αμύγδαλο για γαρνίρισμα
Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα.
Λαδώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμας 10×25 εκ.
Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, την αμυγδαλόψιχα, το μπέικιν και το αλάτι και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι. Αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα μεγαλύτερο μπολ βάζουμε τη ζάχαρη και το λάδι και ανακατεύουμε με ένα σύρμα για 1-2 λεπτά.
Στη συνέχεια προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά και ανακατεύουμε συνεχώς.
Ρίχνουμε τη βανίλια, τις σταφίδες και το ξύσμα και ανακατεύουμε για λίγα δευτερόλεπτα ακόμα.
Τέλος προσθέτουμε το μείγμα του αλευριού και ανακατεύουμε απαλά με μια σπάτουλα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Ρίχνουμε τη ζύμη στη φόρμα και ψήνουμε για 50-60 λεπτά.
Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί.
Περιχύνουμε την σοκολάτα και γαρνίρουμε με τριμμένο αμύγδαλο και γλυκού του κουταλιού.



11/12/16

Μεθυσμένα με ινδοκάρυδο ή κωνσταντινάτα

Τα Χριστούγεννα δεν απέχουν πολύ ακόμη και στα σπίτια ήδη οι νοικοκυρές έχουν αρχίσει και φτιάχνουν γλυκά  και για τις γιορτές που προηγούνται. Μια διαφορετική πρόταση είναι τα μεθυσμένα με ινδοκάρυδο. Δεν τα ήξερα μέχρι που τα δοκίμασα σε ένα ζαχαροπλαστείο στην Καλαμάτα και ενθουσιάστηκα.
                                                                               Υλικά:

Για τη ζύμη
2 φλυτζάνια ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι μπύρα
Ξύσμα πορτοκαλιού
1 κ.γ. ανθόνερο
4 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κ.γ. baking powder

Για τη γέμιση
λουκούμια με γεύση της αρεσκείας μας

                                                                          

Για το σιρόπι
1 ποτήρι νερό
1 ποτήρι ζάχαρη
λίγο χυμό λεμονιού

για το πασπάλισμα
1 φλιτζάνι ινδική καρύδα αποξηραμένη

Τεμάχια: 40 (ανάλογα το μέγεθος)

Έκτέλεση:

Ανακατεύουμε το ελαιόλαδο με την μπύρα και προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι μαζί με το baking powder και το ξύσμα.  Μόλις ανακατευτούν όλα τα υλικά και η ζύμη δεν κολλάει στα χέρια, σταματάμε να προσθέτουμε αλεύρι στο μίγμα.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 40 ίσα μπαλάκια. Κόβουμε κάθε λουκούμι σε οχτώ κομμάτια. Τα ανοίγουμε με το χέρι μας στρογγυλά πιτάκια και τα γεμίζουμε με ένα κομματάκι λουκούμι. Τα κλείνουμε και πατάμε τις άκρες με ένα πειρούνι.
Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρντο στους 180ο για 25΄.
Μόλις ψηθούν βάζουμε να βράσει το σιρόπι για 5΄χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και βουτάμε λίγα – λίγα  τα κωνσταντινάτα, για 1 λεπτό περίπου μέσα στο σιρόπι το οποίο συνεχίζει να σιγοβράζει.
Μπορεί να φαίνονται μαλακά, αλλά μετά από 1-2 ώρες σφίγγουν.

Αφού τα σιροπιάσουμε τα πασπαλίζουμε με την καρύδα





13/11/16

Ορεινή Ναυπακτία

Είναι μια εναλλακτική πρόταση για χειμερινή εκδρομή. Η ιδέα έπεσε όταν ψάχναμε να βρούμε προορισμό για το τριήμερο της 28ης, αλλά δυστυχώς, ή μάλλον ευτυχώς είχαμε εξαντλήσει όλους τους κοντινούς και γνωστούς προορισμούς.
Ξεκινώντας από την Αθήνα, υπάρχουν δύο τρόποι πρόσβασης: από την Πάτρα ή από Στερεά Ελλάδα. Εμείς προτιμήσαμε την πρώτη εκδοχή που χιλιομετρικά είναι κάπως πιο κοντά.
Περνώντας από το Ρίο στο Αντίρριο, δεν γινόταν να μην επισκεφτούμε την πανέμορφη Ναύπακτο, και ειδικότερα το κάστρο της που δεσπόζει ψηλά σε ένα λόφο.
Η θέα από εκεί ψηλά είναι πραγματικά πανέμορφη.

Στη συνέχεια το γραφικό λιμάνι της Ναυπάκτου αξίζει μια επίσκεψη
Η αρχιτεκτονική των σπιτιών έχει διατηρηθεί αναλλοίωτη στο πέρασμα των ετών. 
Κάνοντας μια βόλτα στο όμορφο λιμάνι, μπορεί μετά ο επισκέπτης να απολαύσει το καφεδάκι του στα μικρά γραφικά καφέ που βρίσκονται ολόγυρά του.
Στη συνέχεια, ανηφορίσαμε για την Ορεινή Ναυπακτία. Προορισμός: Άνω Χώρα.
Μετά από περίπου μια ώρα διαδρομής μέσα στα έλατα φτάσαμε επιτέλους.
Αφού τακτοποιηθήκαμε στο ξενοδοχείο ξεκινήσαμε την περιήγηση στο χωριό, βλέποντας τα βασικά αξιοθέατα του.
Αυτά είναι η εκκλησία στην πλατεία του χωριού η Αγ. Παρασκευή και ο 'Καρνάβαλος' όπως αποκαλούσαν οι ντόπιοι το ηρωικό λεωφορειάκι που μέχρι το 1983 συνέδεε τα κοντινά χωριά με την πόλη της Ναυπάκτου σε πολύ δύσκολες συνθήκες. 
Λίγο πιο πέρα, υπάρχει ένας παραδοσιακός νερόμυλος που κάποτε χρησιμοποιούσαν οι κάτοικοι για να αλέθουν αλεύρι. 
Δεν μείναμε όμως, μόνο στην Άνω Χώρα. Εξερευνήσαμε τα κοντινά χωριά όπως η Ελατού και η Κάτω Χώρα και φτάσαμε μέχρι το τεχνητό φράγμα του Εύηνου, επισκεφτήκαμε την Μονή Αμπελακιώτισσας και γεμίσαμε με όμορφες εικόνες, απίστευτης φυσικής ομορφιάς.
Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν λείπουν από το χωριό οι τουριστικές υποδομές. Διαθέτει αρκετούς όμορφους και προσεγμένους ξενώνες και μερικά παραδοσιακά ταβερνάκια  όπου κάποιος μπορεί να απολαύσει τοπικές λιχουδιές.
Το μόνο μειονέκτημα είναι οι δρόμοι που δεν είναι σε καλή κατάσταση, Όμως αξίζει μια επίσκεψη για κάποιον που θέλει να χαλαρώσει και να απολαύσει τη μαγεία της φύσης. 

6/11/16

Κρητικά λυχναράκια

Λυχναράκια ή καλλιτσούνια με μυζήθρα. Όπως και να τα πούμε είναι μια νόστιμη κρητική λιχουδιά που μπορούμε να φάμε άνετα για πρωινό ή για δεκατιανό στη δουλειά.

Υλικά:

  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • ½ κουταλάκι σόδα
  • 1 φλιτζάνι λάδι
  • 1 φλιτζάνι γάλα
  • 4 αυγά

Για τη γέμιση:
  • 800 γρ μυζήθρα
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1 αυγό
  • 1 κουταλιά φρέσκο βούτυρο
  • ½ κουταλάκι κανέλα
  • 2 βανίλιες
  • Ξύσμα ενός λεμονιού
Τεμάχια: 70

Εκτέλεση:


Ανακατεύουμε τα παραπάνω υλικά για τη ζύμη μέχρι να γίνει  μια μαλακή ζύμη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί σκεπασμένη με μια βαμβακερή πετσέτα για 1/2 ώρα.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση ανακατεύοντας καλά όλα τα υλικά.
Ανοίγουμε φύλλο πάχους 1,5 εκ. και κόβουμε κομμάτια με το άνοιγμα ενός μεγάλου ποτηριού, ή ενός μικρού πιάτου (εξαρτάται από το πόσο μικρά ή μεγάλα θέλουμε τα λυχναράκια. Απλώνουμε πάνω 1 κουταλιά από τη γέμιση μας και τσιμπάμε γύρω-γύρω τη ζύμη με τα δάχτυλά μας.
Τα αλείφουμε με αυγό, τα τοποθετούμε σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 15-20 λεπτά (ανάλογα το φούρνο).
Όταν ψηθούν, τα αφήνουμε να κρυώσουν, ρίχνουμε λίγη κανέλλα (εγώ ρίχνω μπόλικη)και απολαμβάνουμε!!!

23/10/16

Κεκάκια μούστου με μήλο και κανέλλα

Τον τελευταίο καιρό προσπαθώ να βρω τρόπους να μειώσω τη ζάχαρη στη ζωή μου. Δυστυχώς υπάρχει παντού: στα ψωμάκια του τοστ, στα δημητριακά πρωινού και σε ένα σωρό άλλα τρόφιμα που καταναλώνουμε καθημερινά. Δεν τη δαιμονοποιώ βέβαια, γιατί η υπερβολική κατανάλωσή της δημιουργεί πρόβλημα και όχι αυτή καθαυτή η ζάχαρη σαν συστατικό. Επειδή όμως, είμαι εκ γενετής γλυκατζού προσπαθώ να πειραματίζομαι και να φτιάχνω γλυκάκια που μπορώ να τα απολαμβάνω καθημερινά χωρίς τύψεις. Από ένα τέτοιο 'πείραμα' προέκυψαν τα παρακάτω κεκάκια που θυμίζουν πολύ τη γεύση μουστοκούλουρου και είναι πολύ υγιεινά, καθώς δεν περιέχουν ζάχαρη, βούτυρο ή αυγά. Δεν είναι πολύ γλυκά, τρώγονται όμως πολύ ευχάριστα και είναι αρωματικά. Γιατί και οι γλυκατζήδες έχουν ψυχή!!!




Υλικά:
  • 4 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κ.γ. κανέλλα
  • 1 κ.γ. γαρύφαλλο
  • 1 κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 1 σφηνάκι κονιάκ
  • 1/2 κούπα σταφίδες
  • 1 κούπα ελαιόλαδο
  • ξύσμα απο 1 πορτοκάλι
  • 1 κούπα χυμό πορτοκάλι
  • 1,5 κούπα πετιμέζι
  • 2 κ.γ. σόδα
  • 3 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 μεγάλο μήλο σε κυβάκια
Μερίδες: 30 κεκάκια

Εκτέλεση:

Βάζουμε στο μπολ του μίξερ το πετιμέζι, τον χυμό πορτοκαλιού και το ελαιόλαδο. Τα χτυπάμε να ανακατευτούν καλά. Ρίχνουμε το μπέικιν, την σόδα, το ξύσμα  και τα μυρωδικά. Ανακατεύουμε και βάζουμε λίγο λίγο το αλεύρι. Περιχύνουμε τις σταφίδες με το κονιάκ και τις βάζουμε στο μείγμα, ανακατεύοντας με ένα κουτάλι. Κόβουμε τα μήλα σε μικρά κομμάτια. Βάζουμε λίγο από το μείγμα σε βουτυρωμένα και αλευρωμένα θηκάκια για κέικ, ρίχνουμε τα κομματάκια μήλου και μετά τα καλύπτουμε με λίγο από το μίγμα . Προσοχή, γεμίζουμε μέχρι τα 2/3 της θήκης, γιατί θα φουσκώσουν όταν ψηθούν. Τα ψήνουμε στους 150 C για 40-50 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσουν και ξεφορμάρουμε.

                                     
                                                                                                                                                                              

9/10/16

Τορτίγιες με κοτόπουλο


Νέα εβδομάδα ξεκινάει αύριο και όπως πάντα σκέφτομαι τι θα φτιάξω για να πάρουμε για φαγητό στη δουλειά. Τι και πιο εύκολο και βολικό από μια τορτίγια με κοτόπουλο και χρωματιστές πιπεριές. Τρώγεται κυριολεκτικά στο πόδι, και γίνεται αρκετά γρήγορα.


Υλικά:
  • 4 στήθη κοτόπουλου
  • 4 χρωματιστές πιπεριές
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. μουστάρδα
  • 3 κ.σ. βαλσαμικό ξίδι
  • αλάτι, πιπέρι, πάπρικα
  • 8 μαλακιές τορτίγιες
  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι
  • 1 χούφτα ρόκας προαιρετικά.

Μερίδες: 8


Εκτέλεση:


    Καλή επιτυχία!!
  • Πλένουμε τις πιπεριές, τις κόβουμε στα δύο, τις καθαρίζουμε και τις κόβουμε σε λεπτές λωρίδες.
  • Ψιλοκόβουμε και τα στήθη του κοτόπουλου.
  •  Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ψήνουμε τα στήθη του κοτόπουλου σε δυνατή φωτιά για 2 λεπτά. Προσθέτουμε τις πιπεριές και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 5 λεπτά ακόμη σε μέτρια φωτιά. Στο τέλος του μαγειρέματος, ρίχνουμε τη μουστάρδα, προσθέτουμε το ξύδι και ανακατεύουμε για 1 λεπτό σε δυνατή φωτιά.
  • Ανοίγουμε κάθε τορτίγια και απλώνουμε μείγμα κοτόπουλου και πιπεριάς, βάζουμε 2 κ.σ. γιαούρτι και, προαιρετικά, λίγα φύλλα ρόκας και τη διπλώνουμε σε χωνάκι.


Καλό Σεπτέμβρη!

Το καλοκαίρι πέρασε και ο κάθε κατεργάρης βρίσκεται στον πάγκο του πλέον!  Αυτό τον μήνα την τιμητική τους έχουν τα σύκα και τα σταφύλια...