19/4/17

Τσουρέκι νηστίσιμo

-80γρ. νερό χλιαρό (1/2 φλυτζάνι)
- 3 φακελάκια μαγιά σκόνη (8 γρ./το ένα)
- 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
- 4 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 70 γρ. ελαιόλαδο
- 250 ml φρέσκος χυμός πορτοκάλι
- Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 90 γρ. ζάχαρη
- 1 βανίλια
- 1 κουτ. γλυκού μαχλέπι τριμμένο
- ½ κ.γ. αλάτι
- 500γρ. αλεύρι δυνατό για τσουρέκι
γάλα ή αυγό για το “γυάλισμα”
φιλέ αμυγδάλου για τη διακόσμηση

Μερίδες: 2 μέτρια

Πώς το κάνουμε:

Ετοιμάζουμε το προζύμι: Σε μπωλ διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό και προσθέτουμε 1 κουταλιά ζάχαρης και 4 κουταλιές αλεύρι και ανακατεύουμε το χυλό. Σκεπάζουμε το μπωλ και το αφήνουμε για 20 λεπτά να φουσκώσει.
Ρίχνουμε σε μια μεγάλη λεκάνη το ελαιόλαδο, τον χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα, τη ζάχαρη, τις βανίλιες, το μαχλέπι και το αλάτι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το προζύμι και ανακατεύουμε καλά κι αρχίζουμε να ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι πλάθοντας ταυτόχρονα με το χέρι μέχρι να ενσωματωθεί όλο και να πάρουμε μια συνεκτική ζύμη. Τη λαδώνουμε ελαφρώς και την βάζουμε μέσα σ’ένα μεγάλο μπωλ. Σκεπάζουμε κι αφήνουμε να διπλασιαστεί η ζύμη σε ζεστό μέρος για περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά. Μόλις σηκωθεί η ζύμη, την ξεφουσκώνουμε απαλά, τη χωρίζουμε σε 2 ίσα μέρη και την πλάθουμε σε σχήματα (κοτσίδες, σαλίγκαρους κλπ). Τοποθετούμε τα τσουρέκια σε λαμαρίνες φούρνου (ανά δύο) καλυμένες με αντικολλητικό λαδόχαρτο και τα αφήνουμε να φουσκώσουν σκεπασμένα με πετσέτα για άλλα 20 λεπτά περίπου. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160οC – 180οC (ανάλογα με τον φούρνο). Ψήνουμε μέχρι τα τσουρέκια να ροδίσουν, περίπου 30 λεπτά. Για να γυαλίσουν από πάνω και να ομορφύνουν τα τσουρέκια μας, αλείφουμε με γάλα ή αυγό. Μπορούμε επίσης να τα διακοσμήσουμε με φιλέ αμυγδάλου


Προσοχή!!!
Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου!
Αν η ζύμη μας είναι πολύ μαλακή και «κολλάει» στα χέρια προσθέτουμε λίγο ακόμα αλεύρι (το πολύ μέχρι 100 γρ. επιπλέον, εξαρτάται από το αλεύρι).
Μπορούμε, αν θέλουμε, να βάλουμε και 1 κουτ. γλυκού μαστίχα σκόνη για άρωμα στο τσουρέκι μας.

Πηγή: http://www.oliveoil-culture.com

2/4/17

Τσουρέκι

Μετά από αλλεπάλληλες αποτυχημένες προσπάθειες, μπορώ να πω πώς βρήκα το σωστό τρόπο να φτιάχνω τσουρέκια που τόσο μας αρέσουν. Αφού τα φτιάξουμε τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα τυλίγουμε καλά με μεμβράνη.

Υλικά:

  • 1 κιλό αλεύρι δυνατό για τσουρέκια
  • 3 φακελάκια μαγιά ξηρή (ή 90γρ νωπής)
  • 250 γρ. φρέσκο γάλα χλιαρό
  • 1 κουτ. γλ. μαχλέπι (κοπανισμένο)
  • 1 κουτ. γλ. μαστίχα (κοπανισμένη)
  • ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  • 200 γρ. βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 5 αυγά
  • 1 κρόκο αυγού (για την επικάλυψη)
  • 300 γρ. ζάχαρη (εξαρτάται πόσο γλυκά τα θέλετε)
Τεμάχια: 3 μεγάλα

Εκτέλεση:

1) Βάζουμε σε ένα μπωλ τα 200 γρ. από το αλεύρι, με τα 250 γρ. του γάλακτος και τα 3 φακελάκια ξηρής μαγιάς και κάνουμε ένα πηχτό χυλό. Τον σκεπάζουμε και τον αφήνουμε για 20 λεπτά περίπου μέχρι να φουσκώσει.  
Προσοχή: Αν δεν φουσκώσει η μαγιά σε αυτό το στάδιο, καλύτερα να πετάξουμε όλο το μίγμα και να το ξανακάνουμε από την αρχή, αλλιώς τα τσουρέκια μας δεν θα φουσκώσουν ποτέ!

2)Εν τω μεταξύ σε λεκάνη, χτυπάμε με μίξερ την ζάχαρη, τα αυγά, τα μυρωδικά μέχρι να έχουμε έναν σχετικά πηκτό χυλό και μετά προσθέτουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε ώστε να γίνει μία σχετικά σφιχτή ζύμη.

    3) Μετά προσθέτουμε το μίγμα του γάλακτος με την μαγιά και ζυμώνουμε ώστε να γίνει μία ομοιόμορφη ζύμη.
      4) Προσθέτουμε το βούτυρο σιγά-σιγά μέχρι να γίνει μία ζύμη έως ότου να μην κολλάει να ενσωματωθεί καλά. (Το ζύμωμα γίνετε διπλώνοντας την ζύμη και ζυμώνοντας ελαφρά. Παίρνουμε τούφες-τούφες από την ζύμη και διπλώνουμε).

      5) Σκεπάζουμε  (με μία πετσέτα και μία ελαφριά κουβέρτα) και αφήνουμε την ζύμη να διπλασιαστεί σε όγκο (κανά 2ωρο με 3 ωρο).

      6) Αφού διπλασιαστεί σε όγκο φτιάχνουμε τα τσουρέκια μας σε ό,τι σχήμα, όχι κοντά το ένα στο άλλο γιατί φουσκώνουν και στο ψήσιμο.

        7) Τα αφήνουμε πάλι να φουσκώσουν (1 με 1,5 ώρες) και αφού θα 'χουν φουσκώσει τα αλείφουμε με τον κρόκο αυγού διαλυμένο με 1 κουτ. σούπας νερό.

        8) Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά με αντιστάσεις πάνω – κάτω, ένα – ένα ταψί. Φροντίζουμε να μη τα παραψήσουμε, πρέπει να ‘’κρατάνε λιγάκι. Τα βάζουμε στον φούρνο στην κάτω κάτω σχάρα και προς το τέλος του ψησίματος στην πιο πάνω.



        Πηγή: Συνταγές της Παρέας  https://www.sintagespareas.gr/sintages/tsourekakia.html#  

        15/2/17

        Μίνι κεμπάπ με δύο σάλτσες

        Εν όψει τσικνοπέμπτης...
        Υλικά:
        • 1 κιλό κιμά, μοσχαρίσιο
        • 1 ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
        • 2 αβγά
        • 3 κ.σ. μπαχαρικό carino
        • 1 κ.κ. αλάτι
        •   1 κ.κ. κύμινο
        • 18 καλαμάκια μπαμπού (για σουβλάκια), μουλιασμένα για 10 λεπτά σε νερό
        Για τη σάλτσα πάπρικας
        • 1 κεσεδάκι γιαούρτι
        • 2 κ.σ. ντοματοπελτές
        • 1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη
        • 1 πρέζα κύμινο
        • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
        • 1 κοφτή κ.σ. πάπρικα γλυκιά
        • λίγο ξίδι
        • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
        Για το τζατζίκι
        • 1 κεσεδάκι γιαούρτι
        • 1 κολοκυθάκι, περασμένο στον χοντρό τρίφτη
        • 1 χούφτα φύλλα φρέσκου βασιλικού, ψιλοκομμένα
        • 1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη
        • 1 πρέζα κάρι
        • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
        • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
        Μερίδες: 6

        Εκτέλεση:

        Ζυμώνουμε τον κιμά με τα υπόλοιπα υλικά για περίπου 10 λεπτά. Αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο να ''δέσει"" για περίπου 1 ώρα. Πλάθουμε μικρά κεμπάπ και μπήγουμε στο καθένα ένα καλαμάκι μπαμπού. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο(. Αραδιάζουμε τα κεμπάπ σε ένα ταψί στρωμένο με χαρτί στρωμένο με χαρτί ψησίματος και τα βάζουμε στο ψυγείο σκεπασμένα με μεμβράνη για λίγο. Ψήνουμε τα κεμπάπ στον φούρνο ώσπου να ροδίσουν. Σερβίρουμε σε μία μεγάλη πιατέλα με τις σάλτσες.
        Σάλτσες: Σε δύο διαφορετικά μπολ ανακατεύουμε  τα υλικά της κάθε σάλτσας. Δοκιμάζουμε το αλάτι και την ένταση των μπαχαρικών και διορθώνουμε τη γεύση αν χρειάζεται.

        Πηγή: Βήμα Gourmet


        22/1/17

        Κέικ αμυγδάλου

        Η εβδομάδα ξεκινάει καλύτερα με ένα αφράτο κέικ αμυγδάλου.



        Υλικά:
        • 200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
        • 100 γρ. σπορέλαιο
        • 3 αυγά
        • 175 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
        • 100 γρ. πούδρα αμυγδάλου (λευκή αμυγδαλόψιχα τριμμένη στο multi)
        • 1 1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
        • μια πρέζα αλάτι
        • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
        • ξύσμα από 2 λεμόνια
        • 100 γρ. σταφίδες
        • 300 γρ. κουβερτούρα
        • προαιρετικά λίγο γλυκό του κουταλιού και τριμμένο αμύγδαλο για γαρνίρισμα
        Εκτέλεση:

        Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα.
        Λαδώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμας 10×25 εκ.
        Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, την αμυγδαλόψιχα, το μπέικιν και το αλάτι και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι. Αφήνουμε στην άκρη.
        Σε ένα μεγαλύτερο μπολ βάζουμε τη ζάχαρη και το λάδι και ανακατεύουμε με ένα σύρμα για 1-2 λεπτά.
        Στη συνέχεια προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά και ανακατεύουμε συνεχώς.
        Ρίχνουμε τη βανίλια, τις σταφίδες και το ξύσμα και ανακατεύουμε για λίγα δευτερόλεπτα ακόμα.
        Τέλος προσθέτουμε το μείγμα του αλευριού και ανακατεύουμε απαλά με μια σπάτουλα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
        Ρίχνουμε τη ζύμη στη φόρμα και ψήνουμε για 50-60 λεπτά.
        Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί.
        Περιχύνουμε την σοκολάτα και γαρνίρουμε με τριμμένο αμύγδαλο και γλυκού του κουταλιού.



        11/12/16

        Μεθυσμένα με ινδοκάρυδο ή κωνσταντινάτα

        Τα Χριστούγεννα δεν απέχουν πολύ ακόμη και στα σπίτια ήδη οι νοικοκυρές έχουν αρχίσει και φτιάχνουν γλυκά  και για τις γιορτές που προηγούνται. Μια διαφορετική πρόταση είναι τα μεθυσμένα με ινδοκάρυδο. Δεν τα ήξερα μέχρι που τα δοκίμασα σε ένα ζαχαροπλαστείο στην Καλαμάτα και ενθουσιάστηκα.
                                                                                       Υλικά:

        Για τη ζύμη
        2 φλυτζάνια ελαιόλαδο
        1 φλιτζάνι μπύρα
        Ξύσμα πορτοκαλιού
        1 κ.γ. ανθόνερο
        4 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
        2 κ.γ. baking powder

        Για τη γέμιση
        λουκούμια με γεύση της αρεσκείας μας

                                                                                  

        Για το σιρόπι
        1 ποτήρι νερό
        1 ποτήρι ζάχαρη
        λίγο χυμό λεμονιού

        για το πασπάλισμα
        1 φλιτζάνι ινδική καρύδα αποξηραμένη

        Τεμάχια: 40 (ανάλογα το μέγεθος)

        Έκτέλεση:

        Ανακατεύουμε το ελαιόλαδο με την μπύρα και προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι μαζί με το baking powder και το ξύσμα.  Μόλις ανακατευτούν όλα τα υλικά και η ζύμη δεν κολλάει στα χέρια, σταματάμε να προσθέτουμε αλεύρι στο μίγμα.
        Χωρίζουμε τη ζύμη σε 40 ίσα μπαλάκια. Κόβουμε κάθε λουκούμι σε οχτώ κομμάτια. Τα ανοίγουμε με το χέρι μας στρογγυλά πιτάκια και τα γεμίζουμε με ένα κομματάκι λουκούμι. Τα κλείνουμε και πατάμε τις άκρες με ένα πειρούνι.
        Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρντο στους 180ο για 25΄.
        Μόλις ψηθούν βάζουμε να βράσει το σιρόπι για 5΄χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και βουτάμε λίγα – λίγα  τα κωνσταντινάτα, για 1 λεπτό περίπου μέσα στο σιρόπι το οποίο συνεχίζει να σιγοβράζει.
        Μπορεί να φαίνονται μαλακά, αλλά μετά από 1-2 ώρες σφίγγουν.

        Αφού τα σιροπιάσουμε τα πασπαλίζουμε με την καρύδα





        13/11/16

        Ορεινή Ναυπακτία

        Είναι μια εναλλακτική πρόταση για χειμερινή εκδρομή. Η ιδέα έπεσε όταν ψάχναμε να βρούμε προορισμό για το τριήμερο της 28ης, αλλά δυστυχώς, ή μάλλον ευτυχώς είχαμε εξαντλήσει όλους τους κοντινούς και γνωστούς προορισμούς.
        Ξεκινώντας από την Αθήνα, υπάρχουν δύο τρόποι πρόσβασης: από την Πάτρα ή από Στερεά Ελλάδα. Εμείς προτιμήσαμε την πρώτη εκδοχή που χιλιομετρικά είναι κάπως πιο κοντά.
        Περνώντας από το Ρίο στο Αντίρριο, δεν γινόταν να μην επισκεφτούμε την πανέμορφη Ναύπακτο, και ειδικότερα το κάστρο της που δεσπόζει ψηλά σε ένα λόφο.
        Η θέα από εκεί ψηλά είναι πραγματικά πανέμορφη.

        Στη συνέχεια το γραφικό λιμάνι της Ναυπάκτου αξίζει μια επίσκεψη
        Η αρχιτεκτονική των σπιτιών έχει διατηρηθεί αναλλοίωτη στο πέρασμα των ετών. 
        Κάνοντας μια βόλτα στο όμορφο λιμάνι, μπορεί μετά ο επισκέπτης να απολαύσει το καφεδάκι του στα μικρά γραφικά καφέ που βρίσκονται ολόγυρά του.
        Στη συνέχεια, ανηφορίσαμε για την Ορεινή Ναυπακτία. Προορισμός: Άνω Χώρα.
        Μετά από περίπου μια ώρα διαδρομής μέσα στα έλατα φτάσαμε επιτέλους.
        Αφού τακτοποιηθήκαμε στο ξενοδοχείο ξεκινήσαμε την περιήγηση στο χωριό, βλέποντας τα βασικά αξιοθέατα του.
        Αυτά είναι η εκκλησία στην πλατεία του χωριού η Αγ. Παρασκευή και ο 'Καρνάβαλος' όπως αποκαλούσαν οι ντόπιοι το ηρωικό λεωφορειάκι που μέχρι το 1983 συνέδεε τα κοντινά χωριά με την πόλη της Ναυπάκτου σε πολύ δύσκολες συνθήκες. 
        Λίγο πιο πέρα, υπάρχει ένας παραδοσιακός νερόμυλος που κάποτε χρησιμοποιούσαν οι κάτοικοι για να αλέθουν αλεύρι. 
        Δεν μείναμε όμως, μόνο στην Άνω Χώρα. Εξερευνήσαμε τα κοντινά χωριά όπως η Ελατού και η Κάτω Χώρα και φτάσαμε μέχρι το τεχνητό φράγμα του Εύηνου, επισκεφτήκαμε την Μονή Αμπελακιώτισσας και γεμίσαμε με όμορφες εικόνες, απίστευτης φυσικής ομορφιάς.
        Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν λείπουν από το χωριό οι τουριστικές υποδομές. Διαθέτει αρκετούς όμορφους και προσεγμένους ξενώνες και μερικά παραδοσιακά ταβερνάκια  όπου κάποιος μπορεί να απολαύσει τοπικές λιχουδιές.
        Το μόνο μειονέκτημα είναι οι δρόμοι που δεν είναι σε καλή κατάσταση, Όμως αξίζει μια επίσκεψη για κάποιον που θέλει να χαλαρώσει και να απολαύσει τη μαγεία της φύσης. 

        6/11/16

        Κρητικά λυχναράκια

        Λυχναράκια ή καλλιτσούνια με μυζήθρα. Όπως και να τα πούμε είναι μια νόστιμη κρητική λιχουδιά που μπορούμε να φάμε άνετα για πρωινό ή για δεκατιανό στη δουλειά.

        Υλικά:

        • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
        • 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
        • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
        • ½ κουταλάκι σόδα
        • 1 φλιτζάνι λάδι
        • 1 φλιτζάνι γάλα
        • 4 αυγά

        Για τη γέμιση:
        • 800 γρ μυζήθρα
        • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
        • 1 αυγό
        • 1 κουταλιά φρέσκο βούτυρο
        • ½ κουταλάκι κανέλα
        • 2 βανίλιες
        • Ξύσμα ενός λεμονιού
        Τεμάχια: 70

        Εκτέλεση:


        Ανακατεύουμε τα παραπάνω υλικά για τη ζύμη μέχρι να γίνει  μια μαλακή ζύμη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί σκεπασμένη με μια βαμβακερή πετσέτα για 1/2 ώρα.
        Ετοιμάζουμε τη γέμιση ανακατεύοντας καλά όλα τα υλικά.
        Ανοίγουμε φύλλο πάχους 1,5 εκ. και κόβουμε κομμάτια με το άνοιγμα ενός μεγάλου ποτηριού, ή ενός μικρού πιάτου (εξαρτάται από το πόσο μικρά ή μεγάλα θέλουμε τα λυχναράκια. Απλώνουμε πάνω 1 κουταλιά από τη γέμιση μας και τσιμπάμε γύρω-γύρω τη ζύμη με τα δάχτυλά μας.
        Τα αλείφουμε με αυγό, τα τοποθετούμε σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 15-20 λεπτά (ανάλογα το φούρνο).
        Όταν ψηθούν, τα αφήνουμε να κρυώσουν, ρίχνουμε λίγη κανέλλα (εγώ ρίχνω μπόλικη)και απολαμβάνουμε!!!

        Κέικ καρδιά

        Σε λίγες ημέρες είναι η γιορτή του Αγ Βαλεντίνου. Αν και πολλοί τη θεωρούν ως μια 'χαζοχαρούμενη' γιορτή δεν παύει να είναι μια ευ...