21/8/19

Τάρτα με πράσο

Οι διακοπές τελείωσαν και .. ο κάθε κατεργάρης στον πάγκο του! Για να μην μας πιάσει κατάθλιψη όμως, φτιάχνουμε μια απολαυστική αλμυρή τάρτα και καθόμαστε στο μπαλκόνι παρέα με μια σαλάτα και ένα δροσερό λευκό κρασί και απολαμβάνουμε!!!


Υλικά:

Για τη ζύμη

200 γρ. αλεύρι
100 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
1 κρόκος αυγού
ελάχιστο αλάτι
3 κουτ. σούπας νερό

Για τη γέμιση

5 μεγάλα πράσα, ψιλοκομμένα
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
6 φέτες γαλοπούλα καπνιστή, σε ψιλά καρέ
200 γρ. ανθότυρο, θρυμματισμένο
200 γρ. γιαούρτι 2% στραγγιστό
3 αυγά και το ασπράδι που μας περίσσεψε από τη ζύμη
80 γρ. γραβιέρα πικάντικη, τριμμένη

αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Μερίδες: 4-6

Εκτέλεση:

Ζύμη: Ζυμώνουμε ελαφρώς στο μίξερ ή με το χέρι το αλεύρι, το βούτυρο, τον κρόκο, το αλάτι και το νερό. Πρέπει να προκύψει μια ενιαία σφιχτή ζύμη. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε 1 - 2 κουτ. σούπας νερό επιπλέον. Ανοίγουμε τη ζύμη με ένα πλάστη πάνω σε ένα κομμάτι λαδόκολλας με τον πλάστη σε φύλλο λίγο μεγαλύτερο από τη διάμετρο της ταρτιέρας μας. Τη στρώνουμε στη φόρμα και κόβουμε όση εξέχει. Την τρυπάμε με ένα πιρούνι σε πολλά σημεία για να μην φουσκώσει κατά το ψήσιμο.Βάζουμε την ταρτιέρα στο ψυγείο για περίπου 30 λεπτά.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190° C. Ψήνουμε την τάρτα, σε χαμηλό ράφι στο φούρνο, αρχικά για περίπου 15 λεπτά.

Γέμιση: Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά φωτιά και σοτάρουμε τα πράσα στο ελαιόλαδο για περίπου 7 - 8 λεπτά, να μαραθούν και να γυαλίσουν.

Προσθέτουμε τη γαλοπούλα και σοτάρουμε για άλλα 3 - 4 λεπτά, να ροδίσει. Αλατοπιπερώνουμε, αποσύρουμε και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει λίγο. Τότε το ενώνουμε με το ανθότυρο και στρώνουμε το όλον στη μισοψημένη βάση. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά, προσθέτουμε το γιαούρτι και αλατοπίπερο και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να γίνει κρέμα.

Περιχύνουμε με το μείγμα τη γέμιση, πασπαλίζουμε με τη γραβιέρα και ψήνουμε στους 150° C, σε χαμηλό ράφι στο φούρνο, για 30 λεπτά ή μέχρι να πήξει η γέμιση και να ροδίσει στην επιφάνεια, αλλά να ψηθεί και η βάση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κέικ καρδιά

Σε λίγες ημέρες είναι η γιορτή του Αγ Βαλεντίνου. Αν και πολλοί τη θεωρούν ως μια 'χαζοχαρούμενη' γιορτή δεν παύει να είναι μια ευ...