19/4/13

Χωριάτικο ψωμί

Επειδή το ταίρι μου τρελαίνεται για χωριάτικο ψωμί, ευτυχώς βρήκα αυτή τη συνταγή που φτιάχνει τέλειο χωριάτικο ψωμί, χωρίς δυσκολία ακόμη και για αρχάριους! 


Υλικά που θα χρειαστούμε:

  • 1 κιλό αλεύρι για χωριάτικο ψωμί 
  • 2 φακελάκια ξηρή μαγιά
  • 750 ml. χλιαρό νερό
  • 1 σφηνάκι λάδι ελιάς
  • 2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι

Μερίδες: 2 φρατζόλες του ενός κιλού

Πώς το κάνουμε:

  1. Σε μία μεγάλη πλαστική λεκάνη ρίχνουμε όλο το αλεύρι και τα δύο φακελάκια μαγιά και το αναμειγνύουμε.
  2. Στην συνέχεια ρίχνουμε το αλάτι και σιγά σιγά προσθέτουμε το χλιαρό νερό ανακατεύοντας καλά με τα χέρια μας.
  3. Ζυμώνουμε το μείγμα με δύναμη ώστε να γίνει δυνατό και να μην κολλάει στα χέρια.
  4. Σκεπάζουμε καλά την λεκάνη με τη ζύμη με μια πετσέτα και από επάνω ρίχνουμε μια κουβέρτα.
  5. Το αφήνουμε για τουλάχιστον δύο ώρες σε ζεστό μέρος ώστε να διπλασιαστεί ο όγκος του.
  6. Στην συνέχεια ρίχνουμε το σφηνάκι με το λάδι ελιάς και ζυμώνουμε πάλι με δύναμη τη ζύμη μας.
  7. Σημαντικό εάν δεν έχουμε αντικολητικό ταψί ή φόρμα, λαδώνουμε και κατόπιν αλευρώνουμε το σκεύος που θα χρησιμοποιήσουμε για να μην μας κολλήσει το ψωμί,
  8. Αφού τοποθετήσουμε τη ζύμη στην φόρμα ή το ταψί, το χαράζουμε με ένα μαχαίρι κατά μήκος.
  9. Άν θέλουμε μπορούμε να τα πασπαλίσουμε με σουσάμι ή μαυροκούκι, αφού πρώτα ψεκάσουμε το ψωμί με λίγο νερό, και μετά ρίχνουμε τους σπόρους, ώστε να κολλήσουν. 
  10. Αφού έχουμε προθερμάνει τον φούρνο στους 180 βαθμούς για δέκα λεπτά,τοποθετούμε την φόρμα στην μεσαία σχάρα γυρίζοντας τον διακόπτη της κουζίνας κατά προτίμηση στον αέρα και σε θερμοκρασία 180 βαθμών. Η διάρκεια του ψησίματος είναι 40 λεπτά στους 180 βαθμούς.
  11. Όταν είναι έτοιμο το ψωμί μας το ξεφορμάρουμε και το αφήνουμε κατά προτίμηση επάνω σε μια σιδερένια σχάρα του φούρνου μας, μέχρι να κρυώσει τελείως και να φύγει η υγρασία των ατμών, από το ψήσιμο.Αφού κρυώσει, το κόβουμε σε φέτες.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τυρόπιτα χωρίς φύλλο

Καλό Οκτώβρη! Ο Σεπτέμβρης ήταν δύσκολος μήνας. Είχε πολλές αλλαγές για τα αγαπημένα μου πρόσωπα, ευτυχώς ευχάριστες, ένα φορτωμένο πρ...