Επειδή το ταίρι μου τρελαίνεται για χωριάτικο ψωμί, ευτυχώς βρήκα αυτή τη συνταγή που φτιάχνει τέλειο χωριάτικο ψωμί, χωρίς δυσκολία ακόμη και για αρχάριους!
Υλικά που θα χρειαστούμε:
- 1 κιλό αλεύρι για χωριάτικο ψωμί
- 2 φακελάκια ξηρή μαγιά
- 750 ml. χλιαρό νερό
- 1 σφηνάκι λάδι ελιάς
- 2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
Μερίδες: 2 φρατζόλες του ενός κιλού
Πώς το κάνουμε:
- Σε μία μεγάλη πλαστική λεκάνη ρίχνουμε όλο το αλεύρι και τα δύο φακελάκια μαγιά και το αναμειγνύουμε.
- Στην συνέχεια ρίχνουμε το αλάτι και σιγά σιγά προσθέτουμε το χλιαρό νερό ανακατεύοντας καλά με τα χέρια μας.
- Ζυμώνουμε το μείγμα με δύναμη ώστε να γίνει δυνατό και να μην κολλάει στα χέρια.
- Σκεπάζουμε καλά την λεκάνη με τη ζύμη με μια πετσέτα και από επάνω ρίχνουμε μια κουβέρτα.
- Το αφήνουμε για τουλάχιστον δύο ώρες σε ζεστό μέρος ώστε να διπλασιαστεί ο όγκος του.
- Στην συνέχεια ρίχνουμε το σφηνάκι με το λάδι ελιάς και ζυμώνουμε πάλι με δύναμη τη ζύμη μας.
- Σημαντικό εάν δεν έχουμε αντικολητικό ταψί ή φόρμα, λαδώνουμε και κατόπιν αλευρώνουμε το σκεύος που θα χρησιμοποιήσουμε για να μην μας κολλήσει το ψωμί,
- Αφού τοποθετήσουμε τη ζύμη στην φόρμα ή το ταψί, το χαράζουμε με ένα μαχαίρι κατά μήκος.
- Άν θέλουμε μπορούμε να τα πασπαλίσουμε με σουσάμι ή μαυροκούκι, αφού πρώτα ψεκάσουμε το ψωμί με λίγο νερό, και μετά ρίχνουμε τους σπόρους, ώστε να κολλήσουν.
- Αφού έχουμε προθερμάνει τον φούρνο στους 180 βαθμούς για δέκα λεπτά,τοποθετούμε την φόρμα στην μεσαία σχάρα γυρίζοντας τον διακόπτη της κουζίνας κατά προτίμηση στον αέρα και σε θερμοκρασία 180 βαθμών. Η διάρκεια του ψησίματος είναι 40 λεπτά στους 180 βαθμούς.
- Όταν είναι έτοιμο το ψωμί μας το ξεφορμάρουμε και το αφήνουμε κατά προτίμηση επάνω σε μια σιδερένια σχάρα του φούρνου μας, μέχρι να κρυώσει τελείως και να φύγει η υγρασία των ατμών, από το ψήσιμο.Αφού κρυώσει, το κόβουμε σε φέτες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου