23/10/13

Μουσείο Εσπεροδοειδών: Citrus

Και μπορεί οι καλοκαιρινές διακοπές να πέρασαν για τα καλά, όμως οι ευχάριστες αναμνήσεις παραμένουν για τα καλά μες στην καρδιά μας. Μία από αυτά είναι η επίσκεψή μου στο Μουσείο Εσπεριδοειδών στην Χίο. Αξίζει τον κόπο να το επισκεφτεί κάποιος που θα βρεθεί στο νησί αφού έχει γίνει από ανθρώπους με πολύ μεράκι και αγάπη για το τόπο, εξάλλου έχει δωρεάν είσοδο.

Το Μουσείο Citrus βρίσκεται στον Κάμπο Χίου σε ένα μοναδικό αρχοντικό του 1742 και λειτουργεί από το 2008. Είναι το μοναδικό μουσείο εσπεριδοειδών στην Ελλάδα και το τρίτο στον κόσμο.
Δημιουργήθηκε με ιδιωτική πρωτοβουλία σκοπεύοντας να προβάλει την ιστορία των εσπεριδοειδών του Κάμπου.
Στον εξωτερικό χώρο βρίσκονται το περιβόλι, το μποστάνι, ο μάγγανος καθώς μια έκθεση φωτογραφίας από το κτήμα.





 
Στον εσωτερικό μέρος του αρχοντικού στο ισόγειο, βρίσκεται το μουσείο που διαθέτει μεγάλη συλλογή από φωτογραφίες, χάρτες, αγροτικά εργαλεία και άλλα ντοκουμέντα που δείχνουν την διαδικασία παραγωγής και συγκομιδής των εσπεριδοειδών και την εξέλιξη του εμπορίου και των εξαγωγών τους σε όλο τον κόσμο.

Επίσης υπάρχει μια αίθουσα προβολής με ένα βίντεο που δείχνει την ιστορία του Κάμπου και την εξέλιξη του εμπορίου εξαγωγών εσπεριδοειδών μέχρι σήμερα, όπου ο Κάμπος βρίσκεται στην παρακμή του.
Στον εξωτερικό χώρο υπάρχει επίσης καφετέρια καθώς και κατάστημα πώλησης προϊόντων Citrus όπως μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού, λουκούμια και πολλά άλλα που κλείνουν μέσα τους όλο το άρωμα των χιώτικων εσπεριδοειδών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κέικ καρδιά

Σε λίγες ημέρες είναι η γιορτή του Αγ Βαλεντίνου. Αν και πολλοί τη θεωρούν ως μια 'χαζοχαρούμενη' γιορτή δεν παύει να είναι μια ευ...