3/11/13

Αλμυρή κολοκυθοτυρόπιτα

Φέτος, πρώτη φορά που βρέθηκε μια πορτοκαλί κολοκύθα στα χέρια μου, και αφού μπήκα στην διαδικασία να την καθαρίσω(Κολοκύθα-Οδηγίες Βήμα-Βήμα), είπα να την εκμεταλλευτώ με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Και μιας και μου αρέσουν πολύ οι πίτες, τι καλύτερο από μια κολοκυθοτυρόπιτα!!!


Υλικά που θα χρειαστούμε:
  • 400 γρ. τριμμένη κολοκύθα
  • 400 γρ. τυρί φέτα τριμμένο
  • 3 αυγά
  • 2 κουτ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 4 κουτ. σούπας γάλα
  • 1/2 κουταλάκι φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 2 φύλλα σφολιάτας(Σπιτική Σφολιάτα)
  • λάδι για το άλλειμα του ταψιού
  • 1 κουτ. σούπας μαυροσούσαμο
Μερίδες: 20 κομμάτια

Πώς το κάνουμε:
  • Ανακατεύουμε σε ένα μεγάλο μπολ όλα τα υλικά της γέμισης.
  • Αλείφουμε με λάδι ένα ταψί διαστάσεων 22 Χ 30.
  • Απλώνουμε το ένα φύλλο.
  • Από πάνω βάζουμε ομοιόμορφα τη γέμιση και καλύπτουμε με το άλλο φύλλο.
  • Κόβουμε το φύλλο που περισσεύει και το γυριζουμε σε κόθρο.
  • Αλείφουμε με λαδάκι και ρίχνουμε το μαυροσούσαμο.
  • Κόβουμε την επιφάνεια σε κομμάτια και τη ψήνουμε στους 150 ο( , έως ώτου ροδίσει καλή η επιφάνεια, 1 ώρα περίπου.

Πηγή: Realfood, Αλεξία Αλεξιάδου, Οκτώβριος 2013
 
Εναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φύλλο κρούστας και να δημιουργήσουμε αλμυρά ρολλά κολοκυθοτυρόπιτας. Πιο συγκεκριμμένα, για την γέμιση που παρατίθεται παραπάνω, θα χρειαστούμε 1 πακέτο φύλλο κρούστας. Παίρνουμε τα μισά φύλλα, αλείφουμε το κάθε ένα με ελαιόλαδο, και τοποθετούμε το ένα πάνω στο άλλο. Απλάωνουμε κατά μήκος τη γέμιση, και τυλίγουμε σφιχτά σε ρολό. Κάνουμε την ίδια διαδικασία και με τα άλλα μισά φύλλα. Αλείφουμε την επιφάνεια με λάδι, ρίχνουμε μαυροσούσαμο και τα χαράζουμε. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, μέχρι να ροδίσουν.
 

5 σχόλια:

  1. Μα υπάρχει καλύτερο πράγμα από μια νόστιμη πίτα!
    Νομίζω ότι αξιοποίησες περίφημα την κολοκύθα σου! Μου αρέσει που έχει και σιμιγδάλι η γέμιση, δίνει ωραία κρεμώδη υφή!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Επιτέλους κατάφερα και έγινα μέλος στους Αναγνώστες σου!
    Δεν μπορείς να φανταστείς πόσον καιρό ταλαιπωρήθηκα, δεν μου εμφάνιζε καθόλου το εικονίδιο ώστε να συνδεθώ και να μου έρχεται ενημέρωση.
    Τεσπα, τέλος καλό, όλα καλά!
    Καλή και νόστιμη εβδομάδα εύχομαι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι πολύ που τα κατάφερες!Καλώς ήρθες στην παρέα μας!Επίσης, καλή και δημιουργική εβδομάδα!!!

      Διαγραφή
  3. Μια χαρά σου πέτυχε, ωραίο κέρασμα για καλωσόρισμα σε μας τους νέους αναγνώστες!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ωραιότατη φαίνεται! Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ αλμυρή κολοκυθόπιτα!
    Φιλάκια πολλά και καλή σου μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Κέικ καρδιά

Σε λίγες ημέρες είναι η γιορτή του Αγ Βαλεντίνου. Αν και πολλοί τη θεωρούν ως μια 'χαζοχαρούμενη' γιορτή δεν παύει να είναι μια ευ...