18/5/14

Ανοιξιάτικο πλιγούρι

Άν και ο  μάιος έχει μπει για τα καλά, ο καιρός έχει ακόμα κάποια σκαμπανεβάσματα. Ένα από τα λαχανικά που βρίσκονται σε αφθονία αυτό τον μήνα είναι ο αρακάς. Τώρα που μπορούμε να τον βρούμε φρέσκο σε όλες τις λαϊκές αγορές και στα Σ/Μ είναι ευκαιρία να τον μαγειρέψουμε σε μια ενδιαφέρουσα ανοιξιάτικη εκδοχή.
 

Υλικά που θα χρειαστούμε:
  • 2 φύλλα αντικολλητικό χαρτί για ψήσιμο στο φούρνο διαστάσεων 30Χ40 εκ.
  • 200 γρ. πλιγούρι (ή εναλλακτικά κους κους)
  • 50 γρ. ελαιόλαδο
  • 200 γρ. αρακά
  • προαιρετικά, 1 φλιτζάνι κουκιά μαγειρεμένα και στραγγισμένα
  • 2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο δυόσμο ( ή 1 κουτ. σούπας ξερό)
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 250 ml νερό ή ζωμός λαχανικών
Μερίδες: 2

Πώς το κάνουμε:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ο (.
Βάζουμε το ένα αντικολλητικό χαρτί πάνω στο άλλο σε ένα μικρό ρηχό ταψί.
Βάζουμε μέσα στο χαρτί το πλιγούριμ το ελαιόλαδο και τον αρακά.
Αλατιπιπερώνουμε και περιχύνουμε με νερό και κλείνουμε σφιχτά τα χαρτιά (σαν μεγάλο πουγκί ) με σπάγκο μαγειρικής.

Το νερό δεν θα μείνει μέσα στο πουγκί, αλλά το πλιγούρι θα 'ψηθεί' με τους ατμούς.
Ψήνουμε το πλιγούρι για 20 λεπτά περίπου.
Ανοίγουμε προσεκτικά το χαρτί, αφρατεύουμε το πλιγούρι, πασπαλίζουμε με 2 κουταλιές της σούπας φύλλα δυόσμου ψιλοκομμένα, ή 1 κουτ. σούπας δυόσμο ξερό, τριμμένο, και σερβίρουμε.

Tips! Αντί για πλιγούρι, μπορούμε να βάλουμε κους κους

Πηγή : Γαστρονόμος, Τ. 97, Μάιος 2014

 

2 σχόλια:

  1. Φαγάκι ανοιξιάτικο, ιδιαίτερο και δείχνει πολύ νόστιμο!!
    Καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η τεχνική με τρέλανε, δεν το έχω δοκιμάσει το πλιγούρι έτσι, θα το φτιάξω σίγουρα! Καλό Καλοκαίρι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Γιαουρτοζελέ

Βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και οι τελευταίοι Αθηναίοι εγκαταλείπουν βιαστικά το κλεινόν άστυ με αεροπλάνα και βαπόρια και με...