2/12/14

Μαρόν γλασέ

Αυτή είναι η εποχή τους. Μπορούμε να τα απολαύσουμε με πολλούς τρόπους: ψητά, βραστά αλλά και γλασέ. Όπως και να τα μαγειρέψουμε, τα κάστανα αποτελούν μια μοναδική χειμωνιάτικη λιχουδιά για μικρούς και μεγάλους. Για μένα τα κάστανα είναι συνδεμένα με την παιδική μου ηλικία, όταν η μαμά έψηνε κάστανα στο τζάκι και περνούσαμε ήσυχα βράδια γύρω από αυτό. Η σημερινή συνταγή προέρχεται από την Γαλλία και παρόλο που είναι μπελαλίδικη, αξίζει τον κόπο γιατί είναι ένα πολύ ωραίο γλυκάκι.
 

Υλικά που θα χρειαστούμε:- 1 κιλό κάστανα
- 700 γρ.ζάχαρη
- 1 λίτρο νερό
- 1 κουταλιά της σούπας χυμό φρέσκου λεμονιού

Εκτέλεση:
Χαράζουμε σταυρωτά κάθε κάστανο στη βάση του (την πλατιά μεριά). Τα βράζουμε σε άφθονο νερό και μόλις μαλακώσουν, αφαιρούμε την εξωτερική φλούδα. Στην συνέχεια τα ξαναβράζουμε σε αρκετό νερό, μέχρι να μαλακώσουν,περίπου 30 λεπτά.
Όσο είναι ακόμη ζεστά καθαρίζουμε και την εσωτερική τους φλούδα.
Σε άλλη κατσαρόλα, βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό, μέχρι να γίνουν ελαφρύ σιρόπι και το αφήνουμε λίγο να κρυώσει.
Ρίχνουμε τα βρασμένα κάστανα στο σιρόπι και τα αφήνουμε εκεί όλο το βράδυ.
Την επόμενη ημέρα, τα ξαναβράζουμε για λίγο και τα αφήνουμε να κρυώσουν για περίπου 5 ώρες.
Μετά το 5ωρο, τα ξαναβράζουμε για άλλα 5 λεπτά και αυτή τη φορά προσθέτουμε στο σιρόπι και το χυμό λεμονιού.
Με μια τρυπητή κουτάλα, βγάζουμε τα κάστανα από το σιρόπι και το αφήνουμε να δέσει κανονικά σε δυνατή φωτιά.
Ξαναρίχνουμε μέσα τα κάστανα και τα αφήνουμε για άλλες 5 ώρες.
Μετά και από αυτό το 5ωρο, τα βγάζουμε, τα απλώνουμε σε σχάρα μέχρι να στραγγίσουν και να στεγνώσουν, τα τυλίγουμε σε αλουμινόχαρτο ή στα ειδικά χαρτάκια που είναι για μικρά γλυκάκια ή τα αφήνουμε τα σε πιατέλα, την οποία όμως θα σκεπάσουμε με μεμβράνη.


Πηγή:http://delicieuses.forumotion.net/t1050-topic





 

3 σχόλια:

  1. Λατρεύω τα μαρόν γλασέ, μπορώ να φάω ... άπειρα, αλλά θα σου ομολογήσω ότι δεν έχω επιχειρήσει να τα φτιάξω μέχρι τώρα, νομίζω ότι είναι μπελαλίδικο γλυκάκι.
    Καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. και γω τα λατρευω παρα πολυ αλλα δυσκολα θα κατσω νακανω!!! μπελαλιδικα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η αλήθεια είναι ότι είναι μπελαλίδικο γλυκάκι, αλλά πολύ ωραίο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Κέικ καρδιά

Σε λίγες ημέρες είναι η γιορτή του Αγ Βαλεντίνου. Αν και πολλοί τη θεωρούν ως μια 'χαζοχαρούμενη' γιορτή δεν παύει να είναι μια ευ...