30/11/15

Κουραμπιέδες οι κλασσικοί

Δεν θα πω ψέματα. Φέτος για πρώτη φορά έφτιαξα κουραμπιέδες. Η αναζήτηση της κατάλληλης συνταγής στο διαδίκτυο κράτησε κάποιες ημέρες, ψάχνοντας και συγκρίνοντας για την καλύτερη. Τελικά αποφάσισα να ακολουθήσω την συνταγή του Τσελεμεντέ από το αντίστοιχο βιβλίο, δώρο της μαμάς μου από παλιά, που για ακόμη μια φορά αποδείχτηκε χρήσιμο. Το αποτέλεσμα με ενθουσίασε και γι' αυτό ξαναέφτιαξα μέσα σε μια εβδομάδα πάλι άλλη μια παρτίδα. Επίσης δεν έχω μεγάλο μίξερ, αλλά και με το μίξερ χειρός γίνεται το ίδιο καλά (η κουζίνα γίνεται λίγο χάος βέβαια, αλλά χαλάλι!).  


Υλικά που θα χρειαστούμε:

- 1 φλιτζάνι τσαγιού βούτυρο γάλατος
- 50 γρ. (3-4 κουτ. σούπας) ζάχαρη ψιλή
- 1 κρόκος αυγού
- 30 γρ. (2 κουτ. σούπας) μαστίχα ποτό
- 2 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι κοσκινισμένο
- 1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
- 1 βανίλια
- λίγο ανθόνερο
- 300 γρ. (2 φλιτζ. τσαγιού) ζάχαρη άχνη

Υλικά: 20-25

Εκτέλεση:

Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο μέχρι να ασπρίσει καλά. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και τους κρόκους (εξακολουθώντας το χτύπημα), τη μαστίχα και, αργότερα, αρχίζουμε να ρίχνουμε λίγο λίγο, το αλεύρι, αφού ανακατέψουμε προηγούμενα σ' αυτό το μπέικιν- πάουντερ και τη βανίλια.
Ζυμώνουμε πολύ καλά τη ζύμη, ώστε να πλάθεται εύκολα, παίρνουμε κομμάτια από αυτήν και πλάθουμε τους κουραμπιέδες στο σχήμα που θέλουμε.
Τους βάζουμε στο ταψί και τους ψήνουμε σε μέτριο φούρνο, για 15-20 λεπτά. Μόλις ψηθούν, τους βγάζουμε σε πιατέλα, τους ραντίζουμε με το ανθόνερο και τους πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη, ρίχνοντας την μέσα από τρυπητό για να ξεσβολιάσει και να πέφτει αφράτη.


Tip: Αν θέλουμε να πρωτοτυπήσουμε μπορούμε να τους κάνουμε γεμιστούς με λουκούμι, ή να τους βουτήξουμε σε κουβερτούρα.

Πηγή: Τσελεμεντές
 

1 σχόλιο:

  1. Και του χρόνου με υγεία !!! Και εγώ τους έφτιαξα την προηγούμενη βδομάδα και τους ανάρτησα εχθές , και κοίτα να δεις με τόση μαστίχα που έχουμε δεν το ήξερα ότι μπορούμε να την προσθέσουμε και στον κουραμπιέ , θα την δοκιμάσω οπωσδήποτε σε επόμενη φουρνιά , Καλές γιορτές να έχουμε ...
    από : xiotiko.blogspot.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Κέικ καρδιά

Σε λίγες ημέρες είναι η γιορτή του Αγ Βαλεντίνου. Αν και πολλοί τη θεωρούν ως μια 'χαζοχαρούμενη' γιορτή δεν παύει να είναι μια ευ...