21/12/19

Μελομακάρονα

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!!!!

Τα Χριστούγεννα είναι μόνο μια ανάσα μακριά, και οι φούρνοι έχουν αρχίσει ήδη και ανάβουν. Τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες έχουν την τιμητική τους και όχι άδικα. Η μυρωδιά της κανέλας και του φρέσκου βούτυρου πλημμυρίζουν τα σπίτια, κάνοντας ακόμα πιο εορταστικές τις χαρούμενες αυτές μέρες! Φτιάξτε πολλά και απολαύστε τα με τους δικούς σας! Αυτό είναι άλλωστε το νόημα των εορτών!

Υλικά:
-  3 φλ. τσ. ελαιόλαδο
-  1 φλ. τσ. ζάχαρη
-  1 1/2 φλ. τσ. μπύρα
-  1/2 φλ. τσ. χυμός πορτοκάλι
- 2 κ.γ. κοφτά σόδα
- 2 κ. σ. κονιάκ
- 1 κ.γ. κανέλα
- 1/2 κ.γ. γαρύφαλλο
- ξύσμα από ένα πορτοκάλι
- 1 κ.γ. κοφτό αλάτι
- 3 φλ. τσ. σιμιγδάλι ψιλό
- 7 φλ. τσ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Για το σιρόπι:
2 φλ. τσ. μέλι
2 φλ. τσ. ζάχαρη
2 φλ. τσ. νερό
2 ξυλάκια κανέλας
2 φλούδες πορτοκαλιού
κανέλα και καρύδια ψιλοκομμένα για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση:


Δουλεύουμε καλά στο μίξερ μαζί το λάδι, το βούτυρο, τη ζάχαρη, τη μπύρα (χωρίς τον αφρό της) και το χυμό πορτοκαλιού. Προσθέτουμε τη σόδα διαλυμένη στο κονιάκ, το ξύσμα πορτοκαλιού και το αλάτι συνεχίζοντας το χτύπημα για μερικά λεπτά, μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Βάζουμε σε μεγάλο μπολ το μισό αλεύρι, ανοίγουμε μια λακουβίτσα στο κέντρο του το χτυπημένο μείγμα λαδιού. Το ανακατεύουμε με κουτάλα προσθέτοντας, σταδιακά, σιγά σιγά το υπόλοιπο αλεύρι όσο χρειάζεται για να γίνει η ζύμη εύπλαστη, ούτε πολύ μαλακή αλλά ούτε και πολύ σκληρή. Μπορεί να μην χρειαστεί όλο  το αλεύρι ( η αρχική συνταγή είχε 12 φλ. τσ. αλεύρι, εμένα μου πήρε μόνο
!).
Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε σχέδιο επιλογής μας. Τα “πατάμε” στον τρίφτη του τυριού, ή τα “καρφώνουμε” απαλά με ένα πιρούνι και τα βάζουμε σε λαδωμένο ταψί. Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο (170-180 βαθμούς) για 30 λ περίπου.
Για το σιρόπι: Βράζουμε για 5 λ όλα τα υλικά για το σιρόπι, αφαιρώντας τον αφρό. Βουτάμε τα μελομακάρονα, κρύα, όπως είναι, στο καυτό σιρόπι για 30'' από την κάθε πλευρά. Τα τοποθετούμε σε πιατέλες και τα πασπαλίζουμε με καρύδια θρυμματισμένα που τα έχουμε ανακατέψει με κανέλα. Διακοσμούμε με τα ξυλάκια κανέλας και τις φλούδες πορτοκαλιού.
Καλά Χριστούγεννα.

Μυστικά!
1. Η συνταγή αυτή βασίζεται με μικρές τροποποιήσεις στην Χρύσα Παραδείση.
2. Ο συνδυασμός αλεύρι και σιμιγδάλι κάνουν πιο τραγανά τα μελομακάρονα και ρουφούν έτσι περισσότερο σιρόπι.
3. Από τη στιγμή που θα ανακατέψουμε τα υλικά, δεν ζυμώνουμε άλλο τη ζύμη, γιατί θα σκληρύνει, θα 'ξεράσει' το λάδι και δεν θα απορροφάει πολύ σιρόπι μετά.
4. Το σιρόπιασμα είναι προσωπική υπόθεση. Άλλος τα θέλει πιο σιροπιασμένα, άλλος λιγότερα. Σε κάθε περίπτωση πρέπει το ένα να είναι καυτό και το άλλο κρύο.Ο καλύτερος συνδυασμός είναι , κατά τη γνώμη μου, κρύα μελομακάρονα, καυτό σιρόπι.

Φτιάξτε πολλά γιατί μια μόνο δόση δεν αρκεί!!!



Πηγή: Χρύσα Παραδείση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κέικ καρδιά

Σε λίγες ημέρες είναι η γιορτή του Αγ Βαλεντίνου. Αν και πολλοί τη θεωρούν ως μια 'χαζοχαρούμενη' γιορτή δεν παύει να είναι μια ευ...