4/5/15

Athens Food Festival

Μια ενδιαφέρουσα πρόταση για όσους αγαπούν τον μαγικό κόσμο της γαστρονομίας!

Στις 8, 9 και 10 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας το Athens Food Festival, ένα πλούσιο φεστιβάλ με επίκεντρο την γαστρονομία.
Πάνω από 200 «μικροί» παραγωγοί απ’ όλες τις γωνιές της Ελλάδας, 500 διαφορετικά είδη τοπικών παραδοσιακών προϊόντων, συνταγές και μυστικά μαγειρικής απ’ όλη τη χώρα, γαστρονομικές παρουσιάσεις από καταξιωμένους Έλληνες μάγειρες και γευσιγνώστες, δημιουργική απασχόληση για μικρούς και μεγάλους, αλλά και πολύ φαγητό συνθέτουν το σκηνικό του πρώτου Athens Food Festival.
Το Athens Food Festival φιλοδοξεί να φέρει κοντά το ευρύ κοινό με τον γευστικό πλούτο της χώρας μας και να αποτελέσει σημείο συνάντησης της σύγχρονης παραγωγικής Ελλάδας με εκπροσώπους του ευρύτερου χώρου της ελληνικής γαστρονομίας.
Ξεχωριστή θέση στο φεστιβάλ κατέχουν οι διαδραστικές και επιμορφωτικές εκδηλώσεις γαστρονομίας, καθώς καθ’ όλη τη διάρκεια του τριημέρου θα πραγματοποιούνται, σε διάφορες αίθουσες του σταδίου, σεμινάρια μαγειρικής και παρουσιάσεις γαστρονομικών γεύσεων και προορισμών με τη συμμετοχή τοπικών φορέων και οργανώσεων απ’ όλη την Ελλάδα.
Παράλληλα, καταξιωμένοι σεφ θα μυήσουν το κοινό στα μυστικά της μαγειρικής τέχνης, δημιουργώντας ευφάνταστα πιάτα με τους θησαυρούς της ελληνικής γης.
Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, θα πραγματοποιηθεί έκθεση προϊόντων μικροπαραγωγών. Το πρόγραμμα βασίζεται σε 4 θεματικές ενότητες και περιλαμβάνει εκδηλώσεις όπως: Έκθεση προϊόντων υψηλής ποιότητας μικρών παραγωγών από όλη την Ελλάδα- με τη συμμετοχή του μεγαλύτερου μέρους της Περιφέρειας.
Επίσης θα υπάρχει χωριό μικροπαραγωγών όπου ο επισκέπτης θα γνωρίσει τον τρόπο παραγωγής εκλεκτών ελληνικών προϊόντων. Ξεχωριστή θέση θα έχει το παραδοσιακό ελαιοτριβείο- το μεγαλύτερο που έχει στηθεί ποτέ σε έκθεση- που θα παράγει παρθένο ελαιόλαδο από όλες τις ποικιλίες ελαιολάδου της Ελλάδας μεταξύ των οποίων οι Κορωνέικη, Μανάκι και Λαδοελιά.
Σε ότ,ι αφορά στις γαστρονομικές επιδείξεις, θα υπάρχουν προγράμματα γευσιγνωσίας και μαθήματα μαγειρικής από καταξιωμένους σεφ και παραδοσιακές μαγείρισσες. Εκμεταλλευτείτε λοιπόν την ευκαιρία για δωρεάν γευστικές δοκιμές και live cooking stage!
Τέλος, θα πραγματοποιηθούν παρουσιάσεις και συζητήσεις για τις καλές πρακτικές γαστρονομικών προορισμών, τον ρόλο της τοπικής κοινωνίας στην ανάδειξη του τουριστικού και γαστρονομικού πλούτου της Ελλάδας ως εργαλείο οικονομικής ανάπτυξης, την προβολή των τοπικών επιχειρήσεων κ.ά, ε νώ θα πραγματοποιηθεί και συνέδριο αγροτικής επιχειρηματικότητας με θέματα: κοινή αγροτική πολιτική και ΕΕ, πιστοποιημένη ταυτότητα και ποιότητα, ελληνική διατροφή και παραγωγή τροφίμων, κρητικό σύμφωνο ποιότητας, εθνικά «brand names», για την ελληνικότητα της γεωργίας.

29/3/15

Φάβα σαντορινιά

Καλή Εβδομάδα!!
Πριν  από λίγο καιρό πήρα  ΒΡΑΒΕΙΟ από ένα από τα αγαπημένα μου blog τις Χιώτικες Διαδρομές (xiotiko.blogpot.com) και χάρηκα πάρα πολύ. Αυτά τα βραβεία είναι μια καλή ευκαιρία να γνωρίσει καλύτερα ο ένας τον άλλο μέσα από τις ερωτήσεις που ακολουθούν. 
Το “Liebster Award” είναι ένα εικονικό βραβείο που χρησιμεύει για να εξαπλωθούν αλυσιδωτά και να γίνουν γνωστά blogs με λιγότερους από 200-300 followers. Είναι ένα σημαντικό εργαλείο για να γίνουν ακόμα περισσότερα blogs ευρύτερα γνωστά στο διαδίκτυο!
Οι κανόνες του βραβείου:
1) Ευχαριστείτε τον blogger που σας έχει προτείνει και θα αναρτάτε τη διεύθυνση του blog του. Συμπεριλάβετε στην ανάρτησή σας το εικονίδιο του Liebster award είτε με αντιγραφή και επικόλληση, είτε χρησιμοποιώντας το σαν widget ή gadget.
2) Απαντήστε σε 10 ερωτήσεις που θα σας θέσει ο blogger o οποίος σας απένειμε το βραβείο.
3) Προτείνετε άλλα 10 blogs με λιγότερους από 200-300 followers και συντάξτε μία λίστα ερωτήσεων για τα blog αυτά που οι κάτοχοι τους θα πρέπει να απαντήσουν.
4) Αναρτήστε την υποψηφιότητα για το βραβείο σε κάθε ένα από τα 10 blogs που έχετε επιλέξει και παρέχετε ένα link του post σας ώστε να ενημερωθούν οι κάτοχοι σχετικά με το βραβείο Liebster σε περίπτωση που δεν το γνωρίζουν.
Λοιπόν οι απαντήσεις μου στις 10 ερωτήσεις είναι οι εξής;

1) Γιατί ξεκινήσατε το blog;


Γιατί ψάχνοντας για συνταγές, βρήκα πολλά ενδιαφέροντα blogs και αποφάσισα να φτιάξω κι εγώ ένα για να δημοσιεύω τις συνταγές που κάνω και μ' αρέσουν και να επικοινωνώ μέσω αυτού και με άλλους ανθρώπους που έχουν τα ίδια ενδιαφέροντα.

2) Πείτε μας λίγο τι σας ενθουσιάζει;
Με ενθουσιάζει να πετυχαίνω στόχους που είναι δύσκολοι, μια ηλιόλουστη ημέρα, να βλέπω τους γύρω μου χαρούμενους και μια πρωτότυπη συνταγή που με εκπλήσσει ευχάριστα.
3) Γιατί πιστεύετε ότι τα σχόλια και η επικοινωνία βοηθούν τους bloggers και με ποιο τρόπο;
Μέσα από τα σχόλια και την επικοινωνία οι bloggers έχουν την ευκαιρία να γνωριστούν καλύτερα και αυτή η αλληλεπίδραση είναι σημαντική γιατί γνωρίζουν συνταγές και πρόσωπα από διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας ή και του κόσμου.
4) Για ποια πράγματα μιλάτε στο blog σας;
Για νέες συνταγές που δοκιμάζω κατά καιρούς, για ταξίδια αλλά και διάφορα γαστρονομικά νέα που μπορεί να αφορούν τους αναγνώστες.
5) Έχετε δημιουργήσει μια φιλική σχέση με άλλους bloggers;
Με τους περισσότερους μόνο μέσω του blog, αλλά και με κάποιους έχουμε βρεθεί από κοντά στα πλαίσια εκδηλώσεων.'Ηταν πολύ ωραία εμπειρία και ελπίζω να επαναληφθεί..

6) Πώς φαντάζεστε το blog σας σε δύο χρόνια; Τι θα θέλατε να δείτε να μεγαλώνει / να αλλάζει και με ποιο τρόπο; 
Το φαντάζομαι να συνεχίζει να έχει αναρτήσεις με πιο συχνό ρυθμό από ότι μέχρι τώρα και με πιο πολλά γαστρονομικά νέα.
7) Τι είναι αυτό που κάνετε καλύτερα; 
Να  'κατεβάζω' καινούργιες ιδέες και να ψάχνω τρόπους για υλοποίηση..

8) Πόσο χρόνο αφιερώνετε στο blog σας;
Δυστυχώς λιγότερο από όσο θα ήθελα, ειδικά φέτος που το πρόγραμμα μου είναι πιο φορτωμένο. Γι' αυτό και οι αναρτήσεις μου γίνονται με πιο αργό ρυθμό. Παρόλα αυτά κάθε λεπτό που σπαταλώ γι' αυτό μου δίνει τεράστια χαρά.
9) Πώς γεννιούνται τα post σας;
Με απλές καθημερινές αφορμές. Ένα υλικό που βρήκα στο μανάβικο, μια συνταγή που άκουσα στην τηλεόραση, η εναλλαγή των εποχών ή μια γιορτινή περίσταση, είναι μόνο κάποιες από αυτές.

10) Ευχές για τον αναγνώστη.
Υγεία για όλους και τις οικογένειες σας. Ακούγεται κλισέ αλλά είναι το πιο σημαντικό αγαθό.Ακόμη, αισιοδοξία και καλά μαγειρέματα!!!

 Με τη σειρά μου θέλω να δώσω κι εγώ το βραβείο σε 10 blogs  
1 )  Cooking Helena.
2 )  Cookthebook
3 )  Συνταγές της Ασπρούλας
4 )  Συνταγές της Καρδιάς
5 )   The one with all the tastes
6 )  Αγάπα με αν..Ντολμάς
7 )   My Little Expat Kitchen in Greek  
8 )  Τα λιλά της Λίλας
9 )  Syntages ...apo spiti
10 )  Captain Cook 

   εάν θέλετε απαντάτε στις ίδιες ερωτήσεις.

Και τώρα η συνταγή μας. Μιας και πλησιάζει η Μ. Εβδομάδα ευκαιρία είναι να φτιάξουμε κάτι νηστίσιμο.

Υλικά που θα χρειαστούμε:

-500 γρ. φάβα
-1 ολόκληρο κρεμμύδι
- αλάτι

Και για το πάντρεμα
- 1 κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες
- 3 κ.σ. κάππαρη σουρωμένη
- 1 φλ. καφέ ελαιόλαδο

Μερίδες: 6-8

Εκτέλεση:

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα τη φάβα με 1 λίτρο νερό, με ολόκληρο το κρεμμύδι και λίγο αλατάκι.
Όταν χυλώσει καλά και φύγουν τα πολλά νερά, την αφήνουμε να κρυώσει και την κάνουμε έναν ομοιογενή πολτό περνώντας την από τον μύλο του πουρέ.
Γαρνίρουμε τη φάβα με τις ροδέλες του κρεμμυδιού, την κάππαρη και το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε λίγο αλάτι, αν χρειαστεί.
 
Καλή όρεξη!!!!
 

9/3/15

Αλμυρά καταϊφάκια γεμιστά με τυρί και γαλοπούλα

Η αλήθεια είναι ότι έχει περάσει καιρός από την τελευταία μου ανάρτηση. Όχι, φυσικά δεν ξέχασα το μπλογκοσπιτάκι μου, αλλά η καθημερινότητα μου 'τρέχει' πλέον σε πιο γρήγορους ρυθμούς και μου αφήνει ακόμα λιγότερο ελεύθερο χρόνο για να ασχοληθώ με αυτό που τόσο αγαπώ. Δεν παραπονιέμαι όμως, γιατί οι γρηγορότεροι ρυθμοί στην ζωή μου σχετίζονται με πολύ θετικές αλλαγές τόσο σε επαγγελματικά όσο και σε οικογενειακά ζητήματα. 
Φέτος έψαχνα μια διαφορετική συνταγή από τα κλασσικά τυροπιτάκια για τα γενέθλια του καλού μου. Μόλις την βρήκα, αμέσως το κατάλαβα: αυτό είναι. Είναι πεντανόστιμα και βολικά γιατί μπορούν να φτιαχτούν  από πριν και να συντηρηθούν στην κατάψυξη μέχρι να τα χρειαστούμε.
 
 

Υλικά που θα χρειαστούμε:

1 πακέτο κανταΐφι (500 γρ)

Για τη γέμιση

50 γρ. βούτυρο αγελάδος
60 γρ. αλεύρι για όλες της χρήσεις
350 ml. γάλα
200 γρ. τριμμένο κασέρι
200 γρ. θρυμματισμένη φέτα Χωριό
200 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο
1 αβγό (50 γρ) ελαφρά χτυπημένο
1 κουτ.γλ. πιπέρι
½ κουτ.γλ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
7 φέτες γαλοπούλα καπνιστή ψιλοκομμένη

Για επάλειψη 

130 γρ.   βούτυρο αγελάδος

Μερίδες: 15

Διαδικασία:

Ετοιμάζουμε τη γέμιση: Σε μια μέτρια κατσαρόλα ρίχνουμε το βούτυρο και βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά για 3΄μέχρι λιώσει το βούτυρο. Ρίχνουμε το αλεύρι στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε γρήγορα με κουτάλα ξύλινη για 2΄ μέχρι να πάρει ελαφρύ καστανό χρώμα.  Ρίχνουμε το γάλα στην κατσαρόλα με το μείγμα βούτυρο και ανακατεύουμε γρήγορα με αυγοδάρτη για 3΄μέχρι να πήξει η κρέμα μπεσαμέλ.  Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και ρίχνουμε τα τριμμένα τυριά, το πιπέρι, το μοσχοκάρυδο. Ανακατεύουμε με αυγοδάρτη για 2΄μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Σε ένα βαθύ πιάτο ρίχνουμε το αυγό και χτυπάμε με ένα πιρούνι για 2΄. Αδειάζουμε το χτυπημένο αυγό στην κατσαρόλα με το μείγμα τυριών και ανακατεύουμε γρήγορα με τον αυγοδάρτη για 2΄μέχρι να ομογενοποιηθεί το αυγό στο μείγμα. Αφήνουμε τη γέμιση για 20΄να κρυώσει. Ανακατεύουμε κατά διαστήματα για να μην πιάσει πέτσα.
Για το μοντάρισμα στο κανταΐφι: Απλώνουμε το κανταΐφι στον πάγκο της κουζίνας και με τα χέρια μας αραιώνουμε της κλωστές από το κανταΐφι για να αφρατέψει. Με τα δάχτυλα τραβάμε μικρές ορθογώνιες λωρίδες διαστάσεως 5x8εκ. απλώστε τις λωρίδες στον πάγκο. Με ένα κουτάλι παίρνουμε από την γέμιση τυριών και βάζουμε στις άκρες των λωρίδων μια κουταλιά από τη γέμιση τυριού. Με τα δάχτυλα τυλίγουμε ένα ένα κανταϊφάκι. Σε μια μικρή κατσαρόλα ρίχνουμε 40 γρ. βούτυρο και βάζουμε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά για 2΄ μέχρι να λιώσει. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά. Βουτάμε το πινέλο στο βούτυρο και αλείφουμε ένα ταψί. Βάζουμε το ένα δίπλα στο άλλο τα κανταΐφια μέχρι να γεμίσει το ταψί. Σε μια μικρή κατσαρόλα ρίχνουμε το υπόλοιπο βούτυρο (90 γρ.). Βάζουμε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά για 3΄μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και περιχύνουμε με το λιωμένο βούτυρο τα κανταΐφια στο ταψί. Προθερμάνουμε το φούρνο στους 180 c αντιστάσεις πάνω κάτω στην προτελευταία σχάρα και ψήνουμε για 30΄ μέχρι να πάρουν ένα χρυσό χρώμα. Βγάζουμε ένα στρογγυλό ταψί 30 εκ ταψί από την κουζίνα και αφήνουμε για 10΄. Σερβίρουμε σε πιάτα και είναι έτοιμα για το τραπέζι. 
 

5/2/15

Πανακότα με σαβουαγιάρ

'Ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει, καλοκαίρι θα μυρίσει.' Κάτι ξέρει ο σοφός λαός που το λέει, αφού λίγο η ημέρα που έχει μεγαλώσει, λίγο που ο καιρός έχει γλυκάνει, νιώθω ότι η άνοιξη πλησιάζει. Οι δυναμικές εξελίξεις σε πολιτικοοικονομικό επίπεδο συνεχίζονται και κανείς δεν ξέρει το αποτέλεσμα, όμως υπάρχει μια διάχυτη αισιοδοξία στην ατμόσφαιρα. Σε αυτό βοηθάει και ότι ο δεύτερος μήνας του χρόνου είναι γεμάτος γιορτές: Τσικνοπέμπτη, Απόκριες, Καθαρά Δευτέρα και φυσικά... του Αγίου Βαλεντίνου. Είναι ευκαιρία να ξεδώσουμε και να ξεφύγουμε λίγο απ' την καθημερινότητα. Επίσης, είναι ευκαιρία να δημιουργήσουμε για τα αγαπημένα μας πρόσωπα νόστιμα φαγητά και απολαυστικά επιδόρπια. Η ακόλουθη συνταγή είναι εύκολη και ελαφριά, ιδανική για το κλείσιμο ενός όμορφου γεύματος.
 


Υλικά που θα χρειαστούμε:
- 1/2 πακέτο σαβουαγιάρ
- 100 ml γάλα πλήρες
- φράουλες για σερβίρισμα
Για την πανακότα
- 400 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
- 70 γρ. φρέσκο γάλα
- 40 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 6 γρ. φύλλα ζελατίνης
- 1 λοβός βανίλιας

Μερίδες: 4-6

Εκτέλεση:

- Σε ένα μπωλ με κρύο νερό μουλιάζουμε τα φύλλα ζελατίνης.
- Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος. Ρίχνουμε το γάλα, τα σποράκια από το λοβό της βανίλιας και την ζάχαρη. Στίβουμε από το νερό τα φύλλα ζελατίνης και τα ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθούν εντελώς. Κατεβάζουμε το μίγμα από τη φωτιά και το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και να αρχίσει να πήζει.
- Παίρνουμε μια φόρμα και την ντύνουμε με ζελατίνα. Στρώνουμε τα μπισκότα στο πάτο της και αν χρειαστεί τα κόβουμε λίγο για να χωρέσουν. Τα ραντίζουμε με το μισό γάλα, αλλά προσοχή να μην μουλιάσουν. Βάζουμε την φόρμα στην κατάψυξη για 30 λεπτά περίπου.
- Όταν το μίγμα της πανακότας έχει αρχίσει να πήζει, βγάζουμε την φόρμα από την κατάψυξη. Ρίχνουμε πάνω στα μπισκότα την πανακότα και από πάνω βάζουμε τα υπόλοιπα μπισκότα σαβουαγιάρ.
- Το βάζουμε στο ψυγείο για να παγώσει. Μετά από μερικές ώρες, ξεφορμάρουμε το γλυκό και γαρνίρουμε με τις φράουλες. Αν θέλουμε ρίχνουμε και ζάχαρη άχνη.

Πηγή: Γλυκιές ιστορίες (http://www.glykesistories.gr/vima-vima/3789/Tourta-me-sabouagiar-kai-panakota)
 

19/1/15

Κοτόπουλο με σάλτσα γιαουρτιού

Το απλό και καθημερινό κοτόπουλο με ρύζι σε μια διαφορετική εκδοχή που σε προκαλεί να τη δοκιμάσεις.
Υλικά που θα χρειαστούμε:
- 1 κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες
- 1 πιπεριά φλωρίνης
- 1 κρεμμύδι
- 3 ποτήρια νερό
- 1/2 κονσέρβα ψιλοκομμένη ντομάτα (400 γρ.)
- 1 κεσεδάκι γιαούρτι 2% 200γρ.
- αλάτι
- πιπέρι
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο

Μερίδες: 4

Εκτέλεση:
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να κάψει. Ρίχνουμε το κρεμμύδι και την πιπεριά ψιλοκομμένα και τα σωτάρουμε. Ρίχνουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου στην κατσαρόλα και τα σωτάρουμε και από τις δυο πλευρές, ώστε να ροδίσουν. Ρίχνουμε το νερό, την σάλτσα ντομάτας, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε το φαγητό να βράσει. Όταν το κοτόπουλο είναι έτοιμο, μετά από 2 ώρες σε μέτρια φωτιά, το κατεβάζουμε από το μάτι. Βγάζουμε το κοτόπουλο από την κατσαρόλα και ρίχνουμε μέσα στην σάλτσα το γιαούρτι και τα ανακατεύουμε καλά. Σερβίρουμε την σάλτσα πάνω σε ρύζι μαζί με το κοτόπουλο και... καλή μας όρεξη!

1/1/15

Καλή χρονιά!- Αλμυρό γαλακτομπούρεκο με κασέρι και καπνιστό χοιρινό-

Μια δύσκολη χρονιά πέρασε, μια νέα μόλις ξεκίνησε! Συνήθως κάθε χρόνο τέτοια ημέρα όλοι βάζουμε νέους στόχους, νέα όνειρα και ελπίζουμε για το καλύτερο. Η δική μου διαίσθηση είναι ότι αυτή η χρονιά θα είναι ιδιαίτερα δυναμική και απρόβλεπτη. Τόσο σε επίπεδο χώρας, στη σκιά όλων των πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων, όσο και σε πιο προσωπικό επίπεδο. Εύχομαι σε όλους η νέα χρονιά να τους φέρει ό,τι επιθυμούν!

Υλικά που θα χρειαστούμε:
- 500 γρ. φύλλο κρούστας
- 150 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
- 1 μεγάλο κρεμμύδι σε φετούλες
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 200 ml γάλα
- 250 γρ. κασέρι τριμμένο
- 1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό
- 100 γρ. καπνιστό χοιρινό ή μπέικον, σε μικρά κυβάκια
- 1 κουτ. γλ. πάπρικα γλυκιά
- 2 αβγά
- μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 3 κουτ. σούπας βούτυρο
- αλάτι, πιπέρι

Μερίδες: 7-8

Πώς το κάνουμε:

Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι με λίγο αλάτι, μέχρι να ροδίσει καλά. Προσθέτουμε το καπνιστό χοιρινό ή το μπέικον και συνεχίζουμε για 1 λεπτό το σοτάρισμα.
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα με ένα φλιτζάνι νερό και, λίγο πριν βράσουν, ρίχνουμε το σιμιγδάλι . Ανακατεύουμε μέχρι να αρχίσει να πήζει. Εκτός φωτιάς, προσθέτουμε το γιαούρτι, την πάπρικα, το τυρί, τον μαϊντανό, τα αβγά ελαφρώς χτυπημένα, το κρεμμύδι με το χοιρινό και πιπέρι. Αφήνουμε την κρέμα να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Λιώνουμε το βούτυρο. Σε βουτυρωμένο πυρέξ ή ταψί απλώνουμε τα μισά φύλλα, βουτυρώνοντας κάθε ένα χωριστά. Απλώνουμε ομοιόμορφα την κρέμα και σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, αφού τα βουτυρώσουμε χωριστά.
Χαράζουμε σε κομμάτια, βουτυρώνουμε  καλά την επιφάνεια, ραντίζουμε με λίγο νερό και ψήνουμε σε ζεστό φούρνο στους 180ο C βαθμούς για 50 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει το φύλλο.
 
Πηγή: Olive Magazine , Δεκέμβριος 2014.
 

21/12/14

Τρουφάκια με κάστανο

Οι γιορτές των Χριστουγέννων είναι ήδη αρκετά κοντά. Τα σπίτια, τα καταστήματα και οι πλατείες έχουν στολιστεί για τα καλά. Μέσα σε αυτή την γιορτινή ατμόσφαιρα ο κόσμος ξεχνάει τα προβλήματα του και τις έννοιες του, έστω για λίγο, και αυτό έχει πολλή ανάγκη. Επηρεασμένη από αυτό το γιορτινό κλίμα ήθελα να φτιάξω κάτι αντίστοιχο, και τι καλύτερο από τρουφάκια με κάστανο και σοκολάτα. Είναι αρκετά εύκολα και απολαυστικά ειδικά για τους λάτρεις της σοκολάτας! Σας εύχομαι σε όλους Καλά Χριστούγεννα και καλή ξεκούραση!!!!!!!!!!!!!

Υλικά που θα χρειαστούμε:
  • 200 γρ. βούτυρο
  • 40 γρ. πουρές κάστανου
  • 500 γρ. κρέμα κάστανου
  • 150 γρ. μαρόν γλασέ, θρυμματισμένα
  • 25 γρ. λικέρ καφέ (ή σκούρο ρούμι)
  • 375 γρ. κουβερτούρα 55% κακάο
  • 125 γρ. σκόνη κακάο, καλής ποιότητας, για την επικάλυψη

  •  
    Μερίδες: 40 τρουφάκια
     
    Εκτέλεση:
    Λιώνουμε το βούτυρο  σε ένα κατσαρολάκι, σε χαμηλή φωτιά, χωρίς να το αφήσουμε να κάψει. Το αποσύρουμε από τη φωτιά, το αδειάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε το πουρέ και την κρέμα κάστανου. Ανακατεύουμε καλά με μια μαρίζ μέχρι να ενωθούν και να γίνουν ομοιογενές μείγμα. Προσθέτουμε και τα θρυμματισμένα μαρόν γλασέ και ανακατεύουμε ξανά. Τέλος, ρίχνουμε το λικέρ καφέ (ή το ρούμι) και ανακατεύουμε καλά.
    Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί, δηλαδή σε ένα μεταλλικό μπολ που στερεώνουμε στο χείλος μιας κατσαρόλας, στην οποία σιγοβράζει λίγο νερό. Οσο λιώνει η σοκολάτα την ανακατεύουμε καλά με μια ξύλινη κουτάλα.
    Την αδειάζουμε στο μείγμα κάστανου και ανακατεύουμε καλά με τη μαρίζ.
    Βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο για 2 - 3 ώρες, μέχρι να σφίξει καλά. Το βγάζουμε από το φούρνο και το πλάθουμε με τα χέρια μας σε μικρά μπαλάκια, σαν κεφτεδάκια.
    Αδειάζουμε το κακάο σε ένα πιάτο και κυλάμε εκεί τα τρουφάκια για να καλυφθούν καλά. Τα σερβίρουμε αμέσως. 
     
    Πηγή: Η συνταγή είναι μια παραλλαγή της Ντίνας Νικολάου (http://www.dinanikolaou.gr/recipe/1045).

    Κέικ καρδιά

    Σε λίγες ημέρες είναι η γιορτή του Αγ Βαλεντίνου. Αν και πολλοί τη θεωρούν ως μια 'χαζοχαρούμενη' γιορτή δεν παύει να είναι μια ευ...