30/11/15

Κουραμπιέδες οι κλασσικοί

Δεν θα πω ψέματα. Φέτος για πρώτη φορά έφτιαξα κουραμπιέδες. Η αναζήτηση της κατάλληλης συνταγής στο διαδίκτυο κράτησε κάποιες ημέρες, ψάχνοντας και συγκρίνοντας για την καλύτερη. Τελικά αποφάσισα να ακολουθήσω την συνταγή του Τσελεμεντέ από το αντίστοιχο βιβλίο, δώρο της μαμάς μου από παλιά, που για ακόμη μια φορά αποδείχτηκε χρήσιμο. Το αποτέλεσμα με ενθουσίασε και γι' αυτό ξαναέφτιαξα μέσα σε μια εβδομάδα πάλι άλλη μια παρτίδα. Επίσης δεν έχω μεγάλο μίξερ, αλλά και με το μίξερ χειρός γίνεται το ίδιο καλά (η κουζίνα γίνεται λίγο χάος βέβαια, αλλά χαλάλι!).  


Υλικά που θα χρειαστούμε:

- 1 φλιτζάνι τσαγιού βούτυρο γάλατος
- 50 γρ. (3-4 κουτ. σούπας) ζάχαρη ψιλή
- 1 κρόκος αυγού
- 30 γρ. (2 κουτ. σούπας) μαστίχα ποτό
- 2 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι κοσκινισμένο
- 1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
- 1 βανίλια
- λίγο ανθόνερο
- 300 γρ. (2 φλιτζ. τσαγιού) ζάχαρη άχνη

Υλικά: 20-25

Εκτέλεση:

Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο μέχρι να ασπρίσει καλά. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και τους κρόκους (εξακολουθώντας το χτύπημα), τη μαστίχα και, αργότερα, αρχίζουμε να ρίχνουμε λίγο λίγο, το αλεύρι, αφού ανακατέψουμε προηγούμενα σ' αυτό το μπέικιν- πάουντερ και τη βανίλια.
Ζυμώνουμε πολύ καλά τη ζύμη, ώστε να πλάθεται εύκολα, παίρνουμε κομμάτια από αυτήν και πλάθουμε τους κουραμπιέδες στο σχήμα που θέλουμε.
Τους βάζουμε στο ταψί και τους ψήνουμε σε μέτριο φούρνο, για 15-20 λεπτά. Μόλις ψηθούν, τους βγάζουμε σε πιατέλα, τους ραντίζουμε με το ανθόνερο και τους πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη, ρίχνοντας την μέσα από τρυπητό για να ξεσβολιάσει και να πέφτει αφράτη.


Tip: Αν θέλουμε να πρωτοτυπήσουμε μπορούμε να τους κάνουμε γεμιστούς με λουκούμι, ή να τους βουτήξουμε σε κουβερτούρα.

Πηγή: Τσελεμεντές
 

22/11/15

Γιουβαρλάκια

Ένα από τα πιο κλασσικά χειμωνιάτικα πιάτα είναι τα γιουβαρλάκια αυγολέμονο. Τι καλύτερο για τα κρύες ημέρες που έρχονται από μια τέτοια ζεστή σουπίτσα με μπόλικο πιπέρι!


Υλικά που θα χρειαστούμε:
  • 1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1/2 φλιτζάνι ρύζι
  • 1 κρεμμύδι τριμμένο
  • 2 αυγά
  • 3 κουταλιές χυμό λεμονιού
  • 3 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • αλάτι
  • πιπέρι
Μερίδες: 4

Εκτέλεση:

Βάζουμε τον κιμά σε μία λεκάνη, προσθέτουμε το ρύζι, το κρεμμύδι, το μαϊντανό, τα ασπράδια των αυγών, αλάτι και πιπέρι. Τα ζυμώνουμε καλά.
Πλάθουμε τα γιουβαρλάκια σε σχήμα στρογγυλό, σε μέγεθος καρυδιού. Ρίχνουμε νερό στην κατσαρόλα και, μόλις βράσει, προσθέτουμε τα γιουβαρλάκια. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν.
Χτυπάμε τους κρόκους, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, λίγο ζωμό και περιχύνουμε τα γιουβαρλάκια με το αυγολέμονο. Ανακινούμε την κατσαρόλα, αφήνουμε για 2 λεπτά, ώσπου να δέσει η σάλτσα και σερβίρουμε.



18/10/15

Ρολά μήλου και κανέλας

Καλό μήνα σε όλους!
 
Μόλις σήμερα μπήκε ο Νοέμβριος και φέρνει με τη σειρά του φρέσκα φρούτα και λαχανικά που θα μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν το κρύο του φθινοπώρου.
Από φρούτα, τα πορτοκάλια, τα μανταρίνια (κλημεντίνη) και τα γκρέιπφρουτ έχουν την τιμητική τους. 
Από λαχανικά, οι βρούβες, τα κάστανα, τα κοκκινογούλια και τα παντζάρια θα γεμίσουν τον πάγκο των λαχανικών.
 Είναι η ιδανική εποχή για μια βόλτα στο βουνό με ζεστά ρούχα και συννεφιασμένο καιρό, ή για χαλάρωση δίπλα στο τζάκι παρέα με αχνιστό καφέ και μυρωδάτες λιχουδιές. Αυτές οι  ζεστές στιγμές είναι που μένουν χαραγμένες στη μνήμη.
Και μιας και τα μήλα ακόμη υπάρχουν στα ράφια, ένα ρολό μήλου κανέλας θα συνοδεύσει τέλεια το ζεστό καφεδάκι μας.


Υλικά που θα χρειαστούμε:

1 φύλλο σφολιάτας εμπορίου περίπου 400 γραμμάρια
2 μεγάλα κόκκινα μήλα 500-600 γραμμάρια τριμμένα
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο λιωμένο
6 κουταλιές της σούπας καστανή ζάχαρη
1 1/2 κουταλιά της σούπας κανέλα σε σκόνη
5 κουταλιές της σούπας σταφίδα σουλτανίνα
3 1/2 κουταλιές της σούπας επιπλέον καστανή ζάχαρη για το φινίρισμα

Μερίδες: 4-6

Εκτέλεση

Αν αγοράσετε ζύμη σφολιάτα κατεψυγμένη, την αφήνετε 2-3 ώρες εκτός ψυγείου για να μπορέσουμε να τη χρησιμοποιήσουμε.
Στο τρίφτη με τη χοντρή επιφάνεια τρίβουμε τα μήλα και τα στύβουμε τα μήλα πολύ καλά για να φύγει μεγάλο μέρος από το χυμό.
Ανοίγουμε προσεκτικά τη σφολιάτα και ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο.
Το απλώνουμε για να καλύψει όλη την επιφάνεια. Στη συνέχεια προσθέτουμε το μήλο και το απλώνουμε και αυτό καλά σε όλη την επιφάνεια της σφολιάτας.

Ρίχνουμε την καστανή ζάχαρη από πάνω καλύπτοντας τα τριμμένα μήλα και προσθέτουμε και την κανέλα με τον ίδιο τρόπο.
Βάζουμε τις σταφίδες κατά μήκος του φύλλου από άκρη σε άκρη σε μία λωρίδα στο κέντρο του.
Με μεγάλη προσοχή τυλίγουμε τη σφολιάτα σε ρολό.
Με ένα κοφτερό μαχαίρι (χωρίς δόντια) κόβουμε το ρολό σε 10 ίσα μέρη.
Ανάβουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς με αντιστάσεις (με αέρα 160 βαθμούς) να προθερμαθεί και τοποθετούμε τη σχάρα στη δεύτερη σκάλα του φούρνου.
Σε ένα ταψί στρώνουμε μια λαδόκολλα. Τοποθετούμε τα ρολά μας ξαπλωτά με τις σπείρες προς τα πάνω (να μοιάζει σαν σαλιγκάρι). Πασπαλίζουμε με την επιπλέον καστανή ζάχαρη και ψήνουμε για 30 λεπτά.
Σερβίρουμε και καλή απόλαυση!
 
 

8/10/15

Το φθινόπωρο έχει μπει για τα καλά πλέον, και τα πρώτα πρωτοβρόχια έχουν ξεκινήσει. Τα σταφύλια είτε άσπρα είτε κόκκινα έχουν τιμητική τους και είναι ευκαιρία να φτιάξουμε ένα σπιτικό γλυκό για όλο το χειμώνα. Ταιριάζει τέλεια με γιαούρτι!
 
Υλικά που θα χρειαστούμε:
  • 1 κιλό σταφύλια ( καθαρό βάρος)
  • 600 γρ. ζάχαρη
  • 150 γρ. νερό
  • 1 βανίλια
  • χυμό από μισό λεμόνι
  • 1 κλωνάρι βανίλια
  • 1 κλωνάρι αρμπαρόριζα
  •  
 
 
 
 
Εκτέλεση:
1. Πλένουμε και στραγγίζουμε τις ρώγες .
2. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη και τη βανίλια και την τοποθετούμε στη φωτιά.
3. Όταν το σιρόπι αρχίζει να βράζει προσθέτουμε τις ρόγες του σταφυλιού και κουνάμε σταδιακά την κατσαρόλα για να μην κολλήσει το γλυκό.

4. Βράζουμε για 10 λεπτά και αποσύρουμε την κατσαρόλα αμέσως από τη φωτιά (για να μην σουφρώσει το σταφύλι).
5. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και ξαναβράζουμε το γλυκό την επόμενη μέρα μέχρι να δέσει μαζί με την αρμπαρόριζα.
6. Προς το τέλος προσθέτουμε χυμό λεμονιού για να μη ζαχαρώσει το γλυκό μας.

Προσοχή: Τοποθετούμε το γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα, ώστε να διατηρηθούν αναλλοίωτα για πολλούς μήνες.
 
 

20/9/15

Τυροψωμάκια

 
Καλοκαιρινές διακοπές οριστικά τέλος! Ο κάθε κατεργάρης στον πάγκο του, και η απεγνωσμένη σεφ ξανά πίσω στα μαγειρέματά της. Ξαναπιάνω κατσαρόλες και κουτάλες και ξεκινάμε για νέες γευστικές αναζητήσεις! Όχι ότι στο μεσοδιάστημα τα αφήσαμε εντελώς...
Οι φετινές διακοπές ήταν πολύ ιδιαίτερες και πέρασαν πολύ γρήγορα. Ήταν 2 σε 1.Διακοπές και γάμος μαζί.
Ο γάμος έγινε στην πιο ωραία εκκλησία της Μεσσηνίας,
στην Ευαγγελίστρια Βέργας
με την πιο απίστευτη θέα στο μεσσηνιακό κόλπο.  
Ακολούθησε ένα υπέροχο πάρτυ με τους φίλους μας και τις οικογένειες μας.
Οι δίπλες φυσικά είχαν την τιμητική τους, όπως συνηθίζεται στα μέρη μου.
 
Οι διακοπές στη συνέχεια ήταν κάτι παραπάνω από απαραίτητες για να χαλαρώσουμε και να ξεκουραστούμε.
Πρώτα στη Μονεμβασιά,
μια πέτρινη καστροπολιτεία που κυριολεκτικά έχει μείνει πίσω στο χρόνο.
 Η πατρίδα του Γιάννη Ρίτσου είναι ένα από τα ομορφότερα μέρη της Ελλάδας. 
 Οι βόλτες στα πέτρινα καλντερίμια του σε ταξιδεύoυν σε άλλες εποχές.
Και μετά στην Ελαφόνησο, σε μια από τις ομορφότερες παραλίες της Ελλάδας, την παραλία του Σίμου.
 
Η επιστροφή μας βρήκε με την γλυκιά γεύση της νοσταλγίας όλων αυτών των καλοκαιρινών στιγμών.
Κι επειδή ο έρωτας περνάει από το στομάχι..., πάμε για τη συνταγή. Ένα εύκολο κολατσιό για όλες τις ώρες. 
 

Υλικά που θα χρειαστούμε:

  • 2 κεσεδάκια γιαούρτι
  • 2 φλυτζάνια τσαγιού ελαιόλαδο
  • 2 μπέικιν πάουντερ
  • 2 κύβους μαγιά
  • 4 αυγά
  • αλεύρι όσο πάρει για να γίνει μια ζύμη μαλακή και εύπλαστη
  • 300 γρ. φέτα
  • 200 γρ. ανθότυρο
  • 2 κρόκοι αυγών αραιωμένοι με λίγο νερό για την επάλειψη
  • σουσάμι
 
Τεμάχια: 30

Πώς το κάνουμε:

  1. Χτυπάμε τα αυγά.
  2. Ανακατεύουμε με τα χέρια μας όλα τα υλικά εκτός από το τυρί.
  3. Αφήνουμε μισή ώρα την ζύμη να ξεκουραστεί.
  4. Χωρίζουμε τη ζύμη σε μπαλάκια.
  5. Ανοίγουμε με το χέρι μας ένα κομμάτι ζύμης σε σχήμα στρογγυλό. Πατάμε με ένα ποτήρι για να έχουμε ομοιογενές σχήμα.
  6. Βάζουμε μέσα λίγη γέμιση και το κλείνουμε.
  7. Αραδιάζουμε τα ψωμάκια σε ταψί στο οποίο βάλαμε λαδόκολλα και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φύρνο για μισή ώρα ή μέχρι να πάρουν χρώμα στους 180 βαθμούς.

Καλό φθινόπωρο σε όλους!
 
 

15/9/15

Έκθεση Ζυθογνωσίας

Απανταχού μπιρόφιλοι προσοχή!! Μια πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση προγραμματίζεται για τον επόμενο μήνα!

Η έκθεση «Ζυθογνωσία», αφιερωμένη στις μπίρες υψηλής ποιότητας, οργανώνεται στην Αθήνα για 2η φορά τον Οκτώβριο στις 17 & 18 του μηνός, στον πολυχώρο The Hub Events.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η έκθεση φιλοξενεί ζυθοποιίες και μικροζυθοποιίες απ’ όλη την Ελλάδα και μπίρες υψηλής ποιότητας, ελληνικές και εισαγόμενες.

Η Ζυθογνωσία απευθύνεται σε ζυθόφιλους καταναλωτές και σε επαγγελματίες από τους χώρους της εστίασης και της εμπορίας ποτών. Αυτοπροσδιορίζεται ως έκθεση για «Microbreweries and Premium Beers», διότι σκοπεύει να είναι η βιτρίνα των ελληνικών μικροζυθοποιείων και όλων των προϊόντων ζύθου υψηλής ποιότητας που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά.

Η αγορά της μπίρας στην Ελλάδα αλλάζει με εντυπωσιακούς ρυθμούς καθώς πολλές είναι οι νέες μικροζυθοποιίες που έχουν ήδη ανοίξει, ενώ άλλες βρίσκονται σε στάδιο σχεδιασμού ή υλοποίησης. Είναι ενδεικτικό πως μόνο στα ελληνικά νησιά λειτουργούν ή σχεδιάζονται πάνω από 12 μικροζυθοποιίες (Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Εύβοια, Κρήτη, Τήνος, Σαντορίνη, Πάρος, Φολέγανδρος, Χίος).

Ταυτόχρονα, οι μεγάλες και ιστορικές ζυθοποιίες ―εδραιωμένες στην ελληνική αγορά εδώ και πολλά χρόνια― δημιουργούν με επιτυχία νέα εμπορικά σήματα στην κατηγορία premium για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες ενός ολοένα αυξανόμενου ζυθόφιλου κοινού.

Η Ζυθογνωσία είναι μία εκδήλωση που αποστασιοποιείται από τις καθιερωμένες «Γιορτές Μπίρας» και στοχεύει σε ένα κοινό που αγαπά την μπίρα και θέλει να μάθει περισσότερα πράγματα γι’ αυτήν. «Οι επισκέπτες μας έρχονται για να δοκιμάσουν και όχι για να πιουν, γιατί η γευστική παλέτα στο χώρο της μπίρας είναι τεράστια και οι ευκαιρίες να δοκιμάσει κανείς τα λιγότερο γνωστά προϊόντα είναι σπάνιες», λέει ο Ντίνος Στεργίδης της εταιρείας Vinetum που οργανώνει την έκθεση. Όλοι σχεδόν οι τύποι μπίρας θα είναι διαθέσιμοι προς δοκιμή, ενώ ειδικές γευστικές δοκιμές και σεμινάρια μύησης στον κόσμο της μπίρας θα πλαισιώσουν την έκθεση. Στην είσοδο οι επισκέπτες θα λαμβάνουν ένα ειδικό ποτήρι δοκιμής με το οποίο θα μπορούν να περιπλανηθούν από σταντ σε σταντ δοκιμάζοντας όσες μπίρες θέλουν.

Επιπλέον, η Ζυθογνωσία φέτος πλαισιώνεται και υποστηρίζεται από μία σειρά άλλων εκδηλώσεων που θα γίνουν καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας (12 με 18 Οκτωβρίου), σε διάφορα σημεία της πόλης και που εντάσσονται στην εβδομάδα μπίρας «Athens Beer Week»
 

Κέικ καρδιά

Σε λίγες ημέρες είναι η γιορτή του Αγ Βαλεντίνου. Αν και πολλοί τη θεωρούν ως μια 'χαζοχαρούμενη' γιορτή δεν παύει να είναι μια ευ...