1/5/13

Σπανακόπιτα με φύλλο σφολιάτας


-->
Τώρα που τα σπανάκια βρίσκονται σε αφθονία στην φύση αυτή την  εποχή, τι καλύτερο από μια μοσχομυριστή σπανακόπιτα με σπιτικό φύλλο σφολιάτας. 
 









Πρώτα φτιάχνουμε το φύλλο με τα χεράκια μας.
-->
Υλικά που θα χρειαστούμε:
Για το φύλλο σφολιάτας
  • 1/2 κιλό αλεύρι μαλακό
  • 1/2 κούπας λάδι
  • 1/2 κούπας νερό
  • 1/2 μπουκάλι σόδα ανθρακική
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
Για τη γέμιση
  • 1 κιλό σπανάκι
  • 4-5 κρεμμυδάκια φρέσκα
  • 1 ματσάκι άνιθο
  • 300 γρ. φέτα τριμμένη
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 3 πράσα ψιλοκομμένα (μόνο το λευκό μέρος τους)
  • ½ ποτήρι του κρασιού λάδι
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
Πώς το κάνουμε:



-->1) Σε λεκάνη κοσκινίζω το αλεύρι, κάνω μια λακούβα και ρίχνω μέσα το αλάτι, τη σόδα, το λάδι και το νερό σιγά σιγά και αρχίζω να το ζυμώνω, παίρνοντας λίγο-λίγο το αλεύρι, μέχρι η ζύμη μου να γίνει λεία και ελαστική, ώστε να μην κολλάει στα χέρια. Θέλει περίπου 10 λεπτά δυνατό ζύμωμα.
2) Χωρίζω σε 2 μπαλάκια ίσου μεγέθους, σκεπάζω με υγρή πετσέτα και αφήνω να σταθούν για 30 λεπτά.


3) Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγω τη ζύμη σε χοντρά φύλλα περίπου 35 εκ.


4) Αλείφω τις επιφάνειες με λιωμένο βούτυρο και χαράσσω τη ζύμη σε πολλά κομμάτια. Αν η πίτα μου θα είναι στρογγυλή, τα χαράζω ακτινωτά, αν θα είναι ορθογώνια ή τετράγωνα σε ίσα τετράγωνα κομμάτια ζύμης. Διπλώνω τα κομμάτια, το ένα πάνω στο άλλο. Επαναλαμβάνω το ίδιο με το άλλο φύλλο. Σκεπάζω με μεμβράνη ή  πετσέτα και τα βάζω στο ψυγείο για 1/2 ώρα.
5) Ανοίγω το φύλλο σε αλευρωμένη επιφάνεια λίγο μεγαλύτερο από το ταψί που πρόκειται να χρησιμοποιήσω και το στρώνω στο ταψί.


 6) Στη συνέχεια βάζω τη γέμιση της πίτας. Σκεπάζω με το δεύτερο φύλλο που το ανοίγω κατά τον ίδιο τρόπο και το στρώνω ομοιόμορφα.

7) Αλείφω την επιφάνεια με γάλα ή βούτυρο και χωρίζω την πίτα σε κομμάτια και την ψήνω στο φούρνο.


-->Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε την γέμιση της σπανακόπιτας
-->
1)Σε μια πλατιά κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι, και όταν κάψει, τσιγαρίζω για 5 λεπτά το ξερό κρεμμύδι. Στη συνέχεια, ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά και τα τσιγαρίζουμε  για 10 λεπτά, ώστε να βγάλουν τα υγρά τους.
2) Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από το μάτι της κουζίνας, και όταν το μείγμα κρυώσει, ρίχνουμε μέσα τη τριμμένη φέτα, ανακατεύουμε και αλατοπιπερώνουμε.
Και καλή μας όρεξη!










7 σχόλια:

  1. Καλημέρα!!!!
    αυτό για τη σόδα δεν το ήξερα!!λέω να το δοκιμάσω γιατί οι πίτες σου είναι πάντα τέλειες!
    Απλά 1/2 μπουκάλι εννοείς τα 500 ml ή το κουτάκι?
    φιλάκια πολλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα!!!
    το φύλλο σφολιάτας χρειάζεται οπωσδήποτε σόδα.Εννοώ το μισό από το μπουκαλάκι των 330ml.¡muchas gracias γνωστή άγνωστη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. buenos dias!!!
      ευχαριστώ πολύ!!!

      Διαγραφή
  3. Καλημέρα,
    Έφτιαξα εχθές τη συνταγή σας. SUPER!!!!
    Από τις ποιο καλές συνταγές, ωραία η τεχνική αλλά και το αποτέλεσμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ!!!Χαίρομαι που σου άρεσε!Φιλιά!

      Διαγραφή
  4. θα το κανω με ετοιμη σφολιατα αλλα δεν καταλαβα πως φτιαχνουμε την γεμιση?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλημέρα! Βασικά η συνταγή αφορά μόνο το φύλλο της σφολιάτας. Για την γέμιση υπάρχουν πάρα πολλές συνταγές στο internet, ανάλογα τις προτιμήσεις σου, π.χ. με τυρί ή χωρίς κ.ά.Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Cookies πορτοκαλιού με τυρί κρέμα

Ιδανικά για να διακοσμήσουν τα παγωτάκια μας, αλλά και σκέτα... αυτά τα μπισκότα με πορτοκάλι και τυρί κρέμα, είναι μούρλια!!            ...