11/3/13

Αφιέρωμα στη Σμύρνη: Ρεβιθόρυζο


Αξίζει να το  δοκιμάσουν ακόμη κι αυτοί που δεν τους αρέσουν τα ρεβίθια, όπως εγώ!!!

Υλικά που θα χρειαστούμε (για 6-8 άτομα):

  • ½ κιλό ρεβίθια, προτιμότερο αποφλοιωμένα , μουσκεμένα αποβραδίς σε ένα μεγάλο μπολ με νερό
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού ρύζι μακρύκοκκο (για πιλάφι)
  • ½ φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • αλάτι και πιπέρι
  • 1 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού

Πώς το κάνουμε:

·         Σουρώνουμε τα μουλιασμένα ρεβίθια και τα βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα με μπόλικο νερό και τη δάφνη να βράσουν σε μέτρια φωτιά. Μόλις ξεκινήσει να κοχλάζει το νερό, ξαφρίζουμε με μια κουτάλα μέχρι να σταματήσει να σχηματίζεται αφρός στην επιφάνεια του υγρού. Αλάτι δεν βάζουμε για να μην σκληρύνουν τα όσπρια.

·         Τα βράζουμε για περίπου 45 λεπτά- 1ώρα ή μέχρι να μαλακώσουν. Τα σουρώνουμε, φροντίζοντας όμως να κρατήσουμε 3 φλιτζάνια από το νερό μέσα στο οποίο έβρασαν.

·         Σε μια άλλη ευρύχωρη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι με το ρύζι για περίπου 10 λεπτά ή μέχρι να ξανθύνουν. Προσθέτουμε τα βρασμένα ρεβίθια, το βούτυρο, 2 φλιτζάνια από το νερό που κρατήσαμε, το λεμόνι και αλατοπίπερο. Σιγοβράζουμε μέχρι να γίνει το ρύζι. Το φαγητό αυτό δεν πρέπει να είναι στεγνό, αλλά σουλούδικο (σου= νερό στα τούρκικα), δηλαδή ζουμερό, μελωμένο, οπότε αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμη από το νερό που κρατήσαμε.

·         Αφήνουμε να ξεκουραστεί μερικά λεπτά. Το σερβίρουμε ζεστό ή χλιαρό. Είναι πολύ νόστιμο σκέτο, αλλά μπορούμε να το εμπλουτίσουμε με μυρωδικά της αρεσκείας μας, π.χ. λίγη ρίγανη, μαϊντανό, θυμάρι ή δεντρολίβανο.

Η συνταγή αυτή είναι από το βιβλίο ‘Η Κουζίνα της Σμύρνης’ της Καθημερινής της Κυριακής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου