22/12/13

Το ριζότο των δόγηδων - Έκθεση Θεοί και Ήρωες

Δυο ημέρες μόνο έμειναν για τα Χριστούγεννα!!! Οι βιτρίνες των καταστημάτων, οι δρόμοι, η τηλεόραση και κυρίως η μπλογκόσφαιρα βρίσκονται σε γιορτινή διάθεση, λιγότερο βέβαια από άλλες χρονιές, όμως αρκετά για να μας βάλει σε εορταστικό κλίμα . Το σημαντικό είναι να περάσει ο καθένας τις γιορτές όπως θέλει. Εγώ θέλω να το περάσω ήρεμα με τους δικούς μου ανθρώπους που δεν τους βλέπω και τόσο συχνά αφού μένουμε σε διαφορετικές πόλεις.
Μια ωραία πρόταση για όσους θα βρίσκονται στην Αθήνα την περιόδο των εορτών είναι η Έκθεση: Θεοί και Ήρωες στο θέατρο Badminton. Είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση για την αρχαία ελληνική μυθολογία και τις εφευρέσεις που είχαν γίνει εκείνη την εποχή. Εγώ την επισκέφτηκα σήμερα και είδα πολλά παιδάκια με τους γονείς  τους γιατί η έκθεση έχει και προσωρινό χαρακτήρα.


Και τώρα πάμε στη σημερινή συνταγή. Λίγο πριν το γιορτινό τραπέζι, ευκαιρία για κάτι εύκολο, γρήγορο και διαφορετικό. Άν και δεν υπάρχουν δόγηδες πια, ώρα για ένα ριζότο των δόγηδων.


Υλικά που θα χρειαστούμε:
  • 400 γρ. ρύζι καρναρόλι ή αρμπόριο
  • 250 γρ. αρακάς
  • 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο τριμμένο
  • 1 κουτ. γλυκού τριμμένοι σπόροι γλυκάνισου
  • 150 γρ.γαλοπούλα καπνιστή ψιλοκομμένη
  • 1 λίτρο και 1 φλιτζάνι ζωμός λαχανικών
  • 4 κουταλίες σούπας ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι
Μερίδες: 4

Πώς το κάνουμε:
  • Ζεστάνετε 4-5 κουταλιές ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι και σοτάρετε τα κρεμμύδια, το σκόρδο, την γαλοπούλα μαζί με τους σπόρους του γλυκάνισου.
  • Ρίξτε το ρύζι και συνεχίστε το σοτάρισμα για λίγο ακόμα. Ρίξτε ένα φλιτζάνι από το ζωμό, ανακατέψτε, αλατοπιπερώστε και αφήστε το ριζότο να βράσει μέχρι να στεγνώσει.
  • Ρίξτε τον αρακά και διαδοχικά το ζωμό σε 2-3 δόσεις, ανακατεύοντας κάθε φορά και περιμένοντας να στεγνώσει για να ρίξετε την επόμενη δόση. Σε 15 λεπτά το ριζότο είναι έτοιμο.
Ενα παραδοσιακό πιάτο που μαγειρεύουν οπωσδήποτε κάθε 25η Απριλίου, στη γιορτή του Αγίου Μάρκου, προστάτη της Βενετίας. Παλιότερα ήταν ένα πιάτο που πρόσφεραν στον δόγη της Βενετίας, κι έτσι έμεινε αυτή η ονομασία.

Η συνταγή είναι του Β. Δρίσκα από το βιβλίο : Αυτή είναι η κουζίνα μου. Με μόνη διαφορά ότι χρησιμοποιεί πανσέτα αντί γαλοπούλα καπνιστή.

6 σχόλια:

  1. Θα έχει ενδιαφέρον αυτή η έκθεση, αν προλάβω θα τη δω. Όσο για τις γιορτές έχεις δίκιο, ο καλύτερος τρόπος να τις περάσουμε είναι με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Όλα τα άλλα έρχονται δεύτερα. Μου αρέσει το ρυζάκι γενικά :P.Σε ευχαριστούμε για το ριζότο των δόγηδων!Καλή βδομάδα και Καλά Χριστούγεννα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Παρόλο που έχω το συγκεκριμένο βιβλίο εδώ και καιρό, δεν έχω καταφέρει να το μελετήσω!
    Ωραία συνταγή, γευστικότατη!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χωρίς να θέλω να το διαφημίσω, είναι καλό βιβλίο γιατί έχει ενδιαφέρουσες συνταγές!

      Διαγραφή
  3. Την έκθεση δεν τη γνώριζα, αλλά φαίνεται ενδιαφέρουσα. Το ριζότο σου νοστιμότατο! Σίγουρα ταιριαστό με τα γούστα μου και τις γιορτινές μέρες!
    Καλά Χριστούγεννα, με υγεία και ευτυχία! Ο,τι καλύτερο για σένα και τους αγαπημένους σου!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλά χριστούγεννα και σε εσένα!!Είναι όντως ενδιαφέρουσα έκθεση!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Κέικ καρδιά

Σε λίγες ημέρες είναι η γιορτή του Αγ Βαλεντίνου. Αν και πολλοί τη θεωρούν ως μια 'χαζοχαρούμενη' γιορτή δεν παύει να είναι μια ευ...