1/3/14

Λαγάνα

Επιτέλους τριήμερο ξανά! Άν και ο βροχερός καιρός απειλεί να χαλάσει το καρναβάλι σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας, διατηρούμε την καλή μας διάθεση και ετοιμαζόμαστε για την Σαρακοστή.Απαραίτητο 'εφόδιο' η λαγάνα! Άν είναι και σπιτική, ακόμη καλύτερα!! 
 
 
Υλικά που θα χρειαστούμε:
 
  • 250 - 290 ml χλιαρό νερό
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά (ή 20 γρ. νωπή, από το φούρνο της γειτονιάς, θρυμματισμένη με τα δάχτυλά μας)
  • ½ κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 500 γρ. αλεύρι χωριάτικο, σκληρό, για ψωμί
  • ½ κουτ. γλυκού αλάτι
  • 2/3 φλιτζάνι ελιές χωρίς κουκούτσια, ψιλοκομμένα
  • ½ κουτ. γλυκού σπόροι γλυκάνισου
  • ½ κουτ. γλυκού σπόροι κόλιανδρου, καλά κοπανισμένοι στο γουδί ή τριμμένοι στο μύλο μπαχαρικών
  • ½ φλιτζ. τσαγιού σουσάμι, ελαφρώς καβουρδισμένο σε ένα σκέτο αντικολλητικό τηγάνι, για 1 - 2 λεπτά
  •  
    Μερίδες: 2 μεσαίες λαγάνες
     
    Πώς το κάνουμε:

    Στρώνουμε με λαδόκολλα ένα μεγάλο ρηχό ταψί (ή μια λαμαρίνα φούρνου).
    Σε ένα μπολάκι βάζουμε 150 ml από το χλιαρό νερό και προσθέτουμε τη μαγιά (φρέσκια ή ξερή) και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε με ένα πιρούνι και αφήνουμε το μπολάκι κατά μέρος για 10 - 15 λεπτά, μέχρι το μείγμα να αφρίσει.
    Σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι, κάνουμε μια λακκούβα στη μέση και ρίχνουμε εκεί το μείγμα της μαγιάς. Αρχίζουμε να ανακατεύουμε με τα χέρια μας, μέχρι τα υλικά να αναμειχθούν κάπως. Ρίχνουμε το αλάτι, το γλυκάνισο και τον κόλιανδρο και, σταδιακά, προσθέτουμε το υπόλοιπο νερό. Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε με τα χέρια μας, μέχρι τα υλικά να σχηματίσουν μια ζύμη. Τη ζυμώνουμε καλά με τα χέρια μας, για 5 - 6 λεπτά, μέχρι να γίνει λεία, εύπλαστη και μαλακή.
    Τη χωρίζουμε σε δύο ίσα μέρη. Πιέζουμε με τα χέρια μας κάθε κομμάτι ζύμης μέχρι να πλατύνει και να αποκτήσει το κλασικό οβάλ σχήμα της λαγάνας. Τις βάζουμε στο ταψί, τις αλείφουμε με λίγο νερό και με το δάχτυλό μας κάνουμε λακκουβίτσες σε διάφορα σημεία. Τις πασπαλίζουμε με το σουσάμι, τις σκεπάζουμε με μια ελαφρώς νοτισμένη και καθαρή βαμβακερή πετσέτα και τις αφήνουμε κατά μέρος, για περίπου 1½ ώρα, μέχρι να φουσκώσουν.
    Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220°C. Αφαιρούμε την πετσέτα, βάζουμε το ταψί στο φούρνο και ψήνουμε τις λαγάνες Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220°C. Αφαιρούμε την πετσέτα, βάζουμε το ταψί στο φούρνο και ψήνουμε τις λαγάνες για 15 λεπτά. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 200°C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 20 - 25 λεπτά, μέχρι οι λαγάνες να ροδίσουν.
     
    Πηγή: Περιοδικό Γαστρονόμος , Τεύχος 94

    3 σχόλια:

    1. Ας βρέχει όσο θέλει! Εμείς θα φτιάξουμε τα νόστιμα φαγητά μας και τη λαγάνα μας και θα περάσουμε όμορφα! Σωστά?

      ΑπάντησηΔιαγραφή
    2. Καλησπέρα Εύη,

      Συγχαρητήρια για το blog σου! Ωραίες φωτογραφίες και ακόμη καλύτερες γαστρονομικές προτάσεις!

      Βλέπουμε οτι έχεις πολλές και ενδιαφέρουσες συνταγές και θα θέλαμε να σου παρουσιάσουμε το http://www.psaksesintages.gr, μία ιστοσελίδα στη οποία οι χρήστες μας έχουν τη δυνατότητα να ψάχνουν ανάμεσα σε περισσότερες από 33.000 συνταγές από τα πιο δημοφιλή ελληνικά blogs και sites.

      Στο Psaksesintages.gr έχουμε επίσης δημιουργήσει το τμήμα TOP BLOGS ΣΥΝΤΑΓΩΝ, μία λίστα με τα πιο δημοφιλή blogs στην οποία μπορείς κι εσύ να προσθέσεις το δικό σου.

      Οι επισκέπτες μας θα μπορούν να ψάχνουν συνταγές στη σελίδα μας δημιουργώντας υψηλά επίπεδα επισκεψιμότητας για τα blogs που είναι εγγεγραμμένα.
      Και το καλύτερο είναι οτι εσύ δεν χρειάζεται να ανησυχείς για τίποτα γιατί στο Psaksesintages.gr τα πάντα είναι δωρεάν!

      Το Psaksesintages.gr ανήκει σε μία μεγάλη οικογένεια με σελίδες συνταγών από την Ιταλία, τη Γαλλία, τη Σουηδία, τη Χιλή, την Αμερική, την Πορτογαλία και πολλές άλλες χώρες!

      Εσύ θα ήθελες να γίνεις μέλος αυτής της μεγάλης οικογένειας; Σίγουρα θα βρεις πολλούς διαδικτυακούς σου φίλους στη σελίδα μας!

      Μπορείς επίσης να μας βρεις στο www.facebook.com/Psaksesintages και στο www.twitter.com/psaksesintages

      Ευχαριστούμε πολύ για την προσοχή σου. Είμαστε στη διάθεσή σου για οτιδήποτε χρειαστείς!

      Με εκτίμηση

      ΑπάντησηΔιαγραφή

    Τυρόπιτα χωρίς φύλλο

    Καλό Οκτώβρη! Ο Σεπτέμβρης ήταν δύσκολος μήνας. Είχε πολλές αλλαγές για τα αγαπημένα μου πρόσωπα, ευτυχώς ευχάριστες, ένα φορτωμένο πρ...