8/5/14

Μπακλαβάς

Όταν η παράδοση συναντάει την διαχρονική γεύση...Κάπως έτσι σκέφτομαι όταν δοκιμάζω ένα σιροπιαστό κομμάτι μπακλαβά με τραγανούς ξηρούς καρπούς και ευωδιαστό άρωμα κανελογαρύφαλλου. Μπορεί η σοκολάτα να κατέχει τα σκήπτρα της ζαχαροπλαστικής, όμως παραδοσιακά γλυκά όπως ο μπακλαβάς συνεχίζουν να έχουν πιστούς θαυμαστές. Το καλύτερο είναι ότι διατηρείται αρκετά περισσότερο από τα κλασσικά σοκολατένια γλυκά, οπότε μπορεί κάποιος να το έχει φτιάξει κάποιες μέρες νωρίτερα για ένα τραπέζι.

Υλικά που θα χρειαστούμε:
  • 300 γρ. καρύδια
  • 200 γρ. στραγάλια
  • 9 μπισκοτάκια  τύπου πτι-μπερ
  • 1,5 κ.γλ. κανέλα
  • 100 ml  λάδι για το άλειμμα των φύλλων
  • 1 κ.σ. γεμάτη βούτυρο γάλακτος που το λιώνουμε
  • 450 γρ. φύλλο κρούστας
  • 1 κ.σ. ροδόνερο
  • 1 κ.σ. νερό
  • γαρύφαλλα

Σιρόπι
  • 300 ml νερό
  • 1/2 λεμόνι
  • 250 γρ. μέλι
  • 500 γρ. ζάχαρη
  • 1 κ.σ. ροδόνερο
 Πώς το κάνουμε:
  • Τρίβουμε στο multi τα καρύδια, τα μπισκότα και μετά τα στραγάλια, αλλά τα τελευταία αρκετά ψιλά.
  • Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε τους ξηρούς καρπούς, την κανέλα, και τα τριμμένα μπισκότα.
  • Ανακατεύουμε σε ένα ποτηράκι  το λάδι με το λιωμένο βούτυρο.
  • Αλείφουμε με λάδι ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 30 cm.
  • Απλώνουμε το πρώτο φύλλο, το αλείφουμε με λάδι, κόβουμε ένα φύλλο στα δύο και τοποθετούμε στο κέντρο του ταψιού το μισό φύλλο, το λαδώνουμε και βάζουμε μετά το άλλο μισό από πάνω.Το λαδώνουμε και βάζουμε άλλο ένα φύλλο.
  • Ρίχνουμε το μείγμα ώστε να πάει παντού.
  • Κόβουμε ένα φύλλο στα δύο. Τοποθετούμε το μισό φύλλο πάνω στο μίγμα, το αλείφουμε με λάδι και βάζουμε από πάνω το άλλο μισό.
  • Γυρίζουμε κάποια από τα εξωτερικά φύλλα προς τα μέσα (αυτά που προεξέχουν από το ταψί), τα λαδώνουμε και βάζουμε άλλο μισό φύλλο στο κέντρο του ταψιού.
  • Ρίχνουμε κι άλλο μίγμα έτσι ώστε να πάει παντού, ακόμη και στις άκρες.
  • Βάζουμε κι άλλο φύλλο πάνω και λαδώνουμε.
  • Ρίχνουμε το υπόλοιπο μίγμα μέσα και βάζουμε άλλο μισό πάνω.
  • Βάζουμε μέσα τα υπόλοιπα εξωτερικά φύλλα, τα λαδώνουμε και βάζουμε από πάνω μισό και μισό φύλλο κάθε φορά λαδώνοντάς το.
  • Το χαράζουμε σε διαγώνια κομμάτια ή όπως αλλιώς μας αρέσει και καρφώνουμε από ένα γαρύφαλλο σε ένα κομμάτι.
  • Ρίχνουμε από πάνω 1 κ. σ. ροδόνερο και 1 κ.σ νερό.
Και ετοιμάζουμε το σιρόπι.
  • Βάζουμε το ταψί στον φούρνο και το ψήνουμε στον αέρα στους 120ο ( στην πιο χαμηλή σκάλα, σκεπασμένο με ένα καπάκι ή άλλο ταψί για 2,5 ώρες.
  • Φτιάχνουμε το σιρόπι:
  • Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη να βράσει. Προσθέτω το χυμό λεμονιού και λίγο από την φλούδα του για να πάρει ωραίο άρωμα το σιρόπι.
  • Μετά από λίγο βάζουμε το μέλι και 1 κ.σ ροδόνερο και ανακατεύουμε για 10 λεπτά περίπου.
  • Όταν δέσει το σιρόπι, περιχύνουμε το χλιαρό γλυκό με το ζεστό σιρόπι και το αφήνουμε αρκετές ώρες ώστε ο μπακλαβάς να απορροφήσει το σιρόπι.
  • Σερβίρουμε και ... καλή μας όρεξη!!
Tips!!
1. Άν χρησιμοποιήσουμε ορθογώνιο ταψί αντίστοιχου όγκου, τότε τα πράγματα είναι πολύ πιο εύκολα και στο να το συνθέσουμε αλλά και στο να το χαράξουμε μπακλαβαδωτά. Αρχικά κρατάμε 3 φύλλα στην άκρη, και στη συνέχεια στρώνουμε 3 φύλλα μέσα στο ταψί που τα έχουμε αλείψει με το λάδι και το βούτυρο ανάμεσά τους. Πασπαλίζουμε μια μεγάλη χούφτα από τη γέμιση επάνω στα φύλλα. Σκεπάζουμε με ένα ακόμη φύλλο και πασπαλίζουμε πάλι με μια χούφτα γέμιση. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν όλα τα υλικά (φύλλα και γέμιση). Τελειώνουμε τον μπακλαβά, στρώνοντας τα 3 φύλλα που έχουμε κρατήσει στην άκρη.
2. Η προσθήκη τριμμένου μπισκότου στη γέμιση δίνει πολύ ωραία γεύση και το ροδόνερο δίνει ακόμα πιο ωραίο άρωμα.
3. Η προσθήκη βουτύρου γίνεται για να δώσει λίγο άρωμα βουτύρου, χωρίς όμως να το βαρύνει.
3. Προσοχή στο ψήσιμο.Ο μπακλαβάς θέλει πολύ αργό ψήσιμο για ψηθεί στο εσωτερικό του.

6 σχόλια:

  1. Πολύ μου αρέσει! Τα μπισκότα και τα στραγάλια θα το κάνουν ακόμα πιο νόστιμο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Επειδή το έχω δοκιμάσει απ' τα χεράκια σου ήταν καταπληκτικό.Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ξέρεις την αδυναμία μου για περίεργους συνδυασμούς και αλχημείες οπότε με κέρδισε σίγουρα η ιδέα του μπισκότου και του στραγαλιού! Καταπληκτικό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ααα ενδιαφερον τα μπισκοτα και το στραγαλι!! σιγουρα θα το δοκιμασω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Κέικ καρδιά

Σε λίγες ημέρες είναι η γιορτή του Αγ Βαλεντίνου. Αν και πολλοί τη θεωρούν ως μια 'χαζοχαρούμενη' γιορτή δεν παύει να είναι μια ευ...