23/11/14

Pretzel!

Μοσχομυριστά, αχνιστά pretzel για πρωινό! Σκέφτεστε κάτι καλύτερο για πρωινό? Και δεν χρειάζεται να βρεθούμε στην Φρανκφούρτη για να τα απολαύσουμε. Μπορούμε να τα φτιάξουμε μόνοι μας και να 'βάλουμε τα γυαλιά' στους φίλους μας τους Γερμανούς!


Υλικά:
- 2 φακελάκια ξηρή μαγιά
- 4 κ.σ. αλεύρι
- 2 φλ. τσαγιού νερό
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 κ.γ. αλάτι ψιλό
- 8 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 φλ. τσαγιού νερό
- 3 κ.σ. μαγειρική σόδα
- 8 κούπες νερό
- 1 αυγό για επάλειψη
- 1 κ.γ. νερό
- αλάτι χοντρό για διακόσμηση

Μερίδες: 24 μέτρια pretzel

Εκτέλεση:
Σε ένα μικρό δοχείο διαλύουμε τη μαγιά σε δύο φλιτζάνια νερό. Ρίχνουμε 4 κ. σ. αλεύρι και ανακατεύουμε καλά. Σε λίγα λεπτά η μαγιά θα ενεργοποιηθεί.
Σε άλλο μεγαλύτερο δοχείο ανακατεύουμε το λάδι, το αλάτι (όχι το χοντρό) και το αλεύρι.
Προσθέτουμε τη μαγιά στο μείγμα με το αλεύρι και ζυμώνουμε, μέχρι να έχουμε μια ζύμη μαλακή που δεν κολλάει στα χέρια. Σκεπάζουμε και αφήνουμε να φουσκώσει για 45 λεπτά με μία ώρα.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 24 μπαλάκια. Κάνουμε το κάθε μπαλάκι λεπτό κορδόνι και σχηματίζουμε τα pretzel ή ό,τι άλλο σχήμα θέλουμε.
Σε κατσαρόλα βάζουμε τα 8 φλιτζάνια νερό να βράσει με τη μαγειρική σόδα. Μόλις βράσει χαμηλώνουμε τη φωτιά, έτσι ώστε να σιγοβράζει. Προσεκτικά, βυθίζουμε  τα pretzel στο νερό, με μια τρυπητή κουτάλα. Τα αφήνουμε περίπου 1 λεπτό. Αφού τελειώσουμε με όλα, περιμένουμε να κρυώσουν λίγο. Αν θέλουμε ανακατεύουμε το αυγό με 1 κουταλάκι γλυκού νερό και περνάμε μια στρώση στο κάθε ψωμάκι. Τέλος, τα πασπαλίζουμε με χοντρό αλάτι. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 12-15 λεπτά.
 
 
 

8 σχόλια:

  1. σαν τσουρεκάκια ειναι; φαινονται τελεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι ακριβώς! Πιο πολύ είναι σαν κουλούρι αλμυρό, με ηλιοκαμμένη όψη και τραγανό απέξω, μαλακό από μέσα. Είναι χαρακτηριστικό δείγμα της γερμανική αρτοποιίας. Σε ευχαριστώ πολύ!

      Διαγραφή

Κέικ καρδιά

Σε λίγες ημέρες είναι η γιορτή του Αγ Βαλεντίνου. Αν και πολλοί τη θεωρούν ως μια 'χαζοχαρούμενη' γιορτή δεν παύει να είναι μια ευ...