5/2/15

Πανακότα με σαβουαγιάρ

'Ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει, καλοκαίρι θα μυρίσει.' Κάτι ξέρει ο σοφός λαός που το λέει, αφού λίγο η ημέρα που έχει μεγαλώσει, λίγο που ο καιρός έχει γλυκάνει, νιώθω ότι η άνοιξη πλησιάζει. Οι δυναμικές εξελίξεις σε πολιτικοοικονομικό επίπεδο συνεχίζονται και κανείς δεν ξέρει το αποτέλεσμα, όμως υπάρχει μια διάχυτη αισιοδοξία στην ατμόσφαιρα. Σε αυτό βοηθάει και ότι ο δεύτερος μήνας του χρόνου είναι γεμάτος γιορτές: Τσικνοπέμπτη, Απόκριες, Καθαρά Δευτέρα και φυσικά... του Αγίου Βαλεντίνου. Είναι ευκαιρία να ξεδώσουμε και να ξεφύγουμε λίγο απ' την καθημερινότητα. Επίσης, είναι ευκαιρία να δημιουργήσουμε για τα αγαπημένα μας πρόσωπα νόστιμα φαγητά και απολαυστικά επιδόρπια. Η ακόλουθη συνταγή είναι εύκολη και ελαφριά, ιδανική για το κλείσιμο ενός όμορφου γεύματος.
 


Υλικά που θα χρειαστούμε:
- 1/2 πακέτο σαβουαγιάρ
- 100 ml γάλα πλήρες
- φράουλες για σερβίρισμα
Για την πανακότα
- 400 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
- 70 γρ. φρέσκο γάλα
- 40 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 6 γρ. φύλλα ζελατίνης
- 1 λοβός βανίλιας

Μερίδες: 4-6

Εκτέλεση:

- Σε ένα μπωλ με κρύο νερό μουλιάζουμε τα φύλλα ζελατίνης.
- Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος. Ρίχνουμε το γάλα, τα σποράκια από το λοβό της βανίλιας και την ζάχαρη. Στίβουμε από το νερό τα φύλλα ζελατίνης και τα ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθούν εντελώς. Κατεβάζουμε το μίγμα από τη φωτιά και το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και να αρχίσει να πήζει.
- Παίρνουμε μια φόρμα και την ντύνουμε με ζελατίνα. Στρώνουμε τα μπισκότα στο πάτο της και αν χρειαστεί τα κόβουμε λίγο για να χωρέσουν. Τα ραντίζουμε με το μισό γάλα, αλλά προσοχή να μην μουλιάσουν. Βάζουμε την φόρμα στην κατάψυξη για 30 λεπτά περίπου.
- Όταν το μίγμα της πανακότας έχει αρχίσει να πήζει, βγάζουμε την φόρμα από την κατάψυξη. Ρίχνουμε πάνω στα μπισκότα την πανακότα και από πάνω βάζουμε τα υπόλοιπα μπισκότα σαβουαγιάρ.
- Το βάζουμε στο ψυγείο για να παγώσει. Μετά από μερικές ώρες, ξεφορμάρουμε το γλυκό και γαρνίρουμε με τις φράουλες. Αν θέλουμε ρίχνουμε και ζάχαρη άχνη.

Πηγή: Γλυκιές ιστορίες (http://www.glykesistories.gr/vima-vima/3789/Tourta-me-sabouagiar-kai-panakota)
 

4 σχόλια:

Κέικ καρδιά

Σε λίγες ημέρες είναι η γιορτή του Αγ Βαλεντίνου. Αν και πολλοί τη θεωρούν ως μια 'χαζοχαρούμενη' γιορτή δεν παύει να είναι μια ευ...