12/3/16

Τζεβρεμεδες

Ή αλλιώς μπουρέκια με ανθότυρο λόγω της ημέρας...μιας και αύριο είναι η Τυρινή και η τελευταία Κυριακή των Αποκρεών.
Πριν μερικά χρόνια είχα δοκιμάσει αυτό το γλυκό σε ένα σπίτι στην Κρήτη και μου άρεσε πάρα πολύ. Απλό, εύκολο και σιροπιαστό. Στην Κρήτη συνηθίζεται να τα φτιάχνουν τις απόκριες και τα λένε αλλιώς και μπουρεκάκια με ανθότυρο ή μυζήθρα .

Υλικά που θα χρειαστούμε:
- 450 γρ. φύλλα κρούστας
- 600 γρ. ανθότυρο νωπό
- 1/2  φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
- 2 αυγά
- 1 κ.γ. κανέλλα
- 200 γρ. βούτυρο για το άλειμμα των φύλλων

Για το σιρόπι:
- 2 φλ. τσαγιού νερού
- 3 φλ. τσαγιού ζάχαρη
- χυμός από 1/2 λεμόνι και την φλούδα του
- 1 ξυλάκι κανέλλας

Εκτέλεση:
-  Ανακατεύουμε όλα τα υλικά της γέμισης σε ένα μπολ.
- Λιώνουμε το βούτυρο και με ένα πινελάκι αλείφουμε κάθε φύλλο.
- Όπως είναι τα φύλλα το ένα πάνω στο άλλο τα χαράζουμε σε λωρίδες πάχους περίπου 10 cm από την πλατιά πλευρά.
- Απλώνουμε μια κουταλιά της σούπας γέμιση και τυλίγουμε σε ρολό.
- Κάνουμε το ίδιο και στα υπόλοιπα.
- Τοποθετούμε τους τζεβρεμέδες σε ένα ταψί που είναι στρωμένο με λαδόκολλα και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150o ( για 40 με 50 λεπτά μέχρι να αποκτήσουν χρυσαφί χρώμα.
- Όταν κρυώσουν, ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και 5 λεπτά από την στιγμή που θα αρχίσουν να βράζουν, το κατεβάζουμε από τη φωτιά.
- Ρίχνουμε το καυτό σιρόπι πάνω στους τζβρεμέδες και τους αφήνουμε να ρουφήξουν το σιρόπι. (Στην φωτογραφία έχω φτιάξει μικρότερη δόση). Αν θέλουμε πασπαλίζουμε στο τέλος και με άλλη κανέλλα!


Καλές Απόκριες!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Galette χωριάτικη

Τώρα που ανοίγει ο καιρός, όλοι αναζητάμε εύκολες συνταγές για να μας συντροφεύουν τις καλοκαιρινές βραδιές στο μπαλκόνι. Η galette είναι μ...