23/10/16

Κεκάκια μούστου με μήλο και κανέλλα

Τον τελευταίο καιρό προσπαθώ να βρω τρόπους να μειώσω τη ζάχαρη στη ζωή μου. Δυστυχώς υπάρχει παντού: στα ψωμάκια του τοστ, στα δημητριακά πρωινού και σε ένα σωρό άλλα τρόφιμα που καταναλώνουμε καθημερινά. Δεν τη δαιμονοποιώ βέβαια, γιατί η υπερβολική κατανάλωσή της δημιουργεί πρόβλημα και όχι αυτή καθαυτή η ζάχαρη σαν συστατικό. Επειδή όμως, είμαι εκ γενετής γλυκατζού προσπαθώ να πειραματίζομαι και να φτιάχνω γλυκάκια που μπορώ να τα απολαμβάνω καθημερινά χωρίς τύψεις. Από ένα τέτοιο 'πείραμα' προέκυψαν τα παρακάτω κεκάκια που θυμίζουν πολύ τη γεύση μουστοκούλουρου και είναι πολύ υγιεινά, καθώς δεν περιέχουν ζάχαρη, βούτυρο ή αυγά. Δεν είναι πολύ γλυκά, τρώγονται όμως πολύ ευχάριστα και είναι αρωματικά. Γιατί και οι γλυκατζήδες έχουν ψυχή!!!




Υλικά:
  • 4 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κ.γ. κανέλλα
  • 1 κ.γ. γαρύφαλλο
  • 1 κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 1 σφηνάκι κονιάκ
  • 1/2 κούπα σταφίδες
  • 1 κούπα ελαιόλαδο
  • ξύσμα απο 1 πορτοκάλι
  • 1 κούπα χυμό πορτοκάλι
  • 1,5 κούπα πετιμέζι
  • 2 κ.γ. σόδα
  • 3 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 μεγάλο μήλο σε κυβάκια
Μερίδες: 30 κεκάκια

Εκτέλεση:

Βάζουμε στο μπολ του μίξερ το πετιμέζι, τον χυμό πορτοκαλιού και το ελαιόλαδο. Τα χτυπάμε να ανακατευτούν καλά. Ρίχνουμε το μπέικιν, την σόδα, το ξύσμα  και τα μυρωδικά. Ανακατεύουμε και βάζουμε λίγο λίγο το αλεύρι. Περιχύνουμε τις σταφίδες με το κονιάκ και τις βάζουμε στο μείγμα, ανακατεύοντας με ένα κουτάλι. Κόβουμε τα μήλα σε μικρά κομμάτια. Βάζουμε λίγο από το μείγμα σε βουτυρωμένα και αλευρωμένα θηκάκια για κέικ, ρίχνουμε τα κομματάκια μήλου και μετά τα καλύπτουμε με λίγο από το μίγμα . Προσοχή, γεμίζουμε μέχρι τα 2/3 της θήκης, γιατί θα φουσκώσουν όταν ψηθούν. Τα ψήνουμε στους 150 C για 40-50 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσουν και ξεφορμάρουμε.

                                     
                                                                                                                                                                              

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπριοσάκια με σταφίδες και κάρδαμο

Με τον καιρό να έχει για τα καλά χαλάσει, έχουμε την καλύτερη αφορμή να μένουμε στο σπίτι περισσότερο και να απολαμβάνουμε όμορφα πρωϊνά, ...