20/12/17

Βασιλόπιτα τσουρέκι

Βρισκόμαστε μόλις μια ανάσα πριν τα Χριστούγεννα και η πόλη έχει μπει σε εορταστικούς ρυθμούς. Οι γιορτές είναι πάντα μια ευκαιρία για ξεκούραση και φυσικά νέα μαγειρέματα. Έτσι κι εγώ έχω αρχίσει από τώρα να σκέφτομαι τι θα φτιάξω στο πρωτοχρονιάτικο τραπέζι. Τα Χριστούγεννα, ευτυχώς τη γλίτωσα!! 😛

Όσον αφορά στη βασιλόπιτα, φέτος ήθελα να δοκιμάσω κάτι διαφορετικό από το κλασσικό κέικ. Στόχος μου είναι το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι που για πρώτη φορά θα ετοιμάσω εγώ, να ικανοποιήσει όλους τους επισκέπτες μου. Έτσι, βρήκα την ακόλουθη συνταγή, την έφτιαξα και μου άρεσε πολύ. Είναι φουσκωτή, αρωματική και μοιάζει πολύ με το ιταλικό πανετόνε. Έτσι, αν μείνει κανένα κομματάκι, την άλλη μέρα θα φαγωθεί για πρωινό.

Υλικά:
  • ½  κ.γ. μαχλέπι
  • ¼  κ.γ. μαστίχα
  • ½  κ.γ. κακουλέ
  • 240 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική (40 γρ. + 200 γρ.)
  • 100 ml νερό
  • 100 ml γάλα 3,5% λιπαρά
  • 2 φακ. ξηρή μαγιά
  • 640 γρ. αλεύρι σκληρό
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 6 αυγά
  • 120 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
Προαιρετικά για τη γέμιση
  • 60 γρ. σταφίδες ξανθές
  • 60 γρ. σταφίδες μαύρες
  • 60 γρ. αποξηραμένα κράνμπερις
  • 60 γρ. κόντιτα (αποξηραμένες φλούδες εσπεριδοειδών)
  • 30 γρ.κονιάκ
Μερίδες: Οικογενειακή

Εκτέλεση:

Ρίχνουμε στο μούλτι τη μαστίχα, το μαχλέπι, το κακουλέ (κάρδαμο), 40 γρ. ζάχαρη και χτυπάμε μέχρι να σπάσουν τελείως τα μυρωδικά μας και να γίνει σκόνη.


  • Στη συνέχεια προσθέτουμε και τα υπόλοιπα 200 γρ. από τη ζάχαρή μας και χτυπάμε για λίγο ακόμα. Με αυτόν τον τρόπο αρωματίζουμε τη ζάχαρη και την κάνουμε περίπου σαν άχνη.



  • Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το νερό, το γάλα, τη μαγιά, την αρωματισμένη ζάχαρη και ανακατεύουμε με το σύρμα.



  • Προσθέτουμε το αλεύρι, το ξύσμα πορτοκαλιού, τα αυγά και χτυπάμε με τον γάντζο για 15 λεπτά μέχρι να αρχίσει να φεύγει η ζύμη από τα τοιχώματα του μίξερ.



  • Σε αυτό το σημείο αν θέλουμε προσθέτουμε σε ένα μπολ τις σταφίδες, τα κράμπερις, τα κοντίτα, το κονιάκ, ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και αφήνουμε στην άκρη για να ρουφήξουν το αλκοόλ.



  • Στην συνέχεια προσθέτουμε στον κάδο το βούτυρο σε μικρά κομμάτια και αν θέλουμε το μείγμα των αποξηραμένων εσπεριδοειδών.



  • Χτυπάμε μέχρι να απορροφηθεί το βούτυρο για 3-4 λεπτά.



  • Το μείγμα μας θα βγει πολύ ρευστό αλλά αυτό δεν πρέπει να μας φοβίζει. Αυτό είναι το μυστικό για μια ζουμερή και αφράτη Βασιλόπιτα τσουρέκι.



  • Βουτυρώνουμε μία 20άρα φόρμα και στρώνουμε στον πάτο της μία λαδόκολλα.



  • Παίρνουμε ένα φύλλο αλουμινόχαρτο, τοποθετούμε πάνω του μία λαδόκολλα και τους δίνουμε μία κυλινδρική μορφή (θέλουμε να τους δώσουμε σχήμα). Στην συνέχεια τα βάζουμε μέσα στην φόρμα και φροντίζουμε να αγκαλιάσει-ακουμπήσει τα τοιχώματά της (τα τοποθετούμε περιμετρικά του τοιχώματος της φόρμας).



  • Αδειάζουμε μέσα το μείγμα μας προσεκτικά και τοποθετούμε μέσα το φλουρί.



  • Σκεπάζουμε προσεκτικά με μία πετσέτα και αφήνουμε στην άκρη για 1 ½ - 2 ώρες μέχρι να διπλασιαστεί-τριπλασιαστεί σε όγκο.



  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160° C στον αέρα.



  • Ψήνουμε για περίπου 75-90 λεπτά. Ελέγχουμε με ένα μαχαίρι αν έχει ψηθεί το τσουρέκι μας.



  • Αφού ψηθεί την διακοσμούμε και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη ή εναλλακτικά αφήνουμε την βασιλόπιτα μας να κρυώσει καλά και στη συνέχεια ρίχνουμε από πάνω γκανάζ.




  • Πηγή:  Η συνταγή είναι του Άκη Πετρεζίκη
    https://akispetretzikis.com/el/categories/keik-mpiskota/vasilopita-tsoyreki 

    Ό,τι και να φτιάξετε να περάσετε υπέροχα και να περάσετε χρόνο με τα αγαπημένα σας πρόσωπα.

    ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Μίνι κεμπάπ με δύο σάλτσες

    Είναι γεγονός ότι δεν χρειαζόμαστε την Τσικνοπέμπτη για να φάμε κρέας. Ωστόσο, είναι ωραίο να παίρνουμε ιδέες και να τις δοκιμάζουμε όποτ...