19/2/13

Κέικ Καρότου


-->
Ένα  υγιεινό αλλά  πεντανόστιμο κέικ, διαφορετικό από τ’ άλλα!
 
-->
Υλικά που θα χρειαστούμε:
-->
  • 1 φλυτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 φλυτζάνι λευκή ζάχαρη
  • 1 φλυτζάνι πατικωμένη μαύρη ζάχαρη
  • 2 φλυτζάνια αλεύρι
  • 3 φλυτζάνια τριμμένο καρότο
  • 4 αυγά
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • 2 κουταλάκια μπέικιν
  • 11/2 κουταλάκι σόδα
  • 1/2 κουταλάκι μοσχοκάρυδο
  • 2 κουταλάκια κανέλα
  • 1 φλυτζάνι σταφίδες ξανθιές
  • προαιρετικά: μισό φλιτζάνι καρύδια

-->
Πώς το κάνουμε:
  1. Χτυπάμε μαζί τα αυγά, τις ζάχαρες, προσθέτουμε το λάδι και το αλεύρι με τα διογκωτικά και τα μπαχαρικά.
  2. Συνεχίζουμε με το καρότο και τις σταφίδες, και τέλος ρίχνουμε τα καρύδια.
  3. Βάζουμε σε λαδωμένο ταψάκι 30 εκ. και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο περίπου 30-40 λεπτά.             
-->

Προσοχή:
Στα κέικ δεν ξεχνάμε  ποτέ να κάνουμε το τεστ με την οδοντογλυφίδα, ώστε να δούμε αν  έχει ψηθεί (δηλαδή μπήγουμε μια οδοντογλυφίδα ή ένα μαχαίρι και αν βγει στεγνό, τότε το κέικ είναι έτοιμο).








18/2/13

Ψωμάκια Bagels με παπαρουνόσπορο και γλυκάνισο


-->
Κυριακή πρωί, και μαζί με το καφεδάκι μας, θέλουμε κάτι να τσιμπήσουμε. Όπως και να έχει αυτά τα αμερικάνικα μαλακά ψωμάκια είναι ιδανικά για κάθε ώρα της ημέρας και ταιριάζουν ιδανικά με τυρί     κρέμα, τύπου φιλαδέλφεια.

-->
Υλικά που θα χρειαστούμε:
  • 720 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 300 ml χλιαρό νερό
  • 7 γρ. μαγιά ξερή
  • 2 κουταλιές κοφτές ζάχαρη
  • 2 κουταλάκια κοφτά αλάτι
  • παπαρουνόσπορο, γλυκάνισο, σουσάμι, μαυροσούσαμο ή ότι άλλο σπόρο μας αρέσει

 

Τεμάχια: 15 περίπου


Πώς το κάνουμε:

  1. Σε ένα μπολ ρίχνουμε τη μαγιά, μία κουταλιά ζάχαρη και 100 ml νερό. Τα ανακατεύουμε και αφήνουμε το μείγμα να μείνει για 10 λεπτά μέχρι να φουσκώσει.
  2. Ρίχνουμε στο μπολ 200ml χλιαρό νερό, το υπόλοιπο αλεύρι και το αλάτι και ζυμώνουμε ώσπου να έχουμε μια ζύμη ελαστική, η οποία να ξεκολλάει από τα χέρια. Αν είναι πολύ σφιχτή βάζουμε ελάχιστο νεράκι ακόμα.
  3. Σκεπάζουμε το μπολ με μια πετσέτα και το αφήνουμε για μία ώρα ώστε να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.
  4. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220ο(.Χωρίζουμε τη ζύμη σε μπαλάκια (εμένα βγήκαν 15 κομμάτια) και τρυπάμε κάθε μπαλάκι  με ξύλινη κουτάλα και στη συνέχεια μεγαλώνουμε την τρύπα   με κουτάλι ώστε να έχει διάμετρο 3 εκ.
  5. Στο μεταξύ βάζω σε μια φαρδιά κατσαρόλα νερό να βράσει, στο οποίο έχουμε ρίξει μια κουταλιά ζάχαρη. Στη συνέχεια, ρίχνουμε λίγα λίγα τα bagel μέσα στο νερό για να βράσουν 1' λεπτό από κάθε πλευρά.
  6. Ύστερα τα βγάζουμε με μια σπάτουλα από το νερό, τα πασπαλίζουμε με τους σπόρους και τα ακουμπάμε σε λαδόκολλα στο ταψί. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180ο για 25' ακριβώς, μέχρι να  ροδίσουν.
Η συνταγή είναι από το Έθνος Cook Book ‘Αρτοποιείο στο σπίτι’, Α’ τόμος με κάποιες παραλλαγές.

11/2/13

Χοιρινό στη γάστρα

Τέλειο κυριακάτικο φαγητό και όχι μόνο...!

Χοιρινό στη γάστρα 




-->
Μερίδες: 4

-->
Υλικά που θα χρειαστούμε:

  • 1 κιλό χοιρινό σπάλα
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κρεμμύδι
  • 3 χρωματιστές πιπεριές
  • 5 μέτριες πατάτες
  • 2 κουταλάκια αλάτι
  • 1 κουταλάκι ρίγανη
  • χυμός από 1 λεμόνι
  • 1/2 κουταλάκι  δεντρολίβανο
  • 1 κουταλάκι μείγμα μπαχαρικών για πατάτες
  • 100 γρ. γραβιέρα
  • 1/4 ποτηράκι του κρασιού λάδι
  • 1 ποτηράκι του κρασιού νερό

Πώς το κάνουμε:
  1. Πλένουμε το χοιρινό, κόβουμε την κάθε σκελίδα σκόρδου στα δύο και κρύβουμε το κάθε κομμάτι σε διαφορετική σχισμή που ανοίγουμε με μαχαίρι στο κρέας. Στη συνέχεια ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, δεντρολίβανο και λεμόνι   στο κρέας.
  2. Κόβουμε το κρεμμύδι και τις πιπεριές σε ροδέλες, την γραβιέρα σε κυβάκια, και τα τοποθετούμε  στη γάστρα.
  3. Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες σε κομμάτια, τους ρίχνουμε το μείγμα μπαχαρικών και αλάτι και τα τοποθετούμε στη γάστρα.
  4. Ψήνουμε τη γάστρα στους 170οC για 2 ώρες . Στη μία ώρα ψησίματος  γυρίζουμε το φαγητό από την άλλη πλευρά, ώστε να ψηθεί καλά.
 

Κέικ καρδιά

Σε λίγες ημέρες είναι η γιορτή του Αγ Βαλεντίνου. Αν και πολλοί τη θεωρούν ως μια 'χαζοχαρούμενη' γιορτή δεν παύει να είναι μια ευ...