1/5/13

Χαλβάς σιμιγδαλένιος πολίτικος

Η Σαρακοστή ήταν ανέκαθεν μια καλή αφορμή για τις νοικοκυρές να φτιάχνουν χαλβά. Με αυτή την αρωματική και πεντανόστιμη συνταγή, εμείς δεν θα χρειαστούμε καμιά αφορμή για να τον απολαμβάνουμε από εδώ και πέρα.

Υλικά που θα χρειαστούμε:
  • 2 φλυτζάνια τσαγιού σιμιγδάλι χονδρό
  • 1 φλυτζάνι τσαγιού λάδι εκλεκτό
  • 2 φλυτζάνια ζάχαρη καστανή
  • 1/2 φλυτζάνι μέλι
  • 5 φλυτζάνια νερό
  • 1/2 φλυτζάνι αμύγδαλα ασπρισμένα
  • 1/4 φλυτζανιού σταφίδες ξανθές
  • 1 κουταλιού του γλυκού κανέλλα
  • 1/2 κουταλιά γλυκού γαρύφαλλα τριμμένα
  • 1 φλούδα πορτοκαλιού
Μερίδες: 8 ατομικά μπολάκια


Πώς το κάνουμε:
  • Βράζουμε το νερό, τη ζάχαρη, το μέλι και τα μυρωδικά για 2-3 λεπτά.
  • Βάζουμε σε φαρδιά κατσαρόλα το λάδι να κάψει.
  • Ρίχνουμε λίγο λίγο το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας διαρκώς με ξύλινη κουτάλα.
  • Ρίχνουμε τα αμύγδαλα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για να μην μας καεί.
  • Όταν το σιμιγδάλι πάρει ένα σκούρο ξανθό χρώμα τραβάμε την κατσαρόλα από την φωτιά, ρίνουμε τις σταφίδες.
  • Προσθέτουμε τo σιρόπι και βράζουμε μέχρι να απορροφηθεί.
  • Ανακατεύουμε και σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι για 5 λεπτά.
  • Βάζουμε το χαλβά σε μεγάλη φόρμα ή σε ατομικά φορμάκια.
  • Ξεφορμάρουμε σε πιατέλα, πασπαλίζουμε με κανέλλα και σερβίρουμε.
Εναλλακτικά!
Στα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε μπορούμε να βάλουμε και λευκή ζάχαρη αντί για καστανή. Εγώ προτιμώ καλύτερα την καστανή. Επίσης, αντί για 1/2 φλυτζάνι αμύγδαλα, μπορούμε να βάλουμε 1/4 φλυτζανιού κουκουνάρι και 1/4 φλυτζανιού καρύδια.
Την συνταγή την βρήκα στο πίσω μέρος της συσκευασίας γνωστής εταιρείας χονδρού σιμιγδαλιού, και μου άρεσε γιατί είναι απλή και κλασσική.

29/4/13

Μαυρομάτικα με σπανάκι

Μαυρομάτικα με σπανάκι ή αλλιώς σπανακοφάσουλα, όπως τα λέμε στην Μεσσηνία. Η καλή μου η μαμά τα φτιάχνει συχνά, ειδικά επειδή ξέρει πόσο αδυναμία έχω στο σπανάκι.Και τώρα που μου έμαθε τη συνταγή τα φτιάχνω κι εγώ. Είναι πεντανόστιμο φαγητό και πολύ θρεπτικό για τον οργανισμό.



Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 κιλό σπανάκι
  • μισό σακουλάκι φασόλια μαυρομάτικα
  • ένα κουτάκι σάλτσα ντομάτας ή φρέσκια ντομάτα αν έχετε
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό
  • κύμινο (σε σκόνη και σε σποράκια)
  • μία κουταλιά κάρυ
  • αλάτι πιπέρι

Μερίδες: 4-6
 
Πώς το κάνουμε:
  1. Βράζουμε τα φασόλια και μετά πετάμε το νερό.
  2. Σε μια κατσαρόλα ρίχνω το λάδι και σωτάρω  το κρεμμύδι και στη συνέχεια βάζουμε το σπανάκι, τη σάλτσα, και τα αφήνουμε να μαγειρευτούν.
  3. Σε ένα τεταρτάκι περίπου το φαγάκι μας είναι έτοιμο, ρίχνουμε τα μαυρομάτικα.
  4. Αλατοπιπερώνουμε και σερβίρουμε όσο είναι ζεστό.
 

 

25/4/13

Χταποδάκι με κοφτό μακαρονάκι

Κλασσική συνταγή σε περιόδους νηστείας, αλλά πάντα αγαπημένο όλες τις εποχές του χρόνου!




Υλικά που θα χρειαστούμε:
  • 1 κιλό χταπόδι
  • 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
  • 500 γρ. κοφτό μακαρονάκι
  • 4- 5 ντομάτες ψιλοκομμένες ή αντίστοιχος χυμός (περίπου 1 κουτί)
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • νερό
Μερίδες: 4-5

Πώς το κάνουμε:

1) Καθαρίζουμε το χταπόδι, αφαιρούμε το κοκκαλάκι  και τα μάτια, χωρίζουμε τα πλοκάμια από τη σακούλα και το κόβουμε σε κομμάτια.

2) Το ξεπλένουμε με άφθονο νερό και το αφήνουμε να στραγγίσει καλά.
 
3) Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μεγάλη κατσαρόλα, ρίχνουμε το κρεμμύδι ώστε να τσιγαριστεί, προσθέτουμε και τα κομμάτια του χταποδιού και τα ανακατεύουμε για 3-4 λεπτά.
4) Ρίχνουμε 3 φλιτζάνια ζεστό νερό, ώστε να σκεπαστεί το χταπόδι, και προσθέτουμε τις ντομάτες.
5) Αλατοπιπερώνουμε, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να σιγοβράσει.
6) Μόλις το χταπόδι μαλακώσει (σχεδόν να είναι έτοιμο) ελέγχουμε αν υπάρχει αρκετό ζουμάκι στην κατσαρόλα (διαφορετικά προσθέτουμε ζεστό νεράκι) και ρίχνουμε το μακαρονάκι.
7) Από αυτό το σημείο και μετά ανακατεύουμε συνέχεια για να μην κολλήσουν τα ζυμαρικά στον πάτο της κατσαρόλας.
 
8) Σερβίρουμε και καλή μας όρεξη!!!!!
 

21/4/13

Χοιρινό στην κατσαρόλα

Λίγο πριν την Μεγάλη Εβδομάδα, ευκαιρία να φάμε λίγο κρέας, γιατί μετά ακολουθεί νηστεία!!!

Υλικά που θα χρειαστούμε:

  • Ένα χοιρινό μπούτι σε διχτάκι
  • 1 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο
  • Αλάτι - πιπέρι
  • λίγο κρασί λευκό
  • 1 καρότο
  • 1 ποτήρι νερό
 
Μερίδες: 4-6
 
Πώς το κάνουμε:
 
  • Ζητάμε από τον κρεοπώλη, να μας περάσει το κρέας σε δίχτυ. Στην συνέχεια το πλένουμε καλά και το βάζουμε στην κατσαρόλα ή τη χύτρα μαζί με το λάδι σε δυνατή φωτιά.
  • Προσθέτουμε και τη μία σκελίδα σκόρδο ολόκληρη.
  • Το γυρίζουμε από όλες τις πλευρές, μέχρι να ροδίσει καλά παντού, προσέχοντας να μην κολλήσει.Είναι πολύ σημαντικό να μην το τρυπήσουμε.
  • Μόλις είναι έτοιμο, αφαιρούμε την καμμένη πια σκελίδα του σκόρδου και σβήνουμε το κρέας με το κρασί.
  • Αλατοπιπερώνουμε, βάζουμε το καρότο και το νερό.
  • Κλείνουμε τη χύτρα και το αφήνουμε να βράσει για 45 λεπτά. (Άν το κάνουμε στην κατσαρόλα θα χρειαστεί 1,5 ώρα ή μέχρι να είναι έτοιμο, προσθέτοντας νερό όταν χριεάζεται).
  • Όταν είναι έτοιμο, βγάζουμε το ρολό από την κατσαρόλα και το αφήνουμε να κρυώσει.
  • Όταν έχει κρυώσει, αφαιρούμε προσεκτικά το διχτάκι και κόβουμε σε λεπτές φέτες.
  • Στην συνέχεια, αν η σάλτσα του ψητού δεν έχει δέσει, την βράζουμε λίγο ακόμα, και την δένουμε με λίγο κορν-φλάουερ, εφόσον χρειαστεί.
  • Τέλος, σερβίρουμε το φαγητό, τακτοποιώντας τις φέτες σε πιατέλα και γαρνίρουμε με λίγη από τη σάλτσα.Κόβουμ το καρότο σε ροδέλες και διακοσμούμε την πιατέλα. Την υπόλοιπη σάλτσα την σερβίρουμε σε μικρή σαλτσιέρα.
  • Συνοδεύεται ιδανικά με πουρέ ή ρύζι.


Ιδέα!!!
Εναλλακτικά μπορούμε πριν το σερβίρουμε, να βάλουμε φέτες τυρί του τοστ  ανάμεσα στις φέτες του χοιρινού, και λίγο πριν το βγάλουμε στο τραπέζι να το βάλουμε στον φούρνο για λίγο, μέχρι να λιώσουν τα τυριά.Σερβίρετε ζεστό και είναι ιδανικό για μπουφέ.


19/4/13

Χωριάτικο ψωμί

Επειδή το ταίρι μου τρελαίνεται για χωριάτικο ψωμί, ευτυχώς βρήκα αυτή τη συνταγή που φτιάχνει τέλειο χωριάτικο ψωμί, χωρίς δυσκολία ακόμη και για αρχάριους! 


Υλικά που θα χρειαστούμε:

  • 1 κιλό αλεύρι για χωριάτικο ψωμί 
  • 2 φακελάκια ξηρή μαγιά
  • 750 ml. χλιαρό νερό
  • 1 σφηνάκι λάδι ελιάς
  • 2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι

Μερίδες: 2 φρατζόλες του ενός κιλού

Πώς το κάνουμε:

  1. Σε μία μεγάλη πλαστική λεκάνη ρίχνουμε όλο το αλεύρι και τα δύο φακελάκια μαγιά και το αναμειγνύουμε.
  2. Στην συνέχεια ρίχνουμε το αλάτι και σιγά σιγά προσθέτουμε το χλιαρό νερό ανακατεύοντας καλά με τα χέρια μας.
  3. Ζυμώνουμε το μείγμα με δύναμη ώστε να γίνει δυνατό και να μην κολλάει στα χέρια.
  4. Σκεπάζουμε καλά την λεκάνη με τη ζύμη με μια πετσέτα και από επάνω ρίχνουμε μια κουβέρτα.
  5. Το αφήνουμε για τουλάχιστον δύο ώρες σε ζεστό μέρος ώστε να διπλασιαστεί ο όγκος του.
  6. Στην συνέχεια ρίχνουμε το σφηνάκι με το λάδι ελιάς και ζυμώνουμε πάλι με δύναμη τη ζύμη μας.
  7. Σημαντικό εάν δεν έχουμε αντικολητικό ταψί ή φόρμα, λαδώνουμε και κατόπιν αλευρώνουμε το σκεύος που θα χρησιμοποιήσουμε για να μην μας κολλήσει το ψωμί,
  8. Αφού τοποθετήσουμε τη ζύμη στην φόρμα ή το ταψί, το χαράζουμε με ένα μαχαίρι κατά μήκος.
  9. Άν θέλουμε μπορούμε να τα πασπαλίσουμε με σουσάμι ή μαυροκούκι, αφού πρώτα ψεκάσουμε το ψωμί με λίγο νερό, και μετά ρίχνουμε τους σπόρους, ώστε να κολλήσουν. 
  10. Αφού έχουμε προθερμάνει τον φούρνο στους 180 βαθμούς για δέκα λεπτά,τοποθετούμε την φόρμα στην μεσαία σχάρα γυρίζοντας τον διακόπτη της κουζίνας κατά προτίμηση στον αέρα και σε θερμοκρασία 180 βαθμών. Η διάρκεια του ψησίματος είναι 40 λεπτά στους 180 βαθμούς.
  11. Όταν είναι έτοιμο το ψωμί μας το ξεφορμάρουμε και το αφήνουμε κατά προτίμηση επάνω σε μια σιδερένια σχάρα του φούρνου μας, μέχρι να κρυώσει τελείως και να φύγει η υγρασία των ατμών, από το ψήσιμο.Αφού κρυώσει, το κόβουμε σε φέτες.
 

14/4/13

Χόρτα: ένας πολύτιμος σύμμαχος

 
Χαμηλή σε θερμιδική αξία αλλά με πολλαπλά ωφέλη για τον οργανισμό μας, η κατανάλωση χόρτων αποτέλεσε από παλιά βασικό μέρος της ελληνικής διατροφής. Η ποικιλία χόρτων που φυτρώνουν στην ελληνική ύπαιθρο σε συνδυασμό με το εύκολο μαγείρεμά τους, συνετέλεσαν προς την κατεύθυνση αυτή. Ειδικότερα σε δύσκολες εποχές όπου υπήρχε έλλειψη τροφίμων, η κατανάλωση χόρτων είτε βραστών είτε ωμών σαν σαλάτα, είτε ακόμη και ως γέμιση σε πίτες, αποτέλεσε πολύτιμη βοήθεια στην επιβίωση αναρίθμητων ανθρώπων. Η καθημερινή κατανάλωσή τους αποτελέσε τη βάση της μεσογειακής διατροφής. 
Τα τελευταία πενήντα χρόνια, με την σταδιακή αστικοποίηση της ελληνικής κοινωνίας, την είσοδο της γυναίκας στον εργασιακό χώρο, την έλλειψη χρόνου και την άνοδο του βιοτικού επιπέδου, άλλαξε το παραδοσιακό μοντέλο της μεσογειακής διατροφής και υιοθετήθηκε περισσότερο το δυτικό. Επομένως, η κατανάλωση χορταρικών παραγκωνίστηκε, και αυξήθηκε η κατανάλωση κρέατος.
Ωστόσο, τα τελευταία πέντε χρόνια, η στροφή σε ένα πιο υγιεινό τρόπο ζωής αλλά και η οικονομική κρίση επαναφέραν την κατανάλωσή τους. Τα άγρια χόρτα που φυτρώνουν στους αγρούς είναι ιδιαίτερα πλούσια σε βιταμίνες C, φλαβονοειδή, πολυφαινόλες, ω-3 λιπαρά οξέα και σε α-λινολενικό οξύ, συστατικά που συνεισφέρουν σημαντικά στην αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού.
Τα σημαντικότερα χόρτα της ελληνικής υπαίθρου είναι τα εξής:
  •  ραδίκια (άγρια ραδίκια)
  • αντίδια (ήμερα ραδίκια)
  • βλίτα
  • γλιστρίδα
  • καυκαλήθρα
  • βρούβες
  • ζοχιά
  • μάραθο
  • τσουκνίδα
  • σπανάκι
  • ρόκα
  • βλίτα
  • σπαράγγια
  • σέσκουλα
Το μάζεμα των άγριων χόρτων για βρώση θέλει εμπειρία και γνώση γιατί όλα τα χόρτα δεν τρώγονται και εκτός αυτού υπάρχουν χορταρικά δηλητηριώδη και επικίνδυνα. Για το λόγο αυτό όσοι μαζεύουν χόρτα και δεν έχουν αρκετές γνώσεις, προτιμούν να μαζεύουν μόνο ένα ή δυο είδη χόρτων, τα οποία και αναγνωρίζουν με ευκολία.
Αλλιώς υπάρχουν και τα καλλιεργήσιμα χόρτα, τα οποία μπορεί εύκολα κάποιος να προμηθευτεί από τα διάφορα δίκτυα πώλησης ειδών μαναβικής (S/M, λαϊκή αγορά και μανάβικο). Όπως και να τα προμηθευτείτε η διατροφική τους αξία είναι αναμφισβήτητη.

Όπως είπαμε προηγουμένως, η συνταγή για τα βραστά χόρτα είναι πολύ απλή:

Αφού αφαιρέσουμε τα κομμάτια που δεν είναι καλά, τα πλένουμε καλά, ώστε να φύγουν όλα τα χώματα. Βάζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο νερό να βράσει. Μόλις το νερό αρχίσει να κοχλάζει, τότε ρίχνουμε 1 κουτ. σούπας αλάτι, ανακατεύουμε και μετά από 5 λεπτά ρίχνουμε μέσα τα χόρτα. Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα, και αφού βράσουν, μετά από 5 λεπτά τα στραγγίζουμε από το νερό. Αλατίζουμε, ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και το λάδι και καλή μας όρεξη! Τρώγονται και ζεστά και κρύα.
 

 

Κέικ καρδιά

Σε λίγες ημέρες είναι η γιορτή του Αγ Βαλεντίνου. Αν και πολλοί τη θεωρούν ως μια 'χαζοχαρούμενη' γιορτή δεν παύει να είναι μια ευ...