9/3/15

Αλμυρά καταϊφάκια γεμιστά με τυρί και γαλοπούλα

Η αλήθεια είναι ότι έχει περάσει καιρός από την τελευταία μου ανάρτηση. Όχι, φυσικά δεν ξέχασα το μπλογκοσπιτάκι μου, αλλά η καθημερινότητα μου 'τρέχει' πλέον σε πιο γρήγορους ρυθμούς και μου αφήνει ακόμα λιγότερο ελεύθερο χρόνο για να ασχοληθώ με αυτό που τόσο αγαπώ. Δεν παραπονιέμαι όμως, γιατί οι γρηγορότεροι ρυθμοί στην ζωή μου σχετίζονται με πολύ θετικές αλλαγές τόσο σε επαγγελματικά όσο και σε οικογενειακά ζητήματα. 
Φέτος έψαχνα μια διαφορετική συνταγή από τα κλασσικά τυροπιτάκια για τα γενέθλια του καλού μου. Μόλις την βρήκα, αμέσως το κατάλαβα: αυτό είναι. Είναι πεντανόστιμα και βολικά γιατί μπορούν να φτιαχτούν  από πριν και να συντηρηθούν στην κατάψυξη μέχρι να τα χρειαστούμε.
 
 

Υλικά που θα χρειαστούμε:

1 πακέτο κανταΐφι (500 γρ)

Για τη γέμιση

50 γρ. βούτυρο αγελάδος
60 γρ. αλεύρι για όλες της χρήσεις
350 ml. γάλα
200 γρ. τριμμένο κασέρι
200 γρ. θρυμματισμένη φέτα Χωριό
200 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο
1 αβγό (50 γρ) ελαφρά χτυπημένο
1 κουτ.γλ. πιπέρι
½ κουτ.γλ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
7 φέτες γαλοπούλα καπνιστή ψιλοκομμένη

Για επάλειψη 

130 γρ.   βούτυρο αγελάδος

Μερίδες: 15

Διαδικασία:

Ετοιμάζουμε τη γέμιση: Σε μια μέτρια κατσαρόλα ρίχνουμε το βούτυρο και βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά για 3΄μέχρι λιώσει το βούτυρο. Ρίχνουμε το αλεύρι στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε γρήγορα με κουτάλα ξύλινη για 2΄ μέχρι να πάρει ελαφρύ καστανό χρώμα.  Ρίχνουμε το γάλα στην κατσαρόλα με το μείγμα βούτυρο και ανακατεύουμε γρήγορα με αυγοδάρτη για 3΄μέχρι να πήξει η κρέμα μπεσαμέλ.  Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και ρίχνουμε τα τριμμένα τυριά, το πιπέρι, το μοσχοκάρυδο. Ανακατεύουμε με αυγοδάρτη για 2΄μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Σε ένα βαθύ πιάτο ρίχνουμε το αυγό και χτυπάμε με ένα πιρούνι για 2΄. Αδειάζουμε το χτυπημένο αυγό στην κατσαρόλα με το μείγμα τυριών και ανακατεύουμε γρήγορα με τον αυγοδάρτη για 2΄μέχρι να ομογενοποιηθεί το αυγό στο μείγμα. Αφήνουμε τη γέμιση για 20΄να κρυώσει. Ανακατεύουμε κατά διαστήματα για να μην πιάσει πέτσα.
Για το μοντάρισμα στο κανταΐφι: Απλώνουμε το κανταΐφι στον πάγκο της κουζίνας και με τα χέρια μας αραιώνουμε της κλωστές από το κανταΐφι για να αφρατέψει. Με τα δάχτυλα τραβάμε μικρές ορθογώνιες λωρίδες διαστάσεως 5x8εκ. απλώστε τις λωρίδες στον πάγκο. Με ένα κουτάλι παίρνουμε από την γέμιση τυριών και βάζουμε στις άκρες των λωρίδων μια κουταλιά από τη γέμιση τυριού. Με τα δάχτυλα τυλίγουμε ένα ένα κανταϊφάκι. Σε μια μικρή κατσαρόλα ρίχνουμε 40 γρ. βούτυρο και βάζουμε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά για 2΄ μέχρι να λιώσει. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά. Βουτάμε το πινέλο στο βούτυρο και αλείφουμε ένα ταψί. Βάζουμε το ένα δίπλα στο άλλο τα κανταΐφια μέχρι να γεμίσει το ταψί. Σε μια μικρή κατσαρόλα ρίχνουμε το υπόλοιπο βούτυρο (90 γρ.). Βάζουμε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά για 3΄μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και περιχύνουμε με το λιωμένο βούτυρο τα κανταΐφια στο ταψί. Προθερμάνουμε το φούρνο στους 180 c αντιστάσεις πάνω κάτω στην προτελευταία σχάρα και ψήνουμε για 30΄ μέχρι να πάρουν ένα χρυσό χρώμα. Βγάζουμε ένα στρογγυλό ταψί 30 εκ ταψί από την κουζίνα και αφήνουμε για 10΄. Σερβίρουμε σε πιάτα και είναι έτοιμα για το τραπέζι. 
 

5/2/15

Πανακότα με σαβουαγιάρ

'Ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει, καλοκαίρι θα μυρίσει.' Κάτι ξέρει ο σοφός λαός που το λέει, αφού λίγο η ημέρα που έχει μεγαλώσει, λίγο που ο καιρός έχει γλυκάνει, νιώθω ότι η άνοιξη πλησιάζει. Οι δυναμικές εξελίξεις σε πολιτικοοικονομικό επίπεδο συνεχίζονται και κανείς δεν ξέρει το αποτέλεσμα, όμως υπάρχει μια διάχυτη αισιοδοξία στην ατμόσφαιρα. Σε αυτό βοηθάει και ότι ο δεύτερος μήνας του χρόνου είναι γεμάτος γιορτές: Τσικνοπέμπτη, Απόκριες, Καθαρά Δευτέρα και φυσικά... του Αγίου Βαλεντίνου. Είναι ευκαιρία να ξεδώσουμε και να ξεφύγουμε λίγο απ' την καθημερινότητα. Επίσης, είναι ευκαιρία να δημιουργήσουμε για τα αγαπημένα μας πρόσωπα νόστιμα φαγητά και απολαυστικά επιδόρπια. Η ακόλουθη συνταγή είναι εύκολη και ελαφριά, ιδανική για το κλείσιμο ενός όμορφου γεύματος.
 


Υλικά που θα χρειαστούμε:
- 1/2 πακέτο σαβουαγιάρ
- 100 ml γάλα πλήρες
- φράουλες για σερβίρισμα
Για την πανακότα
- 400 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
- 70 γρ. φρέσκο γάλα
- 40 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 6 γρ. φύλλα ζελατίνης
- 1 λοβός βανίλιας

Μερίδες: 4-6

Εκτέλεση:

- Σε ένα μπωλ με κρύο νερό μουλιάζουμε τα φύλλα ζελατίνης.
- Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος. Ρίχνουμε το γάλα, τα σποράκια από το λοβό της βανίλιας και την ζάχαρη. Στίβουμε από το νερό τα φύλλα ζελατίνης και τα ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθούν εντελώς. Κατεβάζουμε το μίγμα από τη φωτιά και το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και να αρχίσει να πήζει.
- Παίρνουμε μια φόρμα και την ντύνουμε με ζελατίνα. Στρώνουμε τα μπισκότα στο πάτο της και αν χρειαστεί τα κόβουμε λίγο για να χωρέσουν. Τα ραντίζουμε με το μισό γάλα, αλλά προσοχή να μην μουλιάσουν. Βάζουμε την φόρμα στην κατάψυξη για 30 λεπτά περίπου.
- Όταν το μίγμα της πανακότας έχει αρχίσει να πήζει, βγάζουμε την φόρμα από την κατάψυξη. Ρίχνουμε πάνω στα μπισκότα την πανακότα και από πάνω βάζουμε τα υπόλοιπα μπισκότα σαβουαγιάρ.
- Το βάζουμε στο ψυγείο για να παγώσει. Μετά από μερικές ώρες, ξεφορμάρουμε το γλυκό και γαρνίρουμε με τις φράουλες. Αν θέλουμε ρίχνουμε και ζάχαρη άχνη.

Πηγή: Γλυκιές ιστορίες (http://www.glykesistories.gr/vima-vima/3789/Tourta-me-sabouagiar-kai-panakota)
 

19/1/15

Κοτόπουλο με σάλτσα γιαουρτιού

Το απλό και καθημερινό κοτόπουλο με ρύζι σε μια διαφορετική εκδοχή που σε προκαλεί να τη δοκιμάσεις.
Υλικά που θα χρειαστούμε:
- 1 κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες
- 1 πιπεριά φλωρίνης
- 1 κρεμμύδι
- 3 ποτήρια νερό
- 1/2 κονσέρβα ψιλοκομμένη ντομάτα (400 γρ.)
- 1 κεσεδάκι γιαούρτι 2% 200γρ.
- αλάτι
- πιπέρι
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο

Μερίδες: 4

Εκτέλεση:
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να κάψει. Ρίχνουμε το κρεμμύδι και την πιπεριά ψιλοκομμένα και τα σωτάρουμε. Ρίχνουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου στην κατσαρόλα και τα σωτάρουμε και από τις δυο πλευρές, ώστε να ροδίσουν. Ρίχνουμε το νερό, την σάλτσα ντομάτας, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε το φαγητό να βράσει. Όταν το κοτόπουλο είναι έτοιμο, μετά από 2 ώρες σε μέτρια φωτιά, το κατεβάζουμε από το μάτι. Βγάζουμε το κοτόπουλο από την κατσαρόλα και ρίχνουμε μέσα στην σάλτσα το γιαούρτι και τα ανακατεύουμε καλά. Σερβίρουμε την σάλτσα πάνω σε ρύζι μαζί με το κοτόπουλο και... καλή μας όρεξη!

1/1/15

Καλή χρονιά!- Αλμυρό γαλακτομπούρεκο με κασέρι και καπνιστό χοιρινό-

Μια δύσκολη χρονιά πέρασε, μια νέα μόλις ξεκίνησε! Συνήθως κάθε χρόνο τέτοια ημέρα όλοι βάζουμε νέους στόχους, νέα όνειρα και ελπίζουμε για το καλύτερο. Η δική μου διαίσθηση είναι ότι αυτή η χρονιά θα είναι ιδιαίτερα δυναμική και απρόβλεπτη. Τόσο σε επίπεδο χώρας, στη σκιά όλων των πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων, όσο και σε πιο προσωπικό επίπεδο. Εύχομαι σε όλους η νέα χρονιά να τους φέρει ό,τι επιθυμούν!

Υλικά που θα χρειαστούμε:
- 500 γρ. φύλλο κρούστας
- 150 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
- 1 μεγάλο κρεμμύδι σε φετούλες
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 200 ml γάλα
- 250 γρ. κασέρι τριμμένο
- 1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό
- 100 γρ. καπνιστό χοιρινό ή μπέικον, σε μικρά κυβάκια
- 1 κουτ. γλ. πάπρικα γλυκιά
- 2 αβγά
- μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 3 κουτ. σούπας βούτυρο
- αλάτι, πιπέρι

Μερίδες: 7-8

Πώς το κάνουμε:

Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι με λίγο αλάτι, μέχρι να ροδίσει καλά. Προσθέτουμε το καπνιστό χοιρινό ή το μπέικον και συνεχίζουμε για 1 λεπτό το σοτάρισμα.
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα με ένα φλιτζάνι νερό και, λίγο πριν βράσουν, ρίχνουμε το σιμιγδάλι . Ανακατεύουμε μέχρι να αρχίσει να πήζει. Εκτός φωτιάς, προσθέτουμε το γιαούρτι, την πάπρικα, το τυρί, τον μαϊντανό, τα αβγά ελαφρώς χτυπημένα, το κρεμμύδι με το χοιρινό και πιπέρι. Αφήνουμε την κρέμα να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Λιώνουμε το βούτυρο. Σε βουτυρωμένο πυρέξ ή ταψί απλώνουμε τα μισά φύλλα, βουτυρώνοντας κάθε ένα χωριστά. Απλώνουμε ομοιόμορφα την κρέμα και σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, αφού τα βουτυρώσουμε χωριστά.
Χαράζουμε σε κομμάτια, βουτυρώνουμε  καλά την επιφάνεια, ραντίζουμε με λίγο νερό και ψήνουμε σε ζεστό φούρνο στους 180ο C βαθμούς για 50 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει το φύλλο.
 
Πηγή: Olive Magazine , Δεκέμβριος 2014.
 

21/12/14

Τρουφάκια με κάστανο

Οι γιορτές των Χριστουγέννων είναι ήδη αρκετά κοντά. Τα σπίτια, τα καταστήματα και οι πλατείες έχουν στολιστεί για τα καλά. Μέσα σε αυτή την γιορτινή ατμόσφαιρα ο κόσμος ξεχνάει τα προβλήματα του και τις έννοιες του, έστω για λίγο, και αυτό έχει πολλή ανάγκη. Επηρεασμένη από αυτό το γιορτινό κλίμα ήθελα να φτιάξω κάτι αντίστοιχο, και τι καλύτερο από τρουφάκια με κάστανο και σοκολάτα. Είναι αρκετά εύκολα και απολαυστικά ειδικά για τους λάτρεις της σοκολάτας! Σας εύχομαι σε όλους Καλά Χριστούγεννα και καλή ξεκούραση!!!!!!!!!!!!!

Υλικά που θα χρειαστούμε:
  • 200 γρ. βούτυρο
  • 40 γρ. πουρές κάστανου
  • 500 γρ. κρέμα κάστανου
  • 150 γρ. μαρόν γλασέ, θρυμματισμένα
  • 25 γρ. λικέρ καφέ (ή σκούρο ρούμι)
  • 375 γρ. κουβερτούρα 55% κακάο
  • 125 γρ. σκόνη κακάο, καλής ποιότητας, για την επικάλυψη

  •  
    Μερίδες: 40 τρουφάκια
     
    Εκτέλεση:
    Λιώνουμε το βούτυρο  σε ένα κατσαρολάκι, σε χαμηλή φωτιά, χωρίς να το αφήσουμε να κάψει. Το αποσύρουμε από τη φωτιά, το αδειάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε το πουρέ και την κρέμα κάστανου. Ανακατεύουμε καλά με μια μαρίζ μέχρι να ενωθούν και να γίνουν ομοιογενές μείγμα. Προσθέτουμε και τα θρυμματισμένα μαρόν γλασέ και ανακατεύουμε ξανά. Τέλος, ρίχνουμε το λικέρ καφέ (ή το ρούμι) και ανακατεύουμε καλά.
    Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί, δηλαδή σε ένα μεταλλικό μπολ που στερεώνουμε στο χείλος μιας κατσαρόλας, στην οποία σιγοβράζει λίγο νερό. Οσο λιώνει η σοκολάτα την ανακατεύουμε καλά με μια ξύλινη κουτάλα.
    Την αδειάζουμε στο μείγμα κάστανου και ανακατεύουμε καλά με τη μαρίζ.
    Βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο για 2 - 3 ώρες, μέχρι να σφίξει καλά. Το βγάζουμε από το φούρνο και το πλάθουμε με τα χέρια μας σε μικρά μπαλάκια, σαν κεφτεδάκια.
    Αδειάζουμε το κακάο σε ένα πιάτο και κυλάμε εκεί τα τρουφάκια για να καλυφθούν καλά. Τα σερβίρουμε αμέσως. 
     
    Πηγή: Η συνταγή είναι μια παραλλαγή της Ντίνας Νικολάου (http://www.dinanikolaou.gr/recipe/1045).

    7/12/14

    Χοιρινό καρέ με μπαχαρικά

    Οι γιορτές των Χριστούγεννων είναι πλέον αρκετά κοντά και το σπίτι ντύθηκε στα γιορτινά του μέσα στο Σαββατοκύριακο. Τα χαλιά στρώθηκαν, και τα χριστουγεννιάτικα στολίδια μπήκαν το καθένα στη θέση του, όπως και το χριστουγεννιάτικο δέντρο. Εντάξει, μικρό δεντράκι είναι, αλλά δεν χάνει τίποτα από τη γιορτινή μαγεία του. Μέσα σε αυτή την εορταστική ατμόσφαιρα, το φαγητό δεν θα μπορούσε παρά να έχει κάτι από αυτή. Με απλά και εύκολα υλικά μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα όμορφο φαγητό για όλη την οικογένεια.

    Υλικά που θα χρειαστούμε:
    - 1,5 κιλό χοιρινό καρέ
    - 1 κουτ. σούπας ρίγανη
    - 1 κουτ. σούπας δεντρολίβανο
    - 1 κουτ. σούπας πιπέρι κόκκινο, άσπρο, μαύρο, θρυμματισμένο
    - 2 κουτ. σούπας λάδι
    - 4 μέτριες πατάτες
    - 2 κουτ. σούπας λάδι
    - 1 ποτήρι του κρασιού λευκό κρασί
    - αλάτι, πιπέρι

    Μερίδες: 4

    Πώς το κάνουμε:

    Ανακατεύουμε τα μπαχαρικά μαζί με τις 2 κουτ. σούπας λάδι σε ένα μπολάκι. Προσθέτουμε  και αλάτι. Αλείφουμε το κρέας με το μείγμα. Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε κομμάτια. Τα βάζουμε όλα στη γάστρα,   αλατοπιπερώνουμε τις πατάτες και ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι. Ρίχνουμε 1 ποτήρι του κρασιού, λευκό κρασί, σκεπάζουμε με το καπάκι και ψήνουμε στο φούρνο στους 170 ο ( για περίπου 2 ώρες. Στα τελευταία 15 λεπτά ξεσκεπάζουμε τη γάστρα για να πάρει το φαγητό ωραίο χρώμα. Και... καλή μας όρεξη!!!

    Προσοχή!!!
    Το χοιρινό καρέ είναι στην ουσία χοιρινές μπριζόλες ενωνμένες. Οπότε, καλό είναι ο κρεοπώλης να σπάσει το κόκκαλο στο κάτω μέρος, ούτως ώστε να μπορούν να χωριστούν εύκολα οι μπριζόλες μόλις ψηθούν.


    2/12/14

    Μαρόν γλασέ

    Αυτή είναι η εποχή τους. Μπορούμε να τα απολαύσουμε με πολλούς τρόπους: ψητά, βραστά αλλά και γλασέ. Όπως και να τα μαγειρέψουμε, τα κάστανα αποτελούν μια μοναδική χειμωνιάτικη λιχουδιά για μικρούς και μεγάλους. Για μένα τα κάστανα είναι συνδεμένα με την παιδική μου ηλικία, όταν η μαμά έψηνε κάστανα στο τζάκι και περνούσαμε ήσυχα βράδια γύρω από αυτό. Η σημερινή συνταγή προέρχεται από την Γαλλία και παρόλο που είναι μπελαλίδικη, αξίζει τον κόπο γιατί είναι ένα πολύ ωραίο γλυκάκι.
     

    Υλικά που θα χρειαστούμε:- 1 κιλό κάστανα
    - 700 γρ.ζάχαρη
    - 1 λίτρο νερό
    - 1 κουταλιά της σούπας χυμό φρέσκου λεμονιού

    Εκτέλεση:
    Χαράζουμε σταυρωτά κάθε κάστανο στη βάση του (την πλατιά μεριά). Τα βράζουμε σε άφθονο νερό και μόλις μαλακώσουν, αφαιρούμε την εξωτερική φλούδα. Στην συνέχεια τα ξαναβράζουμε σε αρκετό νερό, μέχρι να μαλακώσουν,περίπου 30 λεπτά.
    Όσο είναι ακόμη ζεστά καθαρίζουμε και την εσωτερική τους φλούδα.
    Σε άλλη κατσαρόλα, βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό, μέχρι να γίνουν ελαφρύ σιρόπι και το αφήνουμε λίγο να κρυώσει.
    Ρίχνουμε τα βρασμένα κάστανα στο σιρόπι και τα αφήνουμε εκεί όλο το βράδυ.
    Την επόμενη ημέρα, τα ξαναβράζουμε για λίγο και τα αφήνουμε να κρυώσουν για περίπου 5 ώρες.
    Μετά το 5ωρο, τα ξαναβράζουμε για άλλα 5 λεπτά και αυτή τη φορά προσθέτουμε στο σιρόπι και το χυμό λεμονιού.
    Με μια τρυπητή κουτάλα, βγάζουμε τα κάστανα από το σιρόπι και το αφήνουμε να δέσει κανονικά σε δυνατή φωτιά.
    Ξαναρίχνουμε μέσα τα κάστανα και τα αφήνουμε για άλλες 5 ώρες.
    Μετά και από αυτό το 5ωρο, τα βγάζουμε, τα απλώνουμε σε σχάρα μέχρι να στραγγίσουν και να στεγνώσουν, τα τυλίγουμε σε αλουμινόχαρτο ή στα ειδικά χαρτάκια που είναι για μικρά γλυκάκια ή τα αφήνουμε τα σε πιατέλα, την οποία όμως θα σκεπάσουμε με μεμβράνη.


    Πηγή:http://delicieuses.forumotion.net/t1050-topic





     

    Κέικ καρδιά

    Σε λίγες ημέρες είναι η γιορτή του Αγ Βαλεντίνου. Αν και πολλοί τη θεωρούν ως μια 'χαζοχαρούμενη' γιορτή δεν παύει να είναι μια ευ...