6/11/16

Κρητικά λυχναράκια

Λυχναράκια ή καλλιτσούνια με μυζήθρα. Όπως και να τα πούμε είναι μια νόστιμη κρητική λιχουδιά που μπορούμε να φάμε άνετα για πρωινό ή για δεκατιανό στη δουλειά.

Υλικά:

  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • ½ κουταλάκι σόδα
  • 1 φλιτζάνι λάδι
  • 1 φλιτζάνι γάλα
  • 4 αυγά

Για τη γέμιση:
  • 800 γρ μυζήθρα
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1 αυγό
  • 1 κουταλιά φρέσκο βούτυρο
  • ½ κουταλάκι κανέλα
  • 2 βανίλιες
  • Ξύσμα ενός λεμονιού
Τεμάχια: 70

Εκτέλεση:


Ανακατεύουμε τα παραπάνω υλικά για τη ζύμη μέχρι να γίνει  μια μαλακή ζύμη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί σκεπασμένη με μια βαμβακερή πετσέτα για 1/2 ώρα.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση ανακατεύοντας καλά όλα τα υλικά.
Ανοίγουμε φύλλο πάχους 1,5 εκ. και κόβουμε κομμάτια με το άνοιγμα ενός μεγάλου ποτηριού, ή ενός μικρού πιάτου (εξαρτάται από το πόσο μικρά ή μεγάλα θέλουμε τα λυχναράκια. Απλώνουμε πάνω 1 κουταλιά από τη γέμιση μας και τσιμπάμε γύρω-γύρω τη ζύμη με τα δάχτυλά μας.
Τα αλείφουμε με αυγό, τα τοποθετούμε σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 15-20 λεπτά (ανάλογα το φούρνο).
Όταν ψηθούν, τα αφήνουμε να κρυώσουν, ρίχνουμε λίγη κανέλλα (εγώ ρίχνω μπόλικη)και απολαμβάνουμε!!!

23/10/16

Κεκάκια μούστου με μήλο και κανέλλα

Τον τελευταίο καιρό προσπαθώ να βρω τρόπους να μειώσω τη ζάχαρη στη ζωή μου. Δυστυχώς υπάρχει παντού: στα ψωμάκια του τοστ, στα δημητριακά πρωινού και σε ένα σωρό άλλα τρόφιμα που καταναλώνουμε καθημερινά. Δεν τη δαιμονοποιώ βέβαια, γιατί η υπερβολική κατανάλωσή της δημιουργεί πρόβλημα και όχι αυτή καθαυτή η ζάχαρη σαν συστατικό. Επειδή όμως, είμαι εκ γενετής γλυκατζού προσπαθώ να πειραματίζομαι και να φτιάχνω γλυκάκια που μπορώ να τα απολαμβάνω καθημερινά χωρίς τύψεις. Από ένα τέτοιο 'πείραμα' προέκυψαν τα παρακάτω κεκάκια που θυμίζουν πολύ τη γεύση μουστοκούλουρου και είναι πολύ υγιεινά, καθώς δεν περιέχουν ζάχαρη, βούτυρο ή αυγά. Δεν είναι πολύ γλυκά, τρώγονται όμως πολύ ευχάριστα και είναι αρωματικά. Γιατί και οι γλυκατζήδες έχουν ψυχή!!!




Υλικά:
  • 4 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κ.γ. κανέλλα
  • 1 κ.γ. γαρύφαλλο
  • 1 κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 1 σφηνάκι κονιάκ
  • 1/2 κούπα σταφίδες
  • 1 κούπα ελαιόλαδο
  • ξύσμα απο 1 πορτοκάλι
  • 1 κούπα χυμό πορτοκάλι
  • 1,5 κούπα πετιμέζι
  • 2 κ.γ. σόδα
  • 3 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 μεγάλο μήλο σε κυβάκια
Μερίδες: 30 κεκάκια

Εκτέλεση:

Βάζουμε στο μπολ του μίξερ το πετιμέζι, τον χυμό πορτοκαλιού και το ελαιόλαδο. Τα χτυπάμε να ανακατευτούν καλά. Ρίχνουμε το μπέικιν, την σόδα, το ξύσμα  και τα μυρωδικά. Ανακατεύουμε και βάζουμε λίγο λίγο το αλεύρι. Περιχύνουμε τις σταφίδες με το κονιάκ και τις βάζουμε στο μείγμα, ανακατεύοντας με ένα κουτάλι. Κόβουμε τα μήλα σε μικρά κομμάτια. Βάζουμε λίγο από το μείγμα σε βουτυρωμένα και αλευρωμένα θηκάκια για κέικ, ρίχνουμε τα κομματάκια μήλου και μετά τα καλύπτουμε με λίγο από το μίγμα . Προσοχή, γεμίζουμε μέχρι τα 2/3 της θήκης, γιατί θα φουσκώσουν όταν ψηθούν. Τα ψήνουμε στους 150 C για 40-50 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσουν και ξεφορμάρουμε.

                                     
                                                                                                                                                                              

9/10/16

Τορτίγιες με κοτόπουλο


Νέα εβδομάδα ξεκινάει αύριο και όπως πάντα σκέφτομαι τι θα φτιάξω για να πάρουμε για φαγητό στη δουλειά. Τι και πιο εύκολο και βολικό από μια τορτίγια με κοτόπουλο και χρωματιστές πιπεριές. Τρώγεται κυριολεκτικά στο πόδι, και γίνεται αρκετά γρήγορα.


Υλικά:
  • 4 στήθη κοτόπουλου
  • 4 χρωματιστές πιπεριές
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. μουστάρδα
  • 3 κ.σ. βαλσαμικό ξίδι
  • αλάτι, πιπέρι, πάπρικα
  • 8 μαλακιές τορτίγιες
  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι
  • 1 χούφτα ρόκας προαιρετικά.

Μερίδες: 8


Εκτέλεση:


    Καλή επιτυχία!!
  • Πλένουμε τις πιπεριές, τις κόβουμε στα δύο, τις καθαρίζουμε και τις κόβουμε σε λεπτές λωρίδες.
  • Ψιλοκόβουμε και τα στήθη του κοτόπουλου.
  •  Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ψήνουμε τα στήθη του κοτόπουλου σε δυνατή φωτιά για 2 λεπτά. Προσθέτουμε τις πιπεριές και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 5 λεπτά ακόμη σε μέτρια φωτιά. Στο τέλος του μαγειρέματος, ρίχνουμε τη μουστάρδα, προσθέτουμε το ξύδι και ανακατεύουμε για 1 λεπτό σε δυνατή φωτιά.
  • Ανοίγουμε κάθε τορτίγια και απλώνουμε μείγμα κοτόπουλου και πιπεριάς, βάζουμε 2 κ.σ. γιαούρτι και, προαιρετικά, λίγα φύλλα ρόκας και τη διπλώνουμε σε χωνάκι.


17/9/16

Μαρμελάδα σύκο - σταφύλι

Το καλοκαίρι μπορεί να πέρασε, όμως μπορούμε να κρατήσουμε όλη τη γεύση του  σε ένα βαζάκι.

Υλικά:
- 1700 γρ. σύκα ώριμα
- 300 γρ. σταφύλι κόκκινο χωρίς κουκούτσια
- 1/2 κιλό ζάχαρη
- 3 κ. γ. χυμός λεμονιού
- 5 κλωναράκια αρμπαρόριζα.

Εκτέλεση:

Σε μια βαθιά κατσαρόλα βάζουμε τα σύκα αφού τα έχουμε ξεφλουδίσει και τις ρώγες του σταφυλιού. Τα πολτοποιούμε με το ραβδομπλέντερ. Ρίχνουμε την ζάχαρη και την αρμπαρόριζα και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 45 λεπτά, ξαφρίζοντας συχνά. Προς το τέλος ρίχνουμε και τον χυμό λεμονιού. Τα βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα.

Tips: Ανάλογα πόσο γλυκά είναι τα σύκα μπορούμε να προσαρμόσουμε την ποσότητα της ζάχαρης αντίστοιχα.

28/8/16

Γλυκό με ζελέ

Μετά την επιστροφή από τις διακοπές, όλοι έχουν αρχίσει να εύχονται καλό φθινόπωρο. Αρνούμενη πεισματικά ότι τελείωσε το καλοκαιράκι, συνεχίζω τις βόλτες στη θάλασσα όποτε βρίσκω την ευκαιρία και μαγειρεύω δροσερές συνταγές.
Και τι καλύτερο από ένα γλυκό με ζελέ και φρούτα! Κλασσικό μαμαδίστικο γλυκό που συνδυάζει  απλά υλικά, είναι εύκολο, ελαφρύ και κυρίως δροσερό!


Υλικά:
- 2/3 πακέτο μπισκότα τύπου πτι μπερ
- 2 λίτρα γάλα
- 18 κουτ. σούπας κοφτή άνθος αραβοσίτου
- 12 κουτ. σ. ζάχαρη κοφτή
- 2 φακελάκια ζελέ
-  1 λίτρο νερό για το ζελέ
- 2 κ.σ ζάχαρη κοφτή
- 1 φρούτο κομμένο σε λεπτές φέτες

Μερίδες: 15

Εκτέλεση:
 Σε ένα μεγάλο ταψί (50 Χ 35 εκ.) απλώνουμε τα μπισκότα το ένα δίπλα στο άλλο. Ραντίζουμε τα μπισκότα με λίγο από το γάλα.
Φτιάχνουμε την κρέμα άνθους αραβοσίτου σύμφωνα με τις οδηγίες, αλλά σε τριπλή δόση. Στη συνέχεια απλώνουμε την κρέμα βανίλια πάνω στα μπισκότα. Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει. Εν τω μεταξύ, φτιάχνουμε το ζελέ σύμφωνα με τις οδηγίες και το αφήνουμε λίγο στο ψυγείο για να αρχίσει να πήζει. Βάζουμε τα φρούτα πάνω στην κρέμα και ρίχνουμε από πάνω το ζελέ που έχει αρχίσει να πήζει. Το αφήνουμε μέσα στο ψυγείο μέχρι να πήξει εντελώς. Κόβουμε και σερβίρουμε!


29/7/16

Καλές Διακοπές!!!


Μετά από μια κουραστική χρονιά και ένα ακόμα πιο κουραστικό καλοκαίρι, ήρθε η ώρα για διακοπές!!Ήρθε η ώρα να αποφορτιστούμε από την καθημερινότητα και να ξεχάσουμε για λίγο τα προβλήματα.

Καλό Καλοκαίρι!!!

23/7/16

Παγωτό Μπανόφι

Τώρα που το θερμόμετρο έχει αρχίσει να χτυπάει στο κόκκινο, τι πιο ωραίο από ένα παγωτάκι δροσερό με την απαλή γεύση της καραμέλας σε συνδυασμό με μπισκότο και μπανάνα???Μμμ...κανένας δεν θα μπορεί να αντισταθεί.!


Υλικά:
  • 500 ml κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
  • 2 κουτιά ζαχαρούχο γάλα
  •     3 ώριμες μπανάνες
  •     1/2 πακέτο μπισκότα βουτύρου
Εκτέλεση:
  1. Βράζουμε το 1 κουτί ζαχαρούχο γάλα για 2 ώρες σε μια κατσαρόλα.
  2. Σε ένα μπολ, βάζουμε τη κρέμα γάλακτος και τη χτυπάμε για 1/2 λ περίπου ή  μέχρι να αφρατέψει ελαφρώς. Προσθέτουμε το ζαχαρούχο γάλα και συνεχίζουμε το χτύπημα για αρκετά λεπτά μέχρι να αφρατέψει και πήξει αρκετά το μείγμα.
  3. Στη συνέχεια, λιώνουμε  καλά τις μπανάνες στο μούλτι  και τις προσθέτουμε στο μείγμα κρέμας-ζαχαρούχου και ανακατεύουμε απαλά με μια μαρίζ μέχρι να ενσωματωθεί.
  4. Μετά, χτυπάμε τα μπισκότα στο μούλτι και τα ρίχνουμε στο μίγμα
  5. Βάζετε το παγωτό σας στη κατάψυξη για όλο το βράδυ ή μέχρι να παγώσει καλά.
                                                         



Συμβουλές:
1. Σερβίρεται τέλεια με σιρόπι σοκολάτας και μπισκότα σαν διακόσμηση.

2. Την διαδικασία για την καραμέλα αξίζει να την κάνετε για 2-3 κουτιά ζαχαρούχο γάλα και να τα φυλάξετε σε ένα ντουλάπι της κουζίνας ακόμη και για μήνες. 

Καλό Σεπτέμβρη!

Το καλοκαίρι πέρασε και ο κάθε κατεργάρης βρίσκεται στον πάγκο του πλέον!  Αυτό τον μήνα την τιμητική τους έχουν τα σύκα και τα σταφύλια...