21/2/13

Γρήγορο Ριζότο με μανιτάρια και κάρυ


-->
Κάτι ήξεραν οι Ιταλοί… Επειδή μερικές φορές το γρήγορο και εύκολο φαγητό, δεν σημαίνει ότι δεν  μπορεί να είναι  ιδιαίτερο!!!



-->
Υλικά που θα χρειαστούμε:
  • 320 γρ. ρύζι (Arborio ή Carnaoli)
  • 300 γρ. μανιτάρια φρέσκα (ή κατεψυγμένα κομμένα σε φέτες)
  • 3 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι τριμμένο
  • 1 λίτρο ζωμό κοτόπουλου
  • 1/2 φλιτζάνι κρασί λευκό
  • 1 φλιτζάνι παρμεζάνα τριμμένη
  • Αλάτι, πιπέρι
  • προαιρετικά, 1 κουταλάκι μείγμα μπαχαρικών για ρύζι

Μερίδες:  4











-->
Πώς το κάνουμε:
  • Ζεσταίνουμε σε ένα κατσαρολάκι τον ζωμό και τον κρατάμε στην άκρη, ζεστό.
  • Καθαρίζουμε τα μανιτάρια, αφαιρώντας με ένα μαχαίρι με την επιφανειακή στρώση του στρογγυλού μέρους του μανιταριού που μοιάζει με καπέλο και καθαρίζουμε το μακρόστενο κομμάτι του γδέρνοντάς τα με το ίδιο μαχαιράκι. Τα κόβουμε σε φέτες.
  • Βάζουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι  σε μια βαθιά κατσαρόλα με το λάδι, και το σοτάρουμε, μέχρι να γίνει διάφανο
  • Ρίχνουμε και τα μανιτάρια και τα σοτάρουμε. Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε συνεχώς με μία ξύλινη κουτάλα για περίπου 3 λεπτά ώστε να εξατμιστούν όλα τα υγρά.
  • Ρίχνουμε στην κατσαρόλα όλο το κρασί και μόλις εξατμιστεί, ρίχνουμε σταδιακά το ζωμό (το οποίο πρέπει να διατηρούμε ζεστό σε σταθερή θερμοκρασία) και ανακατεύουμε. Στο σημείο αυτό μπορούμε να ρίξουμε το κάρυ. Μόλις απορροφηθεί ο ζωμός, ρίχνουμε κι άλλο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να μαλακώσει το ρύζι.
  • Αποσύρουμε αμέσως από τη φωτιά , ρίχνουμε την παρμεζάνα και σερβίρουμε αμέσως, πασπαλίζοντας με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.( ή προαιρετικά και ολόκληρους κόκκους ροζ πιπεριού για την διακόσμηση). 


-->
Προσοχή:
  • Το σοτάρισμα στο 2ο βήμα στην αυθεντική συνταγή του ριζότου γίνεται με βούτυρο και όχι λάδι. Εντούτοις, εμείς το αντικαταστήσαμε από ισόποση ποσότητα ελαιόλαδου, για πιο υγιεινό αποτέλεσμα.
  • Τα φρέσκα μανιτάρια δεν τα πλένουμε ποτέ με νερό, αλλά μόνο τα σκουπίζουμε με πανί ή χαρτί.
  • Ο ζωμός κρέατος,  αν δεν υπάρχει, μπορεί να αντικατασταθεί με ζεστό νερό, δεν θα δώσει βέβαια το ίδιο αποτέλεσμα.
 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Καλό Σεπτέμβρη!

Το καλοκαίρι πέρασε και ο κάθε κατεργάρης βρίσκεται στον πάγκο του πλέον!  Αυτό τον μήνα την τιμητική τους έχουν τα σύκα και τα σταφύλια...