14/6/13

Μουσακάς ελαφρύς

Τώρα που έρχεται Σαββατοκύριακο, είναι ευκαιρία να φτιάξουμε μουσακά, ένα φαγητό που απαιτεί αρκετό χρόνο, καθώς μέσα στην εβδομάδα ο χρόνος είναι περισσότερο συμπιεσμένος.
Ο μουσακάς είναι από τα αγαπημένα μου φαγητά. Όμως, λόγω θερμίδων, δεν μπορώ να τον τρώω πολύ συχνά. Γι' αυτό και σκέφτηκα μια πιο ελαφριά εκδοχή, που όμως δεν μειώνει τη γεύση. Καθώς, δεν έχει νόημα να φάμε κάτι άνοστο, απλά και μόνο επειδή είναι πιο ελαφρύ.

Υλικά που θα χρειαστούμε:
  • 1 κιλό μελιζάνες (φλάσκες)
  • 1 κιλό πατάτες
  • 1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 3 κουταλιές σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 4 ντομάτες ξεφλουδισμένες
  • 1/2 φλιτζάνι τριμμένη φρυγανιά
  • αλάτι, πιπέρι

Για τη μπεσαμέλ:
  • 6 κουταλιές σούπας αλεύρι
  • 4 κουταλιές σούπας βούτυρο
  • 2 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 6 φλιτζάνια γάλα
  • αλάτι, πιπέρι λευκό

Μερίδες : 5-6

Πώς το κάνουμε:
  • Πλένουμε τις μελιζάνες, τις κόβουμε σε φέτες, και τις βάζουμε σε λεκάνη με αλατισμένο νερό για 1/2 ώρα.
  • Τις ξεπλένουμε και τις στραγγίζουμε καλά.
  • Τις αλείφουμε με λάδι και τις βάζουμε πάνω σε μια λαδόκολλα στο γκριλ, μέχρι να ροδίσουν.
  • Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις βράζουμε για 10 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν, αλλά όχι να βράσουν εντελώς.
  • Τις αφήνουμε να κρυώσουν, και τις κόβουμε σε φέτες.
  • Τοποθετούμε τις πατάτες πάνω σε λαδόκολλα. Τις αλείφουμε με λάδι και τις ψήνουμε και αυτές στο γκριλ του φούρνου μέχρι να ροδίσουν.

Εν τω μεταξύ φτιάχνουμε τον κιμά:
  • Σοτάρουμε στην κατσαρόλα τον κιμά με το υπόλοιπο λάδι.
  • Προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες, αλάτι, πιπέρι και λίγο νερό.
  • Τον βράζουμε για 1/2 μισή ώρα, μέχρι να δέσει η σάλτσα και αφήνουμε να κρυώσει ο κιμάς.

Τη μπεσαμέλ:
  • Βάζουμε το λάδι και το βούτυρο σε μια κατσαρόλα .
  •  Όταν λιώσει το βούτυρο, ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με το σύρμα.
  • Προσθέτουμε σταδιακά όλο το γάλα και μετά το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να δέσει η σάλτσα. Άν δεν την χρησιμοποιήσουμε αμέσως, την ανακατεύουμε πού και πού για να μην κάνει κρούστα.

Συναρμολογώντας τον μουσακά μας...
  • Σε ένα ταψί Νο32 τοποθετούμε τις μελιτζάνες ώστε να καλύπτουν στο πάτο.
  • Στη συνέχεια βάζουμε τις πατάτες.
  • Από πάνω απλώνουμε ομοιόμορφα τον κιμά.
  • Μετά απλώνουμε τη μπεσαμέλ και πασπαλίζουμε την τριμμένη φρυγανιά ομοιόμορφα.
  • Ψήνουμε στο φούρνο στους 200ο ( για 40 λεπτά μέχρι να ροδίσει η μπεσαμέλ.
  • Όταν κρυώσει, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Προσοχή: Το βράσιμο της πατάτας πριν το ψήσιμο στο φούρνο αποσκοπεί στο να είναι πιο μαλακή, και η γεύση τους να προσομειάζει περισσότερο την γεύση της τηγανητής.

1 σχόλιο:

  1. Υπέροχο φαγάκι και μάλιστα απο τα αγαπημένα!Μου αρέσει και μένα να ψήνω τις μελιτζάνες παρά να τις τηγανίζω όπως και τις πατάτες!!!
    Τέλειο, καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Κέικ καρδιά

Σε λίγες ημέρες είναι η γιορτή του Αγ Βαλεντίνου. Αν και πολλοί τη θεωρούν ως μια 'χαζοχαρούμενη' γιορτή δεν παύει να είναι μια ευ...