24/11/13

Παξιμαδάκια κυθήρων

Το Σαββατοκύριακο που πέρασε, ήταν πραγματικά πολύ ενδιαφέρον. Καταρχάς επισκέφτηκα το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και την έκθεση 'Ναυάγιο των Αντικυθήρων'. Τόσα χρόνια περνούσα μπροστά από το Μουσείο καθ' οδόν για τη σχολή μου και ποτέ δεν είχα σταματήσει να μπω μέσα.  Τελικά αποδείχτηκε μεγάλη παράλειψη εκ μέρους μου γιατί είναι ένα πολύ ιδιαίτερο μουσείο. τόσο από άποψη αρχιτεκτονικής, όσο και εκθεμάτων. Μέσα στους καλοσυντηρημένους χώρους του, ξετυλίγεται η ιστορία του κυκλαδικού πολιτισμού, του μινωϊκού πολιτισμού, της εποχής του χαλκού, ενώ εκτίθονται οι εκπληκτικές τοιχογραφίες της Θήρας (Σαντορίνης) καθώς όλα τα ευρήματα του ναυαγίου με την παρουσίαση του μηχανισμού των Αντικυθήρων. Είναι εκπληκτικό, αν σκεφτούμε ότι ο μηχανισμός ήταν ο αρχαιότερος ημερολογιακός και αστρονομικός υπολογιστής.
Επίσης, το Σάββατο, χάρη στην πρωτοβουλία των δυο bloggers, Sundayspoon και Dark Chef είχα τη χαρά να βρεθώ σε μια συνάντηση γνωριμίας των food bloggers. Δεν είχαμε ξανασυναντηθεί ποτέ από κοντά, οπότε είχαμε την ευκαιρία να γνωριστούμε, να ανταλλάξουμε απόψεις και να απολαύσουμε τα γλυκά του μαγαζιού. Ιδού και ένα από αυτά!


Ελπίζω να επαναληφθεί!

Πάμε στη συνταγή μας τώρα: Παξιμαδάκια Κυθήρων, μια συνταγή του Μαμαλάκη.
Μ' αρέσουν πολύ τα παξιμαδάκια, για πρωινό ή βραδυνό με λίγο τυρί, γι' αυτό χάρηκα πολύ όταν βρήκα αυτή τη συνταγή! Κι ακόμα περισσότερο επειδή πέτυχε!
 


Υλικά που θα χρειαστούμε:
  • 1 κιλό αλεύρι
  • 5 γραμμάρια αλάτι
  • 200 γρ. ελαιόλαδο
  • 9 γραμμάρια μαγιά
  • 450γρ.  νερό
  • προαιρετικά: ρίγανη/κανέλλα
Μερίδες : 2 κιλά παξιμάδια

Εκτέλεση:
Ζυμώνουμε αρχικά το αλεύρι, το αλάτι και το ελαιόλαδο.
Αφού ζυμωθεί αρκετά, έως ότου να μην έχει σβολαράκια, προσθέτουμε τη μαγιά και το νερό και ξαναζυμώνουμε.
Στο στάδιο αυτό, μπορούμε να προσθέσουμε ,αν θέλουμε, ρίγανη ή καννέλα κατά βούληση ούτως ώστε τα παξιμαδάκια μας να έχουν αντίστοιχη γεύση.
Το χωρίζουμε σε κομμάτια του κιλού και τα πλάθουμε σε χοντρά μπαστούνια.
Κόβουμε το κάθε μπαστούνι σε κομμάτια παξιμαδιών.
Τα αφήνουμε να φουσκώσουν σε ζεστό μέρος για 30 – 40 λεπτά και τα ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά.
Τα βγάζουμε από τον φούρνο, τα αφήνουμε να κρυώσουν, τα απλώνουμε ένα ένα σε λαμαρίνες και τα ξαναψήνουμε μέχρι να ροδοκοκκινίσουν ελαφρά.
VN:F [1.9.22_1171]

11 σχόλια:

  1. Χαίρομαι που πέρασες καλά και που γνωριστήκαμε! Το γλυκό αυτό ήταν φοβερό, κι εγώ σκέφτηκα να βγάλω το κινητό και να τραβήξω καμιά φωτογραφία αλλά ντράπηκα, ευτυχώς που το κάνατε εσείς.
    Επίσης για το μουσείο που λες, κάθε τόσο έχει διάφορα αφιερώματα, εκθέσεις κτλ, από εφημερίδες ή στο Αθηνόραμα λογικά μπορείς να ενημερώνεσαι για το πότε.
    Τα παξιμαδάκια σου φαίνονται όντως πετυχημένα, μέσα σε ζεστό τσάι ή καφέ είναι ωραιότατα σαν πρωινό!

    Καλό βράδυ κι ελπίζω να τα ξαναπούμε από κοντά τώρα που κάναμε την αρχή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κρίμα που δεν έβγαλα και τα υπόλοιπα γλυκά φωτογραφία.Κι εγώ το ελπίζω να τα ξαναπούμε από κοντά!Φιλιά!

      Διαγραφή
  2. Αχ, αυτή η πίτσα σοκολάτα-φράουλα! Έκαψε καρδιές στη συνάντηση! χιχιχι!
    Κι εγώ χάρηκα πολύ που ήρθες στη συνάντηση και γνωριστήκαμε! Σίγουρα θα το επαναλάβουμε! Ωραίες οι επισκέψεις στα μπλογκοσπιτάκια αλλά η προσωπική επαφή έχει άλλη χάρη τελικά! :-)
    Και για να περάσω στη συνταγή, αυτά τα παξιμαδάκια φαίνονται νοστιμότατα και εύκολα στην παρασκευή! Ο συνδυασμός με τη ρίγανη μού αρέσει πολύ σαν ιδέα!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ ότι η προσωπική επαφή έχει άλλη χάρη. Εις το επανιδείν!!

      Διαγραφή
  3. Πόσο ήθελα να είμαι εκεί να σας γνωρίσω... Όμως άλλη φορά θα "πεταχτώ" από την Αφρική να σας δω!:)
    Αν έχεις κέφια πέρασε από το μπλογκ μου σε περιμένει δωράκι-βραβειάκι!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Από την Αφρική είμαστε λίγο μακριά βέβαια, αλλά ποτέ δεν ξέρεις...κάποια στιγμή μπορεί να τύχει! Θα επισκεφτώ οπωσδήποτε το μπλογκοσπιτάκι σου, σε ευχαριστώ πολύ για το δωρο-βραβείο!!!

      Διαγραφή
  4. Μπράβο για την πρωτοβουλία της συνάντησης! Υπέροχα!
    Τα παξιμαδάκια είναι εξαιρετικά, μου άρεσαν πολύ!
    Καλό σου βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αχ, να είχα ένα κομματάκι από την σοκολατόπιτσα! Μακάρι να το ξανακάνουμε και με άλλα γλυκάκια,χιχι!
    Τα παξιμαδάκια κυθήρων είναι τα αγαπημένα μου αλλά δεν έχω προσπαθήσει ποτέ να φτιάξω! Καταγράφεται η συνταγή :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τα παξιμαδάκια φαίνονται πολύ νόστιμα και πετυχημένα, μπράβο σου!
    Όσο για τη συνάντηση, πολύ θα ήθελα να ήμουν κι εγώ μαζί σας!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Παξιμαδάκια φτιάχνουμε συχνά! Θα δοκιμάσω και αυτή τη συνταγή λοιπόν!
    Καλό βράδυ :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τα παξιμάδια μου αρέσουν πολύ και από τότε που ήρθα στην Ολλανδία μου λείπουν γιατί εδώ δεν υπάρχουν σαν τα δικά μας. Τα φτιάχνω που και που αλλά τί ωραία που είναι να στα φτιάχνουν άλλοι. :)
    Τέλεια φαίνονται και την επόμενη φορά που θα αποφασίσω να φτιάξω θα έχω υπόψη μου την συνταγή σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τυρόπιτα χωρίς φύλλο

Καλό Οκτώβρη! Ο Σεπτέμβρης ήταν δύσκολος μήνας. Είχε πολλές αλλαγές για τα αγαπημένα μου πρόσωπα, ευτυχώς ευχάριστες, ένα φορτωμένο πρ...