20/1/14

Καλαματιανά Λαλάγγια

Σαν πας στην Καλαμάτα και ρθεις, με το καλό, φέρε μου ένα λαλάγγι καλαματιανό....!
Θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ο στίχος του τραγουδιού, καθώς η πόλη είναι γνωστή για τα λαλάγγια της, κι όχι άδικα!Είναι τα αγαπημένα μου κάθε φορά που την επισκέφτομαι. Μ' αρέσει να τα τρώω το πρωί ή και βράδυ, απαραιτήτως με ένα αλμυρό τυρί όπως σφέλα ή φέτα. Στην Αθήνα δεν τα έχω βρει ακόμη κάπου, ίσως και να υπάρχουν. Γι' αυτό από τότε που βρήκα αυτή τη συνταγή φτιάχνω αρκετά και έτσι έχω την γεύση της αγαπημένης μου πατρίδας, όποτε τη χρειαστώ.



Υλικά που θα χρειαστούμε:
  • 2 κιλά αλεύρι
  • 2 κ.γ. ζάχαρη
  • 2 φλ. ελαιόλαδο
  • 2 πορτοκάλια (χυμό και ξύσμα)
  • 2 κ.γ. αλάτι
  • 2 αυγά
  • λίγο κονιάκ
  • 1 σπιρτόκουτο μαγιά
  • 2 τεμ. κανέλα
  • λίγα γαρύφαλλα
  • 1 κ.γ. κανέλα σκόνη
  • 1/2 κ.γ. γαρύφαλλο σκόνη


Πώς το κάνουμε:

1) Σε βαθουλό μπολάκι βάζουμε λίγο χλιαρό νερό και διαλύουμε μέσα τη μαγιά. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και λίγο αλευράκι να γίνει ένας χυλός και το αφήνουμε στην άκρη να φουσκώσει.

2) Σε μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι, το ξύσμα από τα 2 πορτοκάλια, την σκόνη κανέλα και τη σκόνη γαρύφαλο. Τα ανακατεύουμε.

3) Ρίχνουμε το λάδι και τρίβουμε το αλεύρι με τα χέρια μας καλά, να γίνει σαν τραχανάς.
4) Θα πρέπει να αποκτήσει το αλεύρι μας αυτή την υφή που φαίνεται στην φωτογραφία.
5) Βράζουμε λίγο νεράκι με τα κομμάτια της κανέλας, τα ολόκληρα γαρύφαλλα και ένα κομμάτι από τη φλούδα του πορτοκαλιού (ίσως την κορυφή που δεν έχουμε πάρει το ξύσμα από εκεί). Με αυτό τον τρόπο, θα πάρουμε νεράκι αρωματικό.
6) Ρίχνουμε στο μεγάλο μπολ με το αλεύρι, τον χυλό που έχει πια φουσκώσει, το αρωματισμένο μας νερό, το χυμό από τα πορτοκάλια, τα αυγά και το κονιάκ.
7) Προσθέτουμε λίγο χλιαρό νερό και ζυμώνουμε καλά. Προσθέτουμε σιγά σιγά παραπάνω νερό, μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη που θα ξεκολλάει από τα χέρια.
8) Σκεπάζουμε το μπολ με μια πετσέτα και το τυλίγουμε και με μια κουβερτούλα. Το αφήνουμε για 2 ωρίτσες περίπου, μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος.
9) Παίρνουμε από τη ζύμη μας ένα κομμάτι σαν καρυδάκι και το κάνουμε ένα λεπτό κορδόνι, περίπου σαν το μικρό μας δάχτυλο σε πάχος (δες και βίντεο). Δεν είναι τόσο απλό όσο φαίνεται. Θέλει εξάσκηση. Εάν κόβεται η ζύμη, απλώς την κολλάτε ξανά και συνεχίζετε το πλάσιμο.
10) Σε βαθιά κατσαρόλα βάζουμε λάδι να βράσει. Φτιάχνουμε το σχήμα στα κορδόνια μας (δες βίντεο) και τα ρίχνουμε στο λάδι μέχρι να ροδίσουν. Όσο πιο λεπτά είναι τα κορδόνια, τόσο πιο τραγανά θα γίνουν τα λαλάγγια. Προσοχή, γιατί εάν τα έχετε πλάσει πολύ ώρα, θα έχουν φουσκώσει. Γι' αυτό χρειάζονται τουλάχιστον δύο άτομα, ένα να πλάθει και ένα να πλάθει και να τηγανίζει.
11) Με την ίδια ζύμη μπορείτε να φτιάξετε και παξιμαδάκια. Προσθέστε λίγο γλυκάνισο, ζυμώστε και πλάστε σε μπαστουνάκια. Κάντε τομές με την ανάποδη του μαχαιριού και βάλτε τα στο φούρνο. Όταν γίνουν, κόψτε τα κομμάτια και βάλτε τα ξανά στο φούρνο να γίνουν παξιμαδάκια. Τα προτείνω ανεπιφύλακτα!!

Πηγή: http://www.sintagespareas.gr/sintages/lalaggia-kalamatiana.html

6 σχόλια:

  1. Δεν είχα ξανά ακούσει για αυτά! Πάντως είναι πολύ αρωματικά! Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολύ συνηθισμένα στην Μεσσηνία.Αλλού δεν τα έχω βρει πουθενά. Καλή εβδομάδα και σε εσένα!

      Διαγραφή
  2. ποπο νοστιμιές!!!!Καλώς σας βρήκα ομορφη παρεούλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. μου θύμισες τα καλοκαίρια στην πύλο!!! λαλάγγια και φέτα, τέλειος συνδυασμός!!!
    ---kate

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι γι' αυτό!Η Πύλος είναι ένα πανέμορφο μέρος.Φιλιά!

      Διαγραφή

Κέικ καρδιά

Σε λίγες ημέρες είναι η γιορτή του Αγ Βαλεντίνου. Αν και πολλοί τη θεωρούν ως μια 'χαζοχαρούμενη' γιορτή δεν παύει να είναι μια ευ...