Άν και στην Ιταλία έχω πάει μόνο μια φορά, 'επισκέψεις' στην ιταλική κουζίνα κάνω συχνά. Εκτός από τις πίτσες και τα ζυμαρικά οι γείτονες Ιταλοί φτιάχνουν κι ένα ιδιαίτερο ψωμί την Φοκάτσια (Focaccia). Είναι μια σχετικά λεπτή και αφράτη ζύμη γαρνιρισμένη με μεσογειακά υλικά.
Υλικά που θα χρειαστούμε:
- 4 φλιτζ. σκληρό άσπρο αλεύρι
- 1 κ.γλ. αλάτι
- 1κ.γλ. ζάχαρη
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
- 2 φλιτζάνια χλιαρό νερό
- 1 κ. σ. ελιόλαδο
- γαρνιτούρες της επιλογής σας, π.χ. φρέσκα κλωναράκια δεντρολίβανο και χοντρό και αλάτι ή λεπτές φέτες κόκκινο κρεμμύδι και κομμάτια ψημένη πατάτα ή ελιές χωρίς κουκούτσια ή ντοματάκια κομμένα στη μέση και λιαστές ντομάτες
Πώς το κάνουμε:
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την μαγιά με το 1 φλιτζάνι νερό, την ζάχαρη και 3 κ.σ από το αλεύρι. Αφήνουμε το μίγμα για 10' μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
- Σε ένα άλλο μεγάλο μπολ ανακατεύουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά.
- Όταν μίγμα της μαγιάς έχει βγάλει φυσαλίδες στην επιφάνεια, τότε είναι έτοιμο. Προσθέτουμε το μίγμα του προηγούμενου βήματος και ανακατεύουμε καλά μέχρι να προκύψει μια ομοιόμορφη ζύμη.
- Αλείφουμε με λάδι το μεγάλο μπολ και τοποθετούμε τη ζύμη μέσα. Την σκεπάζουμε και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για μια ώρα.
- Σε ένα λαδωμένο ταψί ή λαδόκολλα απλώνουμε το μισό ζυμάρι με τα δάχτυλα.
- Βάζουμε την γαρνιτούρα της προτίμησής μας και το ψήνουμε σε προθερμσμένο φούρνο για 20 λεπτά στους 170 ο ( ή μέχρι να ροδίσει.
- Εγώ χρησιμοποιήσα ντοματίνια και δεντρολίβανο.
- Για να βεβαιωθούμε ότι έχει ψηθεί η φοκάτσια χτυπάμε το κάτω μέρος της και πρέπει να ακούγεται κούφιο. Αλλιώς πρέπει να ψηθεί κι άλλο.
Υπέροχο και χορταστικό ψωμί η φοκάτσια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜου αρέσει που την έφτιαξες απλή και δροσερή με τα ντοματίνια!
Καλημέρα!
Είναι φανταστική! Μου αρέσει πολύ η φοκάτσια σου και θα τη σώσω να τη κάνω και εγώ σύντομα!! Καληνύχτα κοριτσάκι ^^
ΑπάντησηΔιαγραφή