2/4/17

Τσουρέκι

Μετά από αλλεπάλληλες αποτυχημένες προσπάθειες, μπορώ να πω πώς βρήκα το σωστό τρόπο να φτιάχνω τσουρέκια που τόσο μας αρέσουν. Αφού τα φτιάξουμε τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα τυλίγουμε καλά με μεμβράνη.

Υλικά:

  • 1 κιλό αλεύρι δυνατό για τσουρέκια
  • 3 φακελάκια μαγιά ξηρή (ή 90γρ νωπής)
  • 250 γρ. φρέσκο γάλα χλιαρό
  • 1 κουτ. γλ. μαχλέπι (κοπανισμένο)
  • 1 κουτ. γλ. μαστίχα (κοπανισμένη)
  • ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  • 200 γρ. βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 5 αυγά
  • 1 κρόκο αυγού (για την επικάλυψη)
  • 300 γρ. ζάχαρη (εξαρτάται πόσο γλυκά τα θέλετε)
Τεμάχια: 3 μεγάλα

Εκτέλεση:

1) Βάζουμε σε ένα μπωλ τα 200 γρ. από το αλεύρι, με τα 250 γρ. του γάλακτος και τα 3 φακελάκια ξηρής μαγιάς και κάνουμε ένα πηχτό χυλό. Τον σκεπάζουμε και τον αφήνουμε για 20 λεπτά περίπου μέχρι να φουσκώσει.  
Προσοχή: Αν δεν φουσκώσει η μαγιά σε αυτό το στάδιο, καλύτερα να πετάξουμε όλο το μίγμα και να το ξανακάνουμε από την αρχή, αλλιώς τα τσουρέκια μας δεν θα φουσκώσουν ποτέ!

2)Εν τω μεταξύ σε λεκάνη, χτυπάμε με μίξερ την ζάχαρη, τα αυγά, τα μυρωδικά μέχρι να έχουμε έναν σχετικά πηκτό χυλό και μετά προσθέτουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε ώστε να γίνει μία σχετικά σφιχτή ζύμη.

    3) Μετά προσθέτουμε το μίγμα του γάλακτος με την μαγιά και ζυμώνουμε ώστε να γίνει μία ομοιόμορφη ζύμη.
      4) Προσθέτουμε το βούτυρο σιγά-σιγά μέχρι να γίνει μία ζύμη έως ότου να μην κολλάει να ενσωματωθεί καλά. (Το ζύμωμα γίνετε διπλώνοντας την ζύμη και ζυμώνοντας ελαφρά. Παίρνουμε τούφες-τούφες από την ζύμη και διπλώνουμε).

      5) Σκεπάζουμε  (με μία πετσέτα και μία ελαφριά κουβέρτα) και αφήνουμε την ζύμη να διπλασιαστεί σε όγκο (κανά 2ωρο με 3 ωρο).

      6) Αφού διπλασιαστεί σε όγκο φτιάχνουμε τα τσουρέκια μας σε ό,τι σχήμα, όχι κοντά το ένα στο άλλο γιατί φουσκώνουν και στο ψήσιμο.

        7) Τα αφήνουμε πάλι να φουσκώσουν (1 με 1,5 ώρες) και αφού θα 'χουν φουσκώσει τα αλείφουμε με τον κρόκο αυγού διαλυμένο με 1 κουτ. σούπας νερό.

        8) Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά με αντιστάσεις πάνω – κάτω, ένα – ένα ταψί. Φροντίζουμε να μη τα παραψήσουμε, πρέπει να ‘’κρατάνε λιγάκι. Τα βάζουμε στον φούρνο στην κάτω κάτω σχάρα και προς το τέλος του ψησίματος στην πιο πάνω.



        Πηγή: Συνταγές της Παρέας  https://www.sintagespareas.gr/sintages/tsourekakia.html#  

        2 σχόλια:

        1. καλησπερα.ενω η συνταγη που αναφερεται ειναι παρα πολυ καλη στη συνεχεια καπου το χαλατε.και αυτο φαινεται στη συσταση της ζυμης.το αλευρι το προσθετουμεστο τελος αφου εχει προσθεθειο χυλος της μαγιας.σας ζητω συγνωμη που το σχολιαζω.το κανω για να μην παιδευεσται και σαφως καλυτερο οπτικο αποτελεσμα.καλη εδβομαδα.

          ΑπάντησηΔιαγραφή
        2. Καλησπέρα, καταρχάς όλα τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα αφού, αυτός είναι και ο σκοπός του blog, να μαθαίνουμε και να ανταλλάσσουμε απόψεις. Τώρα, όσον αφορά στη συνταγή, έχει πολύ καλές κριτικές όπως αναφέρεται στην πηγή από κάτω, και φυσικά την έχω κάνει κι εγώ, αλλιώς δεν θα την πρότεινα. Θα δοκιμάσω όμως και την δική σου εκδοχή την επόμενη φορά, για να δω αν θα υπάρχει διαφορά. Πάντως επειδή έχω πετάξει αρκετά αποτυχημένα τσουρέκια, ήταν η πρώτη φορά που μου βγήκαν καλά. Καλή συνέχεια!

          ΑπάντησηΔιαγραφή

        Κέικ καρδιά

        Σε λίγες ημέρες είναι η γιορτή του Αγ Βαλεντίνου. Αν και πολλοί τη θεωρούν ως μια 'χαζοχαρούμενη' γιορτή δεν παύει να είναι μια ευ...