7/5/17

Σουτζουκάκια σμυρνέικα




Κακά τα ψέματα, η παραδοσιακή κουζίνα έχει άλλη χάρη. Κι εγώ παρόλο που δεν έχω σχέση με την Μ. Ασία έχω ιδιαίτερη αδυναμία στην σμυρναίικη κουζίνα, και ειδικότερα στα σουτζουκάκια.

 
Υλικά:

700 γρ. κιμάς μοσχαρίσιο
2 κρεμμύδια τριμμένα, για τον κιμά
2 κρεμμύδια, κομμένα με το μαχαίρι σταυρωτά πάνω από την κατσαρόλα, για τη σάλτσα
4 μαργαριτάρια σκόρδο-δύο για τον κιμά, δύο για τη σάλτσα-, ψιλοκομμένα
2 αυγά για τον κιμά
ελαιόλαδο για τη ζύμη και για τη σάλτσα- όσο πάρει-
και για το τηγάνισμα
2 κ. γ. κύμινο σκόνη- 1 για το ζύμωμα, 1 για τη σάλτσα 
αλάτι και πιπέρι όσο πάρει
μια τσιμπιά ζάχαρη για τη σάλτσα
2 κουτιά ντοματάκια 'Κύκνος' και 1 μεγάλη κ. σ. πελτές για τη σάλτσα
2 φύλλα δάφνης
1 φρατζόλα λευκό ψωμί, για να μουλιάσει σε γαβάθα με νερό της βρύσης συν το ποτήρι το ούζο

Μερίδες : 4

Εκτέλεση:

Σε ευρύχωρη κατσαρόλα που δεν κολλάει, βάζουμε λάδι όσο να γεμίσει ο πάτος και προσθέτουμε κόβοντας τα από πάνω το κρεμμύδι και το σκόρδο, σε δυνατή φωτιά. Ανακατεύουμε με ξύλινο κουτάλι. Αφού ροδίσει το κρεμμύδι, προσθέτουμε ένα ποτήρι νερό, τα ντοματάκια και τον πελτέ και αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει, ξεσκέπαστη πάντα η κατσαρόλα. Όταν 'δέσει' η σάλτσα κλείνουμε το μάτι.
Στη συνέχεια σε ένα μπολ ανακατεύουμε τον κιμά με το ψωμί (αφού το έχουμε στύψει καλά πρώτα). Προσθέτουμε τα αυγά ένα - ένα και συνεχίζουμε το ζύμωμα. Μετά βάζουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σκόρδο, συνεχίζοντας το ζύμωμα. Βάζουμε λίγο λαδάκι, ώστε να ζυμώνονται πιο εύκολα τα υλικά.  Τέλος προσθέτουμε το αλάτι, πιπέρι και κύμινο. Χρειάζεται αρκετό ζύμωμα ώστε να πάρει αέρα η ζύμη και να γίνει ελαφριά. Αφού είναι έτοιμο το μίγμα (φαίνεται γιατί δεν κολλάει στα δάχτυλα) βάζουμε τα φύλλα δάφνης σκεπάζουμε με ένα λαδόχαρτο και το τοποθετούμε στο ψυγείο για τρεις ώρες! Το καλό πράγμα αργεί να γίνει!
Αφού περάσουν οι ώρες, αρχίζουμε να ζυμώνουμε τα σουτζουκάκια. Η σάλτσα έχει γίνει, με προσθήκη αλατιού, πιπεριού, και λίγης ζάχαρης (όχι υποχρεωτική) και 2 κουταλιές κόκκινο κρασί. Αρχίζουμε το τηγάνισμα σε αντικολλητικό τηγάνι πρώτα από τη μια πλευρά και μετά την άλλη. Δεν θέλουμε να τηγανιστούν πολύ και να γίνουν ξεροψημένα γιατί θα είναι σκληρά.
Ανοίγουμε το μάτι για τη σάλτσα να σιγοβράσει, αφού τη δοκιμάσουμε αν η γεύση μας ικανοποιεί, προσθέτουμε ένα ένα τα τηγανισμένα σουτζουκάκια.
Προσοχή: Εάν το αντέχετε, δεν είναι υποχρεωτικό, αλλά αποτελεί μυστικό της αυθεντικής συνταγής,  σουρώνουμε το λάδι του τηγανιού πάνω στην κατσαρόλα , για να πάρει το άρωμα του τηγανίσματος. Τα αφήνουμε να πάρει μια βράση, άντε άλλη μια, και μετά απομακρύνουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Τώρα πλέον τη σκεπάζουμε. Τα σουτζουκάκια είναι έτοιμα μέσα στη σάλτσα τους, αλλά, για να είναι τέλεια για φάγωμα, καλύτερα να φαγωθούν... την επομένη. Για γαρνίρισμα : ρύζι σπυρωτό, ή πουρές πατάτας γαρνιρισμένο με τη σάλτσα των σουτζουκιών.



Πηγή: Η κουζίνα της σμύρνης - Καθημερινή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κέικ καρδιά

Σε λίγες ημέρες είναι η γιορτή του Αγ Βαλεντίνου. Αν και πολλοί τη θεωρούν ως μια 'χαζοχαρούμενη' γιορτή δεν παύει να είναι μια ευ...