19/4/13

Χωριάτικο ψωμί

Επειδή το ταίρι μου τρελαίνεται για χωριάτικο ψωμί, ευτυχώς βρήκα αυτή τη συνταγή που φτιάχνει τέλειο χωριάτικο ψωμί, χωρίς δυσκολία ακόμη και για αρχάριους! 


Υλικά που θα χρειαστούμε:

  • 1 κιλό αλεύρι για χωριάτικο ψωμί 
  • 2 φακελάκια ξηρή μαγιά
  • 750 ml. χλιαρό νερό
  • 1 σφηνάκι λάδι ελιάς
  • 2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι

Μερίδες: 2 φρατζόλες του ενός κιλού

Πώς το κάνουμε:

  1. Σε μία μεγάλη πλαστική λεκάνη ρίχνουμε όλο το αλεύρι και τα δύο φακελάκια μαγιά και το αναμειγνύουμε.
  2. Στην συνέχεια ρίχνουμε το αλάτι και σιγά σιγά προσθέτουμε το χλιαρό νερό ανακατεύοντας καλά με τα χέρια μας.
  3. Ζυμώνουμε το μείγμα με δύναμη ώστε να γίνει δυνατό και να μην κολλάει στα χέρια.
  4. Σκεπάζουμε καλά την λεκάνη με τη ζύμη με μια πετσέτα και από επάνω ρίχνουμε μια κουβέρτα.
  5. Το αφήνουμε για τουλάχιστον δύο ώρες σε ζεστό μέρος ώστε να διπλασιαστεί ο όγκος του.
  6. Στην συνέχεια ρίχνουμε το σφηνάκι με το λάδι ελιάς και ζυμώνουμε πάλι με δύναμη τη ζύμη μας.
  7. Σημαντικό εάν δεν έχουμε αντικολητικό ταψί ή φόρμα, λαδώνουμε και κατόπιν αλευρώνουμε το σκεύος που θα χρησιμοποιήσουμε για να μην μας κολλήσει το ψωμί,
  8. Αφού τοποθετήσουμε τη ζύμη στην φόρμα ή το ταψί, το χαράζουμε με ένα μαχαίρι κατά μήκος.
  9. Άν θέλουμε μπορούμε να τα πασπαλίσουμε με σουσάμι ή μαυροκούκι, αφού πρώτα ψεκάσουμε το ψωμί με λίγο νερό, και μετά ρίχνουμε τους σπόρους, ώστε να κολλήσουν. 
  10. Αφού έχουμε προθερμάνει τον φούρνο στους 180 βαθμούς για δέκα λεπτά,τοποθετούμε την φόρμα στην μεσαία σχάρα γυρίζοντας τον διακόπτη της κουζίνας κατά προτίμηση στον αέρα και σε θερμοκρασία 180 βαθμών. Η διάρκεια του ψησίματος είναι 40 λεπτά στους 180 βαθμούς.
  11. Όταν είναι έτοιμο το ψωμί μας το ξεφορμάρουμε και το αφήνουμε κατά προτίμηση επάνω σε μια σιδερένια σχάρα του φούρνου μας, μέχρι να κρυώσει τελείως και να φύγει η υγρασία των ατμών, από το ψήσιμο.Αφού κρυώσει, το κόβουμε σε φέτες.
 

14/4/13

Χόρτα: ένας πολύτιμος σύμμαχος

 
Χαμηλή σε θερμιδική αξία αλλά με πολλαπλά ωφέλη για τον οργανισμό μας, η κατανάλωση χόρτων αποτέλεσε από παλιά βασικό μέρος της ελληνικής διατροφής. Η ποικιλία χόρτων που φυτρώνουν στην ελληνική ύπαιθρο σε συνδυασμό με το εύκολο μαγείρεμά τους, συνετέλεσαν προς την κατεύθυνση αυτή. Ειδικότερα σε δύσκολες εποχές όπου υπήρχε έλλειψη τροφίμων, η κατανάλωση χόρτων είτε βραστών είτε ωμών σαν σαλάτα, είτε ακόμη και ως γέμιση σε πίτες, αποτέλεσε πολύτιμη βοήθεια στην επιβίωση αναρίθμητων ανθρώπων. Η καθημερινή κατανάλωσή τους αποτελέσε τη βάση της μεσογειακής διατροφής. 
Τα τελευταία πενήντα χρόνια, με την σταδιακή αστικοποίηση της ελληνικής κοινωνίας, την είσοδο της γυναίκας στον εργασιακό χώρο, την έλλειψη χρόνου και την άνοδο του βιοτικού επιπέδου, άλλαξε το παραδοσιακό μοντέλο της μεσογειακής διατροφής και υιοθετήθηκε περισσότερο το δυτικό. Επομένως, η κατανάλωση χορταρικών παραγκωνίστηκε, και αυξήθηκε η κατανάλωση κρέατος.
Ωστόσο, τα τελευταία πέντε χρόνια, η στροφή σε ένα πιο υγιεινό τρόπο ζωής αλλά και η οικονομική κρίση επαναφέραν την κατανάλωσή τους. Τα άγρια χόρτα που φυτρώνουν στους αγρούς είναι ιδιαίτερα πλούσια σε βιταμίνες C, φλαβονοειδή, πολυφαινόλες, ω-3 λιπαρά οξέα και σε α-λινολενικό οξύ, συστατικά που συνεισφέρουν σημαντικά στην αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού.
Τα σημαντικότερα χόρτα της ελληνικής υπαίθρου είναι τα εξής:
  •  ραδίκια (άγρια ραδίκια)
  • αντίδια (ήμερα ραδίκια)
  • βλίτα
  • γλιστρίδα
  • καυκαλήθρα
  • βρούβες
  • ζοχιά
  • μάραθο
  • τσουκνίδα
  • σπανάκι
  • ρόκα
  • βλίτα
  • σπαράγγια
  • σέσκουλα
Το μάζεμα των άγριων χόρτων για βρώση θέλει εμπειρία και γνώση γιατί όλα τα χόρτα δεν τρώγονται και εκτός αυτού υπάρχουν χορταρικά δηλητηριώδη και επικίνδυνα. Για το λόγο αυτό όσοι μαζεύουν χόρτα και δεν έχουν αρκετές γνώσεις, προτιμούν να μαζεύουν μόνο ένα ή δυο είδη χόρτων, τα οποία και αναγνωρίζουν με ευκολία.
Αλλιώς υπάρχουν και τα καλλιεργήσιμα χόρτα, τα οποία μπορεί εύκολα κάποιος να προμηθευτεί από τα διάφορα δίκτυα πώλησης ειδών μαναβικής (S/M, λαϊκή αγορά και μανάβικο). Όπως και να τα προμηθευτείτε η διατροφική τους αξία είναι αναμφισβήτητη.

Όπως είπαμε προηγουμένως, η συνταγή για τα βραστά χόρτα είναι πολύ απλή:

Αφού αφαιρέσουμε τα κομμάτια που δεν είναι καλά, τα πλένουμε καλά, ώστε να φύγουν όλα τα χώματα. Βάζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο νερό να βράσει. Μόλις το νερό αρχίσει να κοχλάζει, τότε ρίχνουμε 1 κουτ. σούπας αλάτι, ανακατεύουμε και μετά από 5 λεπτά ρίχνουμε μέσα τα χόρτα. Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα, και αφού βράσουν, μετά από 5 λεπτά τα στραγγίζουμε από το νερό. Αλατίζουμε, ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και το λάδι και καλή μας όρεξη! Τρώγονται και ζεστά και κρύα.
 

 

10/4/13

Pesto... κι έγινε!

Όταν δοκίμασα για πρώτη φορά αυτή τη σάλτσα σε ένα ιταλικό εστιατόριο στην Κρήτη, ενθουσιάστηκα. Όταν έμαθα πόσο απλή ήταν στην παρασκευή της, ενθουσιάστηκα ακόμη περισσότερο!!!



Μερίδες 2-3

Υλικά που θα χρειαστούμε:
  • 15 φρέσκα και καλά πλυμένα φύλλα από πλατύφυλλο βασιλικό.
  • 1 σκελίδα σκόρδο.
  • 1/2 ποτήρι λάδι.
  • 25 gr παρμεζάνα
  • 15 gr καθαρισμένο κουκουνάρι

Πώς το κάνουμε:

Ανακατεύουμε στο μούλτι όλα τα  υλικά καλά, ώστε να έχουμε μια παχύρευστη σάλτσα.Άν περισσέψει σάλτσα, μπορούμε να την φυλάξουμε σε αποστειρωμένο βάζο στο ψυγείο
για αρκετό καιρό.

Στη συνέχεια βράζουμε τα ζυμαρικά της προτίμησής μας, σύμφωνα με τις οδηγίες,
τα σουρώνουμε, τα ανακατεύουμε στην κατσαρόλα με την σάλτσα πέστο. Μοιρά-
ζουμε τα ζυμαρικά στα πιάτα, ρίχνουμε τριμμένο τυρί , κατά προτίμηση παρμεζάνα,
και σερβίρουμε!






9/4/13

Γαστρονομικό φεστιβάλ Γκάζι 12-14 Απριλίου 2013

«Ελλάδα Γιορτή Γεύσεις»

Τρεις ηµέρες γιορτής και ανακάλυψης των πιο ωραίων και αυθεντικών ελληνικών γεύσεων.
Τρεις ηµέρες συνάντησης και γνωριµίας µε την αφρόκρεµα των παραγωγών της Ελλάδας.
Η πιο γευστική βόλτα στην εµβληµατική Τεχνόπολη στο Γκάζι από το αθηνόραμα.

Ανοιχτό σεμινάριο-Παρουσίαση βιβλίου

«Αυτή είναι η κουζίνα μου» του Βαγγέλη Δρίσκα

Το Σάββατο στις 12.00 μμ, στο Golden Hall, στο Μαρούσι, στο βιβλιοπωλείο Παπασωτηρίου!!Για τους πιστούς φίλους της γαστρονομίας.

7/4/13

Ρολό κιμά με αυγά

Για μια ιδιαίτερη ημέρα, ένα μπουφέ ή επειδή θέλουμε κάτι διαφορετικό:

Ένα ρολό... διαφορετικό απ΄ τα άλλα!

Μερίδες: 6-7

Υλικά που θα χρειαστούμε:

Για το ρολό
· 700 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος, κατά προτίμηση από σπάλα
· 300 γρ. κιμάς χοιρινό
· 1 κρεμμύδι, κομμένο σε ψιλά καρέ
· 1-2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα (το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος)
· 3 φέτες ψωμί, χωρίς την κόρα μουσκεμένες σε νερό και στυμμένες με τα χέρια
· 4-5 φύλλα φρέσκιας ρίγανης ή θυμάρι, αλλιώς εναλλακτικά1 κουτ. γλυκού ρίγανη αποξηραμένη
· 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
· 1 αυγό, ελαφρώς χτυπημένο, για το μείγμα του κιμά
· 4αυγά, σφιχτοβρασμένα, για τη γέμιση
· αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για τις πατάτες
· 1 κιλό πατάτες,  καθαρισμένες και κομμένες κυδωνάτες
· 1 κουτ. σούπας ρίγανη
· 1 κουτ. σούπας λάδι
· 1 φλιτζάνι νερό
· Αλάτι
· Πιπέρι
· 1 κλαράκι δεντρολίβανο φρέσκο ή 1κουτ. γλυκό αποξηραμένο


Πώς το κάνουμε:
· Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C. Βάζουμε τις πατάτες σε ένα ευρύχωρο ταψί, προσθέτουμε το λάδι, αλατοπίπερο και τα αρωματικά και ανακατεύουμε με τα χέρια να λαδωθούν καλά. Τις απλώνουμε σε μονή στρώση, προσθέτουμε 1 φλιτζάνι νερό, σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 20-25 λεπτά.
· Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε το ρολό. Σε μεγάλο μπολ βάζουμε τον κιμά, το ψωμί, και όλα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από τα σφιχτοβρασμένα αυγά. Ζυμώνουμε καλά ώστε να ενωθούν τα υλικά και να προκύψει ένα ενιαίο, αφράτο μείγμα. Σε ένα μεγάλο κομμάτι λαδόκολλας απλώνουμε το μείγμα του κιμά σχηματίζοντας ένα ορθογώνιο τέτοιο που αν το τυλίξουμε σε ρολό να χωράει και να σκεπάσει τα 4 αυγά της γέμισης. Βάζουμε τα αυγά στο κέντρο του ορθογωνίου σε σειρά, κολλητά το ένα στο άλλο (δεν πειράζει αν οι άκρες μείνουν κενές), και ρολάρουμε προσεχτικά με τη βοήθεια της λαδόκολλας (ανασηκώνοντάς την με προσοχή για να μην την τυλίξουμε κι αυτή μέσα στο ρολό). Στρώνουμε την επιφάνεια του ρολού ώστε να γίνει ομοιόμορφο και ισόπαχο. Ξετυλίγουμε τη λαδόκολλα αλλά αφήνουμε πάνω το ρολό για να το μεταφέρουμε μετά πιο εύκολα.
· Μόλις περάσουν τα 20-25 λεπτά ψησίματος των πατατών, βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο, ξεσκεπάζουμε, μεταφέρουμε προσεχτικά το ρολό πάνω στις πατάτες, και ελέγχουμε αν χρειάζεται να προσθέσουμε επιπλέον νερό. Ψήνουμε, χωρίς να σκεπάσουμε το ταψί, για άλλη περίπου 1 ώρα ή μέχρι να γίνει το ρολό και οι πατάτες  (εξαρτάται από το φούρνο). Αν χρειαστεί, προσθέτουμε κατά το ψήσιμο λίγο νερό για να μην κολλήσει το φαγητό. Τα τελευταία 20 λεπτά γυρνάμε προσεχτικά το ρολό ώστε να πάρει χρώμα και από κάτω. Κλείνουμε το φούρνο και αφήνουμε το φαγητό να σταθεί για 10 λεπτά με μισάνοιχτη πόρτα. Κόβουμε το ρολό προσεχτικά σε φέτες και συνοδεύουμε με τις πατάτες. Πασπαλίζουμε με τα υπόλοιπα μυρωδικά και σερβίρουμε.

Προσοχή!
Το γύρισμα του ρολού στο φούρνο πρέπει να γίνει πολύ προσεκτικά, ώστε να μην ‘σπάσει’ το ρολό. Επίσης, για να το κόψουμε σε φέτες πρέπει να μην είναι πολύ ζεστό, αλλιώς θα διαλύεται όταν πάμε να το κόψουμε σε φέτες.

1/4/13

Πατάτες με αρακά της άνοιξης

Εν όψει νηστείας και άνοιξης, αυτό το εύκολο φαγάκι είναι ό,τι πρέπει!!













Μερίδες 4-5

Υλικά που θα χρειαστούμε:

  • 1/2 κούπας λάδι
  • 4 μεγάλες πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε μεγάλους κύβους
  • 1 κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη
  • 2 καρότα ψιλοκομμένα
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 400 γρ. ντοματάκια κονσέρβας ψιλοκομμένα
  • 2 κούπες αρακά κατεψυγμένο ή φρέσκο 
  • 1 κούπα νερό
  • λίγη ζάχαρη, λίγο ξίδι
  • 1/4 κούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • 1/2 κουταλάκι ρίγανη ή θυμάρι τριμμένο
Πώς το κάνουμε:
 

1. Σοτάρετε την πιπεριά και τους κύβους πατάτας στο λάδι, 8', να ψηθούν λίγο εξωτερικά.

2. Προσθέστε τα υπόλοιπα υλικά και σιγοβράστε 30' , να μαλακώσουν καλά.

Την συνταγή αυτή βρήκα στο περιοδικό Realfood, Μαρτίου 2013. Είναι μια διαφορετική εκδοχή του αρακά με πατάτες και δίνει μεγαλύτερη έμφαση στις πατάτες, ωστόσο ανάλογα με την όρεξή μας, μπορούμε να τις μειώσουμε λίγο.

 

Κέικ καρδιά

Σε λίγες ημέρες είναι η γιορτή του Αγ Βαλεντίνου. Αν και πολλοί τη θεωρούν ως μια 'χαζοχαρούμενη' γιορτή δεν παύει να είναι μια ευ...