1/7/13

Στρούντελ με σπανάκι και κουκουνάρι

Σαν μεγάλη φαν του σπανακιού, δεν θα μπορούσα να μην την κάνω αυτή τη συνταγή μόλις την συνάντησα. Είναι και εύκολη, και διαφορετική από την κλασσική σπανακόπιτα.




Υλικά που θα χρειαστούμε:
  •  5 φύλλα κρούστας
  • 1 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο
Για τη γέμιση:
  • 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη
  • 450 γρ. σπανάκι φρέσκο ή κατεψυγμένο
  • 350 γρ. ανθότυρο
  • 2 κουταλιές σούπας κουκουνάρι
  • αλάτι
  • 1 πρέζα πιπέρι
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
Μερίδες: 10

Πώς το κάνουμε:

• Καθαρίζουμε το σπανάκι και το κόβουμε σε χονδρά κομμάτια. Βάζουμε σε ένα μεγάλο τηγάνι το ελαιόλαδο και σοτάρουμε απαλά το κρεμμύδι. Χαμηλώνουμε το μάτι της κουζίνας και το αφήνουμε να καραμελώσει ελαφρώς. Προσθέτουμε το σκόρδο και αμέσως μετά το σπανάκι. Το ανακατεύουμε απαλά για λίγο έτσι ώστε να έρθει το σπανάκι να «αρπάξει» τις μυρωδιές από το κρεμμύδι και λίγη από τη λιπαρότητα του ελαιόλαδου.

• Το μεταφέρουμε σε ένα μπολ, το αφήνουμε για 3 με 4 λεπτά να κρυώσει και προσθέτουμε το ανθότυρο, το κουκουνάρι, το αλάτι, το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο. Ανακατεύουμε ζωηρά ώστε να ενωθούν όλα τα υλικά μεταξύ τους.

• Στρώνουμε σε μια λεία επιφάνεια τα τρία φύλλα κρούστας, τα οποία αλείφουμε με αρκετό λάδι. Ακουμπάμε απαλά και αέρινα τα άλλα δύο φύλλα, αλείφουμε με λάδι και απλώνουμε κατά μήκος τη γέμιση με το σπανάκι. Διπλώνουμε και γυρίζουμε προσεκτικά, κάνοντας ένα ωραίο χαλαρό ρολό. Το τοποθετούμε σε ένα ελαφρώς λαδωμένο ταψί, το ραντίζουμε με λίγο λάδι και το ψήνουμε στους 180ºC για 30 με 35 λεπτά μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά του. Κόβουμε το ρολό αφού κρυώσει ελαφρώς.

Tip Μπορείτε να αποθηκεύσετε το στρούντελ στην κατάψυξη όπως είναι ωμό, τυλιγμένο καλά με μεμβράνη. Όταν θέλετε να το ψήσετε το βάζετε κατευθείαν στο φούρνο, όπως είναι κατεψυγμένο, αφού το αλείψετε με λάδι. Ψήνετε στους 180ºC για μια ώρα.

Από τη Μυρσίνη Λαμπράκη (ΑΒ Magazine Χριστούγεννα 2012)



29/6/13

Φεστιβάλ Μπύρας στα Βριλήσια 2013

 
 
Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το Octoberfest (υπό την αιγίδα του Δήμου Βριλλησίων) οργανώνει  καλοκαιρινό Φεστιβάλ Μπίρας , όπου μπορούμε να απολαύσουμε ποιοτική αυθεντική μπίρα, νόστιμες γεύσεις, δροσερά παγωτά και πολλά events, όπως live μουσικές κ.ά. Ο χώρος, διαθέτει επίσης πίστα skateboard και παιδική χαρά. Κάθε μέρα από τις 10 το πρωί έως αργά το βράδυ, έως 15/9, στο Πάρκο Πρώην Ναυτικής Βάσης Βριλλησίων (Πεντέλης & Αναπαύσεως), πληρ. 6977 215867. Η είσοδος είναι ελεύθερη!

27/6/13

Γαριδομακαρονάδα

 
 


 Υλικά που θα χρειαστούμε:

-1 πακέτο γαρίδες μεσαίες ή μικρές χωρίς κέλυφος

-½ πακέτο μακαρόνια

-2 σκ. σκόρδο

-1 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο

-1 ποτήρι του κρασιού λευκό κρασί

-Λίγη γλυκιά πάπρικα

-1 συσκ. ντομάτα κονκασέ

-3 κ.σ. ελαιόλαδο

-Aλάτι και πιπέρι

Μερίδες: 4

Πώς το κάνουμε:

Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε το σκόρδο. Το αφήνουμε μόνο ένα λεπτό, δεν το σοτάρουμε γιατί θα πικρίσει. Ρίχνουμε την ντομάτα. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε λίγη πάπρικα για να δώσει για πιο πικάντικη γεύση. Σβήνουμε με το λευκό κρασί. Βράζουμε για 15 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το κρασί. Προσθέτουμε τις γαρίδες. Βράζουμε για 4-5 λεπτά και κατεβάζουμε την σάλτσα από τη φωτιά. Τέλος, προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Σε μια κατσαρόλα με αρκετό αλατισμένο νερό βράζουμε τα ζυμαρικά.
Στη συνέχεια,  παίρνουμε τα μακαρόνια κατευθείαν από την κατσαρόλα και τα ρίχνουμε στο τηγάνι. Ανακατεύουμε καλά ώστε να πάει παντού η σάλτσα. Σερβίρουμε με μπόλικο πιπέρι, και καλή μας όρεξη!!!

 

23/6/13

Αφιέρωμα στα αμπελόφυλλα

Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε είχα την τύχη να βρεθώ σε ένα φιλικό κτήμα στο Καπανδρίτι. Η οικοδέσποινα εκεί, είχε την προθυμία να με ξεναγήσει στους αμπελώνες της οικογένειας και να μου λύσει όλες τις απορίες για τα μυστικά του αμπελόφυλλου.

Η καλύτερη εποχή για να τα μαζέψουμε είναι την Άνοιξη, κυρίως το διάστημα από αρχές Μαϊου έως τα μέσα Ιουνίου, και οπωσδήποτε πριν γίνει το κλάδεμα και το θειάφισμα του αμπελιού.

Το βασικό ζητούμενο όταν μαζεύουμε αμπελόφυλλα, λοιπόν, είναι να διαλέγουμε τα τρυφερά φύλλα και τα μεσαία σε μέγεθος. Επίσης, αποφεύγουμε αυτά που έχουν το ακόλουθο σχήμα, γιατί όταν θα τα γεμίσουμε με ρύζι, αυτά θα ανοίξουν και θα χυθεί η γέμιση.


 Άν πρέπει να χρησιμοποιήσουμε μικρά αμπελόφυλλα, τότε θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε δύο ανά ντολμαδάκι. Δηλαδή πρώτα τυλίγουμε το πρώτο γύρω από την γέμιση, και μετά το δεύτερο γύρω από το πρώτο, ώστε να μην υπάρχει κανένα κενό, ή σχισμή.
Πώς τα συντηρούμε:
Αφού τα μαζέψουμε, κόβουμε τα κοτσανάκια τους και τα ρίχνουμε μέσα στο νεροχύτη όπου τον γεμίζουμε με νερό.



Τα πλένουμε καλά, και τα κάνουμε στοίβες ανά είκοσι.
Στη συνέχεια, σε κατσαρόλα που βράζει, βυθίζουμε κάθε στοίβα στο νερό για 10 δευτερόλεπτα από κάθε πλευρά.


Τα αφήνουμε για να στραγγίξουν καλά.

Στη συνέχεια, τα τυλίγουμε σε ρολλά και τα καλύπτουμε με μεμβράνη ή αλουμινόχαρτο και τα βάζουμε στην κατάψυξη.

Συντηρούνται έτσι για αρκετούς μήνες, μέχρι και για ένα χρόνο άνετα.

Υπάρχουν και άλλοι τρόποι συντήρησης των αμπελόφυλλων όπως σε άλμη μέσα σε βάζο, όπου όμως πριν τα χρησιμοποιήσουμε θα πρέπει να τα ζεματίσουμε σε νερό για να φύγει η αλμύρα. Γι' αυτό και δεν τον προτιμώ αυτόν τον τρόπο.

Επίσης, τα αμπελόφυλλα δεν χρησιμεύουν μόνο στα γνωστά σε όλους ντολμαδάκια. Χρησιμοποιούνται επίσης σε συνταγές όπως: σαρδέλες ψητές τυλιχτές σε αμπελόφυλλα, ψαρονέφρι γεμιστό τυλιχτό σε αμπελόφυλλα, αρνάκι του αμπελουργού κ.ά.




22/6/13

Παστέλι με μαστίχα!

Πρόσφατα ανακάλυψα ένα νέο προϊόν που παντρεύει την παράδοση δυο τελείως διαφορετικών ελληνικών περιοχών με πολύ γευστικό αποτέλεσμα.

 



Την "μυροβόλο" Χίο... και την παραδοσιακή Καλαμάτα!





Πρόκειται για παστέλι με μαστίχα!!!





20/6/13

Εύκολο παγωτό φράούλα

Τώρα που ο καιρός επιτέλους έφτιαξε και το καλοκαιράκι ήρθε για τα καλά, είναι ευκαιρία να φτιάξουμε ένα δροσιστικό παγωτάκι φράουλα!Εύκολα, γρήγορα και χωρίς περιττές θερμίδες.


Υλικά που θα χρειαστούμε:
  • 10 μέτριες φράουλες κομμένες στα 4, που έχουν μπει στην κατάψυξη για 3-4 ώρες.
  • 3-4 κουταλιές σούπας μαύρη ζάχαρη
  • 100 ml γάλα (με λιπαρά 2%)

Μερίδες: 4-6

Πώς το κάνουμε:

  • Χτυπάμε στο μίξερ τα κομμάτια της φράουλας με την ζάχαρη.
  • Προσθέτουμε το γάλα και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να δημιουργηθεί ένα ομοιογενές, κρεμμώδες μείγμα.
  • Το αδειάζουμε σε ένα μεταλλικό μπωλ και το βάζουμε στην κατάψυξη.
  • Μετά από 4-5 ώρες μπορούμε να το σερβίρουμε.
  • Γαρνίρουμε με φράουλες ή σιρόπι φράουλας/σοκολάτας αν θέλουμε.
Η συνταγή είναι από το site: www.sintagespareas.gr στο ακόλουθο link: http://www.sintagespareas.gr/sintages/eykolo-pagoto-i-granita-fraoula-sti-stigmi.htm
 

Πατάτες Wedge

Από τη στιγμή που δοκίμασα αυτές τις πατάτες σε μια μπιραρία,  έψαχνα να βρω την συνταγή για να τις κάνω και στο σπίτι.Τελικά την βρήκα, και είναι πανεύκολη.




Υλικά που θα χρειαστούμε:

- 5-6 Πατάτες μέτριες ή 10 πατάτες μικρές
- αλάτι
- πιπέρι
- πάπρικα
- ριγάνη
- 1/2 φλιτζάνι τσαγιού λάδι

Μερίδες: 3-4

Πώς το κάνουμε:
- Πλένουμε πολύ καλά τις πατάτες και τις βράζουμε σε αρκετό νερό με τη φλούδα, μέχρι να μαλακώσουν, όμως μην βράσουν εντελώς.
-Στην συνέχεια, αφού κρυώσουν λίγο, τις κόβουμε στα τέσσερα.
-Απλώνουμε μια λαδόκολλα σε ένα ταψί
-Τοποθετούμε τις πατάτες πάνω στη λαδόκολλα, με όλα μυρωδικά, αλάτι, πιπέρι και το λάδι.
- Τα ψήνουμε για 30 λεπτά στος 180ο( ή μέχρι να ροδοκοκκινήσουν.
- Σερβίρουμε και καλή μας όρεξη!

Οι πατάτες αυτές μπορούν να συνοδέψουν ιδανικά κρέας ή αλλαντικά και είναι μια διαφορετική πρόταση από τις κλασσικές τηγανιτές πατάτες. Τα μυρωδικά που θα χρησιμοποιήσουμε μπορούν να διαφοροποιηθούν ανάλογα τα γούστα μας.
Άν σας προβληματίζει το ότι οι πατάτες τρώγονται με την φλούδα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε βιολογικές. Άν και με το πολύ καλό πλύσιμο και το βράσιμο δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε.
Καλό Σαββατοκύριακο!!!Θα τα πούμε την Δευτέρα με νέα συνταγή!!

Κέικ καρδιά

Σε λίγες ημέρες είναι η γιορτή του Αγ Βαλεντίνου. Αν και πολλοί τη θεωρούν ως μια 'χαζοχαρούμενη' γιορτή δεν παύει να είναι μια ευ...