8/10/15

Το φθινόπωρο έχει μπει για τα καλά πλέον, και τα πρώτα πρωτοβρόχια έχουν ξεκινήσει. Τα σταφύλια είτε άσπρα είτε κόκκινα έχουν τιμητική τους και είναι ευκαιρία να φτιάξουμε ένα σπιτικό γλυκό για όλο το χειμώνα. Ταιριάζει τέλεια με γιαούρτι!
 
Υλικά που θα χρειαστούμε:
  • 1 κιλό σταφύλια ( καθαρό βάρος)
  • 600 γρ. ζάχαρη
  • 150 γρ. νερό
  • 1 βανίλια
  • χυμό από μισό λεμόνι
  • 1 κλωνάρι βανίλια
  • 1 κλωνάρι αρμπαρόριζα
  •  
 
 
 
 
Εκτέλεση:
1. Πλένουμε και στραγγίζουμε τις ρώγες .
2. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη και τη βανίλια και την τοποθετούμε στη φωτιά.
3. Όταν το σιρόπι αρχίζει να βράζει προσθέτουμε τις ρόγες του σταφυλιού και κουνάμε σταδιακά την κατσαρόλα για να μην κολλήσει το γλυκό.

4. Βράζουμε για 10 λεπτά και αποσύρουμε την κατσαρόλα αμέσως από τη φωτιά (για να μην σουφρώσει το σταφύλι).
5. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και ξαναβράζουμε το γλυκό την επόμενη μέρα μέχρι να δέσει μαζί με την αρμπαρόριζα.
6. Προς το τέλος προσθέτουμε χυμό λεμονιού για να μη ζαχαρώσει το γλυκό μας.

Προσοχή: Τοποθετούμε το γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα, ώστε να διατηρηθούν αναλλοίωτα για πολλούς μήνες.
 
 

20/9/15

Τυροψωμάκια

 
Καλοκαιρινές διακοπές οριστικά τέλος! Ο κάθε κατεργάρης στον πάγκο του, και η απεγνωσμένη σεφ ξανά πίσω στα μαγειρέματά της. Ξαναπιάνω κατσαρόλες και κουτάλες και ξεκινάμε για νέες γευστικές αναζητήσεις! Όχι ότι στο μεσοδιάστημα τα αφήσαμε εντελώς...
Οι φετινές διακοπές ήταν πολύ ιδιαίτερες και πέρασαν πολύ γρήγορα. Ήταν 2 σε 1.Διακοπές και γάμος μαζί.
Ο γάμος έγινε στην πιο ωραία εκκλησία της Μεσσηνίας,
στην Ευαγγελίστρια Βέργας
με την πιο απίστευτη θέα στο μεσσηνιακό κόλπο.  
Ακολούθησε ένα υπέροχο πάρτυ με τους φίλους μας και τις οικογένειες μας.
Οι δίπλες φυσικά είχαν την τιμητική τους, όπως συνηθίζεται στα μέρη μου.
 
Οι διακοπές στη συνέχεια ήταν κάτι παραπάνω από απαραίτητες για να χαλαρώσουμε και να ξεκουραστούμε.
Πρώτα στη Μονεμβασιά,
μια πέτρινη καστροπολιτεία που κυριολεκτικά έχει μείνει πίσω στο χρόνο.
 Η πατρίδα του Γιάννη Ρίτσου είναι ένα από τα ομορφότερα μέρη της Ελλάδας. 
 Οι βόλτες στα πέτρινα καλντερίμια του σε ταξιδεύoυν σε άλλες εποχές.
Και μετά στην Ελαφόνησο, σε μια από τις ομορφότερες παραλίες της Ελλάδας, την παραλία του Σίμου.
 
Η επιστροφή μας βρήκε με την γλυκιά γεύση της νοσταλγίας όλων αυτών των καλοκαιρινών στιγμών.
Κι επειδή ο έρωτας περνάει από το στομάχι..., πάμε για τη συνταγή. Ένα εύκολο κολατσιό για όλες τις ώρες. 
 

Υλικά που θα χρειαστούμε:

  • 2 κεσεδάκια γιαούρτι
  • 2 φλυτζάνια τσαγιού ελαιόλαδο
  • 2 μπέικιν πάουντερ
  • 2 κύβους μαγιά
  • 4 αυγά
  • αλεύρι όσο πάρει για να γίνει μια ζύμη μαλακή και εύπλαστη
  • 300 γρ. φέτα
  • 200 γρ. ανθότυρο
  • 2 κρόκοι αυγών αραιωμένοι με λίγο νερό για την επάλειψη
  • σουσάμι
 
Τεμάχια: 30

Πώς το κάνουμε:

  1. Χτυπάμε τα αυγά.
  2. Ανακατεύουμε με τα χέρια μας όλα τα υλικά εκτός από το τυρί.
  3. Αφήνουμε μισή ώρα την ζύμη να ξεκουραστεί.
  4. Χωρίζουμε τη ζύμη σε μπαλάκια.
  5. Ανοίγουμε με το χέρι μας ένα κομμάτι ζύμης σε σχήμα στρογγυλό. Πατάμε με ένα ποτήρι για να έχουμε ομοιογενές σχήμα.
  6. Βάζουμε μέσα λίγη γέμιση και το κλείνουμε.
  7. Αραδιάζουμε τα ψωμάκια σε ταψί στο οποίο βάλαμε λαδόκολλα και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φύρνο για μισή ώρα ή μέχρι να πάρουν χρώμα στους 180 βαθμούς.

Καλό φθινόπωρο σε όλους!
 
 

15/9/15

Έκθεση Ζυθογνωσίας

Απανταχού μπιρόφιλοι προσοχή!! Μια πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση προγραμματίζεται για τον επόμενο μήνα!

Η έκθεση «Ζυθογνωσία», αφιερωμένη στις μπίρες υψηλής ποιότητας, οργανώνεται στην Αθήνα για 2η φορά τον Οκτώβριο στις 17 & 18 του μηνός, στον πολυχώρο The Hub Events.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η έκθεση φιλοξενεί ζυθοποιίες και μικροζυθοποιίες απ’ όλη την Ελλάδα και μπίρες υψηλής ποιότητας, ελληνικές και εισαγόμενες.

Η Ζυθογνωσία απευθύνεται σε ζυθόφιλους καταναλωτές και σε επαγγελματίες από τους χώρους της εστίασης και της εμπορίας ποτών. Αυτοπροσδιορίζεται ως έκθεση για «Microbreweries and Premium Beers», διότι σκοπεύει να είναι η βιτρίνα των ελληνικών μικροζυθοποιείων και όλων των προϊόντων ζύθου υψηλής ποιότητας που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά.

Η αγορά της μπίρας στην Ελλάδα αλλάζει με εντυπωσιακούς ρυθμούς καθώς πολλές είναι οι νέες μικροζυθοποιίες που έχουν ήδη ανοίξει, ενώ άλλες βρίσκονται σε στάδιο σχεδιασμού ή υλοποίησης. Είναι ενδεικτικό πως μόνο στα ελληνικά νησιά λειτουργούν ή σχεδιάζονται πάνω από 12 μικροζυθοποιίες (Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Εύβοια, Κρήτη, Τήνος, Σαντορίνη, Πάρος, Φολέγανδρος, Χίος).

Ταυτόχρονα, οι μεγάλες και ιστορικές ζυθοποιίες ―εδραιωμένες στην ελληνική αγορά εδώ και πολλά χρόνια― δημιουργούν με επιτυχία νέα εμπορικά σήματα στην κατηγορία premium για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες ενός ολοένα αυξανόμενου ζυθόφιλου κοινού.

Η Ζυθογνωσία είναι μία εκδήλωση που αποστασιοποιείται από τις καθιερωμένες «Γιορτές Μπίρας» και στοχεύει σε ένα κοινό που αγαπά την μπίρα και θέλει να μάθει περισσότερα πράγματα γι’ αυτήν. «Οι επισκέπτες μας έρχονται για να δοκιμάσουν και όχι για να πιουν, γιατί η γευστική παλέτα στο χώρο της μπίρας είναι τεράστια και οι ευκαιρίες να δοκιμάσει κανείς τα λιγότερο γνωστά προϊόντα είναι σπάνιες», λέει ο Ντίνος Στεργίδης της εταιρείας Vinetum που οργανώνει την έκθεση. Όλοι σχεδόν οι τύποι μπίρας θα είναι διαθέσιμοι προς δοκιμή, ενώ ειδικές γευστικές δοκιμές και σεμινάρια μύησης στον κόσμο της μπίρας θα πλαισιώσουν την έκθεση. Στην είσοδο οι επισκέπτες θα λαμβάνουν ένα ειδικό ποτήρι δοκιμής με το οποίο θα μπορούν να περιπλανηθούν από σταντ σε σταντ δοκιμάζοντας όσες μπίρες θέλουν.

Επιπλέον, η Ζυθογνωσία φέτος πλαισιώνεται και υποστηρίζεται από μία σειρά άλλων εκδηλώσεων που θα γίνουν καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας (12 με 18 Οκτωβρίου), σε διάφορα σημεία της πόλης και που εντάσσονται στην εβδομάδα μπίρας «Athens Beer Week»
 

29/7/15

Τηγανητός μπακαλιάρος

Θέλω επειγόντως διακοπές!!Τον τελευταίο καιρό ξυπνάω και κοιμάμαι με αυτή τη σκέψη. Είναι λογικό βέβαια, αφού η φετινή χρονιά ήταν αρκετά κουραστική, αν και δημιουργική.
Η Αθήνα σιγά σιγά αδειάζει και η τηλεόραση μας 'βομβαρίζει' καθημερινά από καλοκαιρινά πλάνα. Θάλασσα, ήλιος, κρύα μπίρα και τα απαραίτητα μεζεδάκια συνθέτουν το απόλυτο καλοκαιρινό σκηνικό, ακόμη και γι ' αυτούς θα παραμείνουν εντός των τειχών με μικρές κοντινές αποδράσεις του Σαββατοκύριακου. Ένας τέτοιος μεζές είναι ο τηγανητός μπακαλιάρος. Άν πάρετε κατεψυγμένο, το θετικό είναι ότι δεν χρειάζεται ξαλμύρισμα, οπότε η διαδικασία γίνεται ακόμη πιο γρήγορη.
Σας αποχαιρετώ λοιπόν, καλές διακοπές! Θα τα πούμε από Σεπτέμβριο με νέες συνταγές και ιδέες. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα κρυφοκοιτάζω πού και πού στα blog, αφού οι 'κακές συνήθειες δύσκολα κόβονται'. Φιλιά!

Υλικά που θα χρειαστούμε:
  • 1 κιλό μπακαλιάρος κατεψυγμένος
  • 1/2 φλιτζάνι αλεύρι
  • 1 αυγό
  • 1 φλιτζάνι μπίρα
  • ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

Κόβουμε τον μπακαλιάρο σε μερίδες. Βάζουμε το αλεύρι με λίγο αλάτι σε μια λεκάνη, ρίχνουμε τη μπίρα και το ανακατεύουμε. Χτυπάμε το αυγό και το προσθέτουμε απαλά μέχρι να γίνει ένας χυλός.
Βάζουμε λάδι σε ένα τηγάνι και, μόλις κάψει, βουτάμε μία μία τις μερίδες στο χυλό και τις τηγανίζουμε και από τις δύο πλευρές, μέχρι να ροδίσουν. Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τις αφήνουμε πάνω σε χαρτί κουζίνα, ώστε να στραγγίξουν καλά. Τις τοποθετούμε σε μια πιατέλα και συνοδεύονται τέλεια με σκορδαλιά.

25/6/15

Κεφτεδάκια με σάλτσα

Κεφτεδάκια τηγανητά με κόκκινη σάλτσα και μακαρόνια ή τηγανητές πατάτες!
Και ποιος δεν τα έχει συνδέσει με καλοκαιρινές διακοπές ή με τα παιδικά του χρόνια. Επιπλέον, είναι βολικό φαγητό γιατί μπορεί κάποιος να τα φάει την επόμενη ημέρα εξίσου ευχάριστα ή να τα βάλει στην κατάψυξη πριν τα τηγανίσει και να τα χρησιμοποιήσει όποτε θέλει. Και για μια νοικοκυρά με περιορισμένο χρόνο, όπως κι εγώ άλλωστε, αυτή είναι μια σωτήρια λύση.
Χμμ, τελικά μήπως το blog θα έπρεπε να έχει όνομα 'Νοικοκυρά σε απόγνωση΄? Τεσπά, πάμε στη συνταγή!
 
Υλικά:

  • 1/2 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
  • 1/2 κιλό κιμάς χοιρινός
  • 1 κρεμμύδι τριμμένο
  • 3 φέτες ψωμί μπαγιάτικο
  • 1 κ. σ. δυόσμος ψιλοκομμένος
  • 2 κ. σ. μαϊντανός ψιλοκομμμένος
  • 1 αυγό
  • 1 κ.γ. ρίγανη
  • 4 ντομάτες ξεφλουδισμένες
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 1/2 φλιτζάνι κρασί κόκκινο
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • αλεύρι για το πασπάλισμα
  • ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
  • αλάτι, πιπέρι
Μερίδες: 6
 
Εκτέλεση:
  • Βάζουμε τον κιμά σε λεκάνη. Μουσκεύουμε το ψωμί σε ένα μπολ με νερό, το στύβουμε καλά και το προσθέτουμε στον κιμά. Ρίχνουμε το κρεμμύδι, το δυόσμο, το μαϊντανό, το αυγό χτυπημένο, τη ρίγανη, αλάτι, πιπέρι και τα ζυμώνουμε καλά. Αφήνουμε τον κιμά λίγο να ξεκουραστεί.

  •  Πλάθουμε μικρούς κεφτέδες , τους αλευρώνουμε και τους τηγανίζουμε σε καυτό λάδι. Τους βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα, ώστε να στραγγίξουν, και τους τοποθετούμε σε μια πιτέλα.
  • Βάζουμε τις ντομάτες τριμμένες σε μια κατσαρόλα, ρίχνουμε 1/2 φλιτζάνι νερό, την κανέλα, το κρασί, λίγο αλάτι, πιπέρι και λάδι. Τα βράζουμε για 20 λεπτά.
  • Προσθέτουμε τα κεφτεδάκια, αφήνουμε για 10 λεπτά ώσπου να δέσει η σάλτσα και σερβίρουμε.  Ταιριάζει τέλεια με μακαρόνια.

29/5/15

Πεϊνιρλί

Παρασκευή απόγευμα και τριήμερο εν όψει! Μόνο αυτή η σκέψη αρκεί για να μας φτιάξει τη μέρα! Ο καιρός έχει βελτιωθεί ξανά και όλα δείχνουν πως το πρώτο μπάνιο στη θάλασσα είναι μια ρεαλιστική, πλέον σκέψη.Κι επειδή η θάλασσα ανοίγει την όρεξη, τι καλύτερο από αφράτα αχνιστά πεϊνιρλί??Καλό τριήμερο, ό,τι κι αν κάνετε!  


Υλικά που θα χρειαστούμε:
- 540 γρ. αλεύρι
- 2 κούπες γάλα φρέσκο
- 1, 5 φακελάκι μαγιά ξηρή
- 1 κ.γ αλάτι κοφτή

Μερίδες: 4 μεγάλα

Πώς το κάνουμε:
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη και φτάχνουμε ένα ομοιόμορφο ζυμάρι.
- Το σκεπάζουμε και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί.
- Για γέμιση ετοιμάζουμε ότι θέλουμε.
  • Μπορούμε να τα γεμίσουμε με κιμά που θα τον μαγειρέψουμε έτσι ώστε να μείνει με λίγα υγρά ή τα γεμίζουμε με τυρί και ζαμπόν ή ακόμη και με τυρί και αυγό.


  • Πηγή: Πεϊνιρλάκια μούρλια http://www.sintagespareas.gr/sintages/peinirlakia-mourlia.html#ixzz3DxuA00wc
     

    8/5/15

    Σοκολατάκια Oreo

    Το Σαββατοκύριακο έχει σχεδόν φτάσει, όπως επίσης και το καλοκαίρι, αφού η θερμοκρασία ανέβηκε απότομα τον τελευταίο μήνα. Αυτά τα σοκολατάκια τα έφτιαξα στα γενέθλια του καλού μου πριν από λίγο καιρό και ήταν τέλεια! Επίσης ήταν και αρκετά εύκολα στην παρασκευή τους.
     

    Υλικά που θα  χρειαστούμε:

    • 230γρ τυρί κρέμα σε θερμοκρασία δωματίου
    • 500γρ. oreo μπισκότα
    • 500γρ κουβερτούρα
    • Χρωματιστά sprinkles για διακόσμηση

    Πώς το κάνουμε:

    1. Χτυπάμε στο μίξερ τα oreo μεχρι να γίνουν ψίχουλα, αλλά όχι σκόνη.
    2. Ανακατεύουμε το τυρί κρέμα πολύ καλά (δεν πρέπει να φαίνεται τυρί πουθενά) και το βάζουμε για λίγη ωρα στο ψυγείο να σταθεί.
    3. Στη συνέχεια πλάθουμε μικρά μπαλάκια σαν τρουφάκια.
    4. Τα βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 45-60 λεπτά.
    5. Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί. Παίρνουμε ένα-ένα τα μπαλάκια με ένα πιρούνι και τα βουτάμε στη λιωμένη σοκολάτα.
    6. Τα ακουμπάμε πάνω σε λαδόκολα μεχρι να σταθεροποιηθεί η σοκολάτα και μετά τα βάζουμε στο ψυγείο.
    7. Διακοσμούμε με τα sprikles.

    Πηγή: Συνταγές της Παρέας https://www.sintagespareas.gr/sintages/orea-sokolatakia.html

    Κέικ καρδιά

    Σε λίγες ημέρες είναι η γιορτή του Αγ Βαλεντίνου. Αν και πολλοί τη θεωρούν ως μια 'χαζοχαρούμενη' γιορτή δεν παύει να είναι μια ευ...