29/5/13

Bazaar βιβλίου στο Μέγαρο Μουσικής 30/05/13-02/06/13

Μπορεί αυτή η εκδήλωση να μην έχει καμιά σχέση με την μαγειρική και την γαστρονομία, όμως γίνεται για φιλανθρωπικό σκοπό, και ως εκ τούτου, όσο περισσότεροι μάθουν γι' αυτό τόσο το καλύτερο. Εξ΄άλλου, στο bazaar πιθανότατα θα έχει και βιβλία μαγειρικής!!!

Bazaar βιβλίου στο Μέγαρο Μουσικής

26/5/13

Πένες με μελιτζάνα, ελιές και κασέρι

Τώρα που οι μελιτζάνες έχουν αρχίσει και βγαίνουν, να μια διαφορετική ιδέα για τους λάτρεις των ζυμαρικών!
 



Υλικά που θα χρειαστούμε:
  • 1 πακέτο (500 γραμ.) πένες
  • 150 γραμ. κασέρι κομμένο σε μικρούς κύβους
  • 2 φλάσκες μελιτζάνες
  • 2 ντομάτες ψιλοκομμένες
  • 2 κουτ. της σούπας ψιλοκομμένο κρεμμύδι
  • 2 σκελίδες σκόρδο τριμμένο
  • 12 ελιές Καλαμών χωρίς κουκούτσι
  • ποικιλία από φρέσκα μυρωδικά (θυμάρι, ρίγανη, δεντρολίβανο)
  • 1 κουτ. της σούπας ζάχαρη
  • 1 κουτ. του γλυκού καπνιστή πάπρικα
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • αλουμινόχαρτο ή λαδόκολλα, για να ψήσετε την μελιτζάνα

Πώς το κάνουμε:
  • Πλένουμε τις μελιτζάνες και τις κόβουμε σε μικρούς κύβους.
  • Στρώνουμε σε ένα ταψί αλουμινόχαρτο ή λαδόκολλα, απλώνουμε τα κομμάτια της μελιτζάνας, τα ραντίζουμε με ελαιόλαδο, αλατίζουμε και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο για 10 λεπτά.
  • Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε 4 κουταλιές ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο σε δυνατή φωτιά για 3-4 λεπτά, ρίχνουμε τα ψημένα κομμάτια της μελιτζάνας, προσθέτουμε 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για λίγα λεπτά.
  • Προσθέτουμε στο μείγμα τις ψιλοκομμένες ντομάτες, την ζάχαρη, την πάπρικα και τις ελιές και μαγειρεύουμε το μείγμα σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά.
  • Βράζουμε τις πένες σε αλατισμένο νερό, τις στραγγίζουμε και τις ανακατεύουμε με την σάλτσα. Προσθέστε το κασέρι και τα φρέσκα μυρωδικά και σερβίρετε.

Η συνταγή είναι από το βιβλίο 'Αυτή είναι η κουζίνα μου', του Β. Δρίσκα.

 



23/5/13

Πατζαροσαλάτα με γιαούρτι

Καθώς το καλοκαιράκι πλησιάζει, στο μυαλό μου τριγυρίζουν συνεχώς εικόνες από θάλασσα, ήλιο, διακοπές, ουζάκια και φρέσκα μπαρμπούνια ψητά στη λαδόκολλα με μια δροσιστική πατζαροσαλάτα.
Γιατί το καλοκαίρι θέλουμε εύκολες, γρήγορες και δροσιστικές συνταγές. Μπορεί για μπάνιο στη θάλασσα να είναι λίγο νωρίς ακόμη, αλλά για τα πατζάρια είναι της εποχής και μπορούμε να τα βρούμε στα Σ/Μ ή στα μανάβικα φρέσκα με μεγάλη ευκολία. Ήρθε η ώρα λοιπόν!Ξεκινάμε τα μαγειρέματα!

Πατζαροσαλάτα εύκολη και ελαφριά
 


Υλικά που θα χρειαστούμε:
  • 2 πατζάρια μέτρια
  • 2 φλιτζάνια γιαούρτι 2%
  • 2 κουταλιές της σούπας λάδι
  • 2 κουταλιές της σούπας ξίδι λευκό
  • αλάτι
  • 1 σκελίδα σκόρδου πολτοποιημένη (ανάλογα με το πόσο
  • καυτερή τη θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε κι άλλη)
  • 2 κουταλιές σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο άνιθο, μαϊντανό
Μερίδες: 4

Πώς το κάνουμε:
  • Βράζουμε τα πατζάρια και όταν κρυώσουν τα κόβουμε σε κυβάκια.
  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι, το λάδι, το ξύδι, το σκόρδο και τα αρωματικά.
  • Στη συνέχεια προσθέτουμε και τα κυβάκια πατζαριού.
  • Ανακατεύουμε προσεκτικά, προκειμένου να μην πολτοποιηθούν.
  • Αλατίζουμε και είμαστε έτοιμοι!

 

22/5/13

Ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις :Ημέρες Γαστρονομίας

Το τριήμερο 24/25/26 Μαϊου 2013 διοργανώνεται στο Μουσείο
Μπενάκημια σειρά εκδηλώσεων με τίτλο: Ημέρες Γαστρονομίας
για τους φίλουςτης μαγειρικής.
Αναλυτικά το πρόγραμμα καθώς και άλλες πληροφορίες βρίσκονται
στην ιστοσελίδα : www.imeres-gastronomias.gr.

16/5/13

Παγωτό τσιζκέικ με κράνμπερι

Ως μέγα λάτρης του τσιζκέικ αλλά και του παγωτού, ήταν αναμενόμενο να φτάσω κάποτε στο δίλημμα : Παγωτό ή τσιζκέικ?Τσιζκέικ ή παγωτό?Ή μήπως και τα δύο? Και μετά βρέθηκε αυτή η συνταγή στο δρόμο μου και με έβγαλε από το δίλημμα.



Υλικά που θα χρειαστούμε:
  •  300 ml γάλα
  • 300 ml κρέμα γάλακτος
  • 100 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 4 κρόκους αβγών
  • 150 γρ. μασκαρπόνε
  • 100 γρ. κράνμπερι αποξηραμένα
  • 10 μπισκότα digestive χοντροκομμένα
  • 2 βανίλιες
Μερίδες: 6
Πώς το κάνουμε:

Βάζουμε ένα μεταλλικό δοχείο στην κατάψυξη. Ανακατεύουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος και τις βανίλιες σε κατσαρόλα μέχρι να πάρουν βράση. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μασκαρπόνε. Χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη σε μπολ μέχρι να φουσκώσουν και να ασπρίσουν. Ρίχνουμε προσεκτικά το μείγμα γάλακτος και μασκαρπόνε πάνω από τα χτυπημένα αβγά και αναμειγνύουμε μέχρι να γίνουν ομογενές μείγμα. Αφήνουμε να κρυώσει καλά και προσθέτουμε τα κράνμπερι. Μεταφέρουμε στο δοχείο που έχουμε παγώσει στην κατάψυξη και ύστερα από μιάμιση ώρα προσθέτουμε τα μπισκότα.Όταν σερβίρουμε το παγωτό μπορούμε να το γαρνίρουμε με λίγα κράνμπερι.
 
Η συνταγή είναι από την εφημερίδα Έθνος και είναι πολύ πρωτότυπη και δροσιστική.

12/5/13

Παέγια

Ήθελα από καιρό να φτιάξω αυτή τη συνταγή μιας και από τότε που την είχα δοκιμάσει στην Ισπανία μου άρεσε πολύ. Επίσης είχα την περιέργεια να δοκιμάσω τον κρόκο κοζάνης σε φαγητό. Έτσι, προμηθεύτηκα τα υλικά, την καλή μου διάθεση και ...τελικά άξιζε τον κόπο!
 

Υλικά που θα χρειαστούμε:
  • 500 γρ. ρύζι (καρολίνα)
  • 600 γρ. θαλασσινά διάφορα κατεψυγμένα (γαρίδες, καλαμαράκια, μύδια)
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδου τριμμένες
  • 2 κόκκινες πιπεριές κομμένες σε λεπτές λωρίδες 
  • 2 ώριμες ντομάτες τριμμένες
  • 1 λίτρο νερό
  • 1 φλιτζάνι αρακά
  • 4 κουταλιές σούπες μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • 1/4 γραμαρίου σαφράν
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι

Μερίδες: 6
 
Πώς το κάνουμε:
  • Σοτάρουμε σε λίγο ελαιόλαδο τα κρεμμύδια και το σκόρδο, και μετά προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες, το νερό και τις πιπεριές.
  • Όταν πάρει βράση το φαγητό, ρίχνουμε το ρύζι, τον μαϊντανό και το σαφράν. Στην συνέχεια, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε την παέγια να μαγειρευτεί για 17-18 λεπτά σε μέτρια φωτιά.Προσθέτουμε τον αρακά και τα θαλασσινά και ανακατεύουμε συνεχώς για να μην κολλήσουν.
  • Αφήνουμε για λίγα λεπτά σε μέτρια φωτιά και σερβίρουμε.
Η συνταγή αυτή είναι από το βιβλίο του Β.Δρίσκα 'Αυτή είναι η κουζίνα μου' με ορισμένες παραλλαγές. Η σημαντικότερη είναι ότι στο βιβλίο η συνταγή για παέγια εκτός από θαλασσινά έχει επιπλέον , κοτόπουλο και λουκάνικο και αντί για νερό , ζωμό κοτόπουλου. Η δική μου εκτέλεση περιλαμβάνει μόνο θαλασσινά.Κάποια στιγμή όμως, θα δοκιμάσουμε και τον συνδυασμό κρέατος και θαλασσινών.

5/5/13

ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ!!!!

Καλή Ανάσταση σε όλους!!!!
Αυτό το Πάσχα η καλύτερη συνταγή είναι να το περάσετε με αυτούς που αγαπάτε, έχοντας καλή διάθεση και γεμάτοι αισιοδοξία!

Κέικ καρδιά

Σε λίγες ημέρες είναι η γιορτή του Αγ Βαλεντίνου. Αν και πολλοί τη θεωρούν ως μια 'χαζοχαρούμενη' γιορτή δεν παύει να είναι μια ευ...