18/3/19

Αλμυρά μπισκότα





Υλικά:

- 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 100 γρ.βούτυρο
- 1 κοφτό κουτ. γλυκού αλάτι
- 100 γρ. τριμμένη γραβιέρα
- 2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 200 γρ. στραγγιστό γιαούρτι 2%
- 1 αυγό
- 2 κουτ. σούπας παπαρουνόσπορο ή μαυροσούσαμο


Τεμάχια: 20 (ανάλογα το μέγεθος)


Εκτέλεση:

Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ και ρίχνουμε το βούτυρο κρύο και κομμένο σε μικρά κομμάτια.

Τρίβουμε με τα χέρια μας τα υλικά μέχρι το μείγμα να γίνει σαν ψίχουλα.

Προσθέτουμε την τριμμένη γραβιέρα και το γιαούρτι και ζυμώνουμε το μείγμα.

Αν κολλάει στα χέρια, προσθέτουμε ελάχιστο αλεύρι.

Αν έχετε πολυμίξερ με πλαστικό εξάρτημα για ζύμη, ετοιμάστε την ζύμη στον κάδο του πολυμίξερ.

Πλάθουμε την ζύμη σε τρία ρολάκια και τα κόβουμε σε φέτες με ένα μαχαίρι για να σχηματίσουμε τα μπισκότα, αλλιώς τα κόβουμε με κουπ πατ για να είναι πιο όμορφα.

Βάζουμε τα μπισκότα με την σειρά σε ένα ταψί.

Χτυπάμε το αυγό και αλείφουμε με αυτό τα μπισκότα και τα πασπαλίζουμε με τον  παπαρουνόσπορο ή το μαυροσούσαμο.

Ψήνουμε τα μπισκότα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C, στον αέρα, για 15 – 20 λεπτά περίπου ανάλογα με το πάχος τους.



12/2/19

Οσομπούκο με πουρέ

Λόγω της ημέρας..., - όπως έλεγε και ο εξαιρετικός Γιώργος Κωνσταντίνου στο <<Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα>> γεμάτο νόημα,-  εμείς παρ'ολο που δεν γιορτάζουμε τον Άγιο Βαλεντίνο,  φτιάχνουμε ένα πιο περιποιημένο φαγάκι για το ταίρι μας για να το απολαύσουμε παρέα με ένα ποτήρι κρασί.


Υλικά:

4 κομμάτια οσομπούκο
4 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
2 καρότα
1 σκ. σκόρδο
1 κρεμμύδι
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
1 φύλλο δάφνης
2 γαρίφαλα
1 ξυλάκι κανέλας
50 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
100 γρ. λευκό κρασί
500 γρ. νερό
2 κλ. δεντρολίβανο
2 κλ. θυμάρι

Μερίδες: 4

Εκτέλεση:

Τοποθετούμε μία κατσαρόλα τις 2 κ.σ. λάδι σε δυνατή φωτιά.
Βάζουμε προσεκτικά τα κομμάτια του κρέατος και ρίχνουμε  αλάτι, πιπέρι.
Τα σοτάρουμε και από τις δύο πλευρές ώστε να πάρουν χρώμα.
Αφαιρούμε και αφήνουμε στην άκρη.
Τοποθετούμε την ίδια κατσαρόλα στη φωτιά.
Κόβουμε τα καρότα σε μικρά κυβάκια.
Κόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο σε χοντρά κομμάτια.
Προσθέτουμε στην κατσαρόλα τα λαχανικά, 2 κ.σ. ελαιόλαδο και ανακατεύουμε με μία κουτάλα για 2-3 λεπτά μέχρι να καραμελώσουν.
Βάζουμε τον πελτέ ντομάτας και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί.
Προσθέτουμε το φύλλο δάφνης, τα γαρίφαλα, την κανέλα, το αλεύρι και ανακατεύουμε.
Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε 1-2 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί.
Βάζουμε το νερό, το οσομπούκο, το δεντρολίβανο, το θυμαρι,κλείνουμε το καπάκι και σιγοβράζουμε για 2 ώρες.




Σερβίρουμε με πουρέ πατάτας, 1 κ.σ. ελαιόλαδο, θυμάρι, φύλλα δεντρολίβανου και πιπέρι.

    17/1/19

    Κεφτεδάκια πικάντικα με πάπρικα και πορτοκάλι

    Οι συναντήσεις με αγαπημένους φίλους είναι πάντα μια καλή ευκαιρία για να απολαύσουμε μεζεδάκια.Βάζουμε ένα ποτηράκι κρασί, σερβίρουμε τα πικάντικα κεφτεδάκια και απολαμβάνουμε.


    Υλικά:
    - 250 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
    - 250 γρ. κιμάς χοιρινός
    - 1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
    - 1/2 κ.γ. πάπρικα καπνιστή
    - 1 1/2 κ.γ. πιπέρι καγιέν
    - 1 κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού
    - 2/3 φλ. ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
    - 1/4 μάτσο μαϊντανός ψιλοκομμένος
    - 1/3 φλ. ελαιόλαδο
    - 2 κ.σ. κόκκινο ξηρό κρασί
    - 1 αυγό
    - 1/2 φλ. φρυγανιά τριμμένη
    -αλάτι, πιπέρι


    Μερίδες: 6

    Εκτέλεση:
    • Σε ένα μεγάλο μπολ ζυμώνουμε καλά τους κιμάδες καθώς και τα μπαχαρικά, το ξύσμα, αλάτι και πιπέρι, βρέχοντας κάθε τόσο τα χέρια μας με κρύο νερό. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, τον μαϊντανό, το ελαιόλαδο, το κρασί και ζυμώνουμε καλά.
    • Στη συνέχεια ρίχνουμε το αυγό, ζυμώνουμε μέχρι να ενωθεί με το μείγμα του κιμά και προσθέτουμε τη φρυγανιά.
    • Πλάθουμε μικρά κεφτεδάκια και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί όπου έχουμε απλώσει λαδόκολλα σε απόσταση 2 εκ. μεταξύ τους, γιατί θα φουσκώσουν στο ψήσιμο.
    • Ψήνουμε τα κεφτεδάκια σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 ο( για 10 λεπτά από κάθε πλευρά ή μέχρι να ροδίσουν.
    • Τους ραντίζουμε με μερικές σταγόνες χυμό λεμονιού και σερβίρουμε. 
    Πηγή : AB Food stories Σεπτέμβριος 2018

    30/9/18

    Κοτόπουλο γιουβέτσι


    Τώρα που η φύση έχει αγριέψει για τα καλά, χάρη στο φαινόμενο Ζορμπά, είμαστε αναγκασμένοι να περνάμε περισσότερο χρόνο στο σπίτι. Άν και νιώθω ότι το καλοκαίρι τελείωσε κάπως πρόωρα, δεν στενοχωριέμαι, γιατί απολαμβάνω εξίσου τα χουχουλιάρικα απογεύματα στο σπίτι. Το βλέπω σαν ευκαιρία να φτιάξω τα αγαπημένα μου μαμαδίστικα φαγητά και να τα απολαύσω παρέα με τους δικούς μου. Άν αισθάνεστε κι εσείς έτσι, βουρ στην κουζίνα!!!


    Υλικά:
    • 2 κούπες χυλοπίτες
    • 1 μέτριο κοτόπουλο, σε κομμάτια
    • 400γρ. τοματάκια ολόκληρα αποφλοιωμένα, ψιλοκομμένα
    • 1 καρότο σε κυβάκια
    • 1 πιπεριά Φλωρίνης, σε κυβάκια
    • 3-4 κολοκυθάκια σε κυβάκια
    • 1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο
    • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
    • 3-4 κόκκους μπαχάρι
    • 1 ξυλάκι κανέλας
    • 200γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
    • αλάτι, πιπέρι
    Μερίδες: 4

    Εκτέλεση:

    Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να κάψει σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι, την πιπεριά, τα κολοκύθια και το καρότο και σοτάρετε για 3-4 λεπτά. Στη συνέχεια βάζουμε τα κομμάτια του  κοτόπουλου και τα τσιγαρίζουμε και από τις δύο πλευρές. 

    Προσθέτουμε τα μπαχαρικά, την ψιλοκομμένη τομάτα (και το χυμό της), αλατοπιπερώνουμε καλά, προσθέτουμε λίγο από το ζωμό του κρέατος και βράζουμε μέχρι να μαγειρευτεί καλά το κρέας και να μείνει ζουμερό (περίπου 45' - 1 ώρα).

    Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C. Μεταφέρουμε το φαγητό σε πυρίμαχο σκεύος και αν χρειαστεί, συμπληρώνουμε με νερό.

    Ρίχνουμε τις χυλοπίτες να βράσουν στο σκεύος μαζί με το κρέας μέχρι να μαγειρευτούν.

    Τέλος, το σερβίρουμε και ρίχνουμε το τριμμένο τυράκι από πάνω. 


                                                              


    10/6/18

    Μπριάμ το καλοκαιρινό




    Το καλοκαίρι έφτασε για τα καλά και τα μποστάνια και οι πάγκοι της λαϊκής είναι γεμάτοι μελιτζάνες, πιπεριές, χρώματα και αρώματα. Ευκαιρία για ένα πανεύκολο μπριάμ με όλη την γεύση του καλοκαιριού μέσα.

    Υλικά:

    4 μελιτζάνες φλάσκες
    4 κολοκύθια
    4 μεγάλες πατάτες
    4 ώριμες και σφιχτές ντομάτες
    2 σκελίδες σκόρδο
    2 κρεμμύδια
                                                                                    2 κ.σ. δυόσμος ψιλοκομμένος
    2 κ.σ. βασιλικός ψιλοκομμένος
    2 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
    1 φλ. ελαιόλαδο
    1 φλ. νερό
    αλάτι
    φρεσκοτριμμένο πιπέρι
    Μερίδες: 4


    Αρχικά, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C σε αέρα και αντιστάσεις. Αφού πλύνουμε και καθαρίσουμε τα λαχανικά, κόβουμε τις μελιτζάνες, τα κολοκύθια, τα κρεμμύδια και τις πατάτες σε 6 κομμάτια και τις ντομάτες στα 4 . Βάζουμε τα λαχανικά ανακατεμένα σε ένα βαθύ ταψί.


    Πολτοποιούμε το σκόρδο και αφού το ανακατέψουμε με το ελαιόλαδο, περιχύνουμε το φαγητό, αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με τα μυρωδικά. Τ’ ανακατεύουμε με τα χέρια ή με δύο κουτάλες. Περιχύνουμε με το νερό (δεν χρειάζεται περισσότερο, γιατί θα κατεβάσουν υγρά τα λαχανικά).

    Τοποθετούμε το ταψί στον προθερμασμένο φούρνο και ψήνουμε 40΄-45΄ την πρώτη μισή ώρα σκεπασμένο. Μετά το ξεσκεπάζουμε. Το μπριάμ είναι ένα φαγητό που σερβίρεται χλιαρό ή σε θερμοκρασία δωματίου.


    Tip: Όπως όλα τα λαδερά φαγητά, ταιριάζει τέλεια με φέτα!!

    6/5/18

    Smoothie Φράουλα

    Η Άνοιξη έχει μπει για τα καλά και οι πάγκοι της λαϊκής έχουν γεμίσει κόκκινες, ζουμερές φράουλες. Τι καλύτερο από το δροσιστούμε με ένα δροσερό smoothie φράουλας!!
                                                               
                                                                Υλικά:
    300 γραμ. φράουλες
    400 ml γάλα πλήρες
    150 γραμ. γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά (2%)
    1 κ.σ. μέλι


    Μερίδες: 3


    Εκτέλεση:

    Για το smoothie φράουλα, ρίχνουμε όλα τα υλικά, τις φράουλες, το γάλα και το μέλι στο μπλέντερ και χτυπάμε για δύο λεπτά. Προσθέτουμε το γιαούρτι και συνεχίζουμε να χτυπάμε για 1 λεπτό ακόμη.

    Όταν το μείγμα ενωθεί καλά, το ρίχνουμε σε ποτήρι και το σερβίρουμε φυσικά με τριμμένο πάγο.






    15/4/18

    Τυροπιτάκια πανεύκολα

    Χρειάζονται μόλις τρία υλικά για να φτιάξετε τα πιο νόστιμα τυροπιτάκια με τα χέρια σας!! Η συνταγή είναι κάτι παραπάνω από εγγυημένη, δοκιμάστε την!😊


    Υλικά που θα χρειαστούμε:

    Για τη ζύμη

    1 κεσεδάκι γιαούρτι 2% στραγγιστό
    1 φαρίνα
    1 βιτάμ

    Για τη γέμιση:
    400 γρ. φέτα
    1 αυγό
    λίγο πιπέρι

    Εκτέλεση:

    Ανακατεύουμε τα υλικά της ζύμης σε ένα μπολ, ώσπου να δημιουρθεί μια εύπλαστη ζύμη.
    Σε ένα άλλο μπολ λιώνουμε την φέτα με ένα πιρούνι και ρίχνουμε λίγο πιπέρι και τα αυγό.
    Από τη ζύμη παίρνουμε με το χέρι μας μια μικρή ποσότητα και την πλάθουμε σαν ένα μικρό μπαλάκι στο μέγεθος του τέννις. Το πατάμε και το κέντρο του βάζουμε μια κ.γ. γέμιση και το κλείνουμε με το χέρι μας, ξαναπλάθοντας το σε μπαλάκι.Ρίχνουμε σουσάμι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδίσουν.


    Κέικ καρδιά

    Σε λίγες ημέρες είναι η γιορτή του Αγ Βαλεντίνου. Αν και πολλοί τη θεωρούν ως μια 'χαζοχαρούμενη' γιορτή δεν παύει να είναι μια ευ...