14/6/13

Μουσακάς ελαφρύς

Τώρα που έρχεται Σαββατοκύριακο, είναι ευκαιρία να φτιάξουμε μουσακά, ένα φαγητό που απαιτεί αρκετό χρόνο, καθώς μέσα στην εβδομάδα ο χρόνος είναι περισσότερο συμπιεσμένος.
Ο μουσακάς είναι από τα αγαπημένα μου φαγητά. Όμως, λόγω θερμίδων, δεν μπορώ να τον τρώω πολύ συχνά. Γι' αυτό και σκέφτηκα μια πιο ελαφριά εκδοχή, που όμως δεν μειώνει τη γεύση. Καθώς, δεν έχει νόημα να φάμε κάτι άνοστο, απλά και μόνο επειδή είναι πιο ελαφρύ.

Υλικά που θα χρειαστούμε:
  • 1 κιλό μελιζάνες (φλάσκες)
  • 1 κιλό πατάτες
  • 1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 3 κουταλιές σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 4 ντομάτες ξεφλουδισμένες
  • 1/2 φλιτζάνι τριμμένη φρυγανιά
  • αλάτι, πιπέρι

Για τη μπεσαμέλ:
  • 6 κουταλιές σούπας αλεύρι
  • 4 κουταλιές σούπας βούτυρο
  • 2 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 6 φλιτζάνια γάλα
  • αλάτι, πιπέρι λευκό

Μερίδες : 5-6

Πώς το κάνουμε:
  • Πλένουμε τις μελιζάνες, τις κόβουμε σε φέτες, και τις βάζουμε σε λεκάνη με αλατισμένο νερό για 1/2 ώρα.
  • Τις ξεπλένουμε και τις στραγγίζουμε καλά.
  • Τις αλείφουμε με λάδι και τις βάζουμε πάνω σε μια λαδόκολλα στο γκριλ, μέχρι να ροδίσουν.
  • Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις βράζουμε για 10 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν, αλλά όχι να βράσουν εντελώς.
  • Τις αφήνουμε να κρυώσουν, και τις κόβουμε σε φέτες.
  • Τοποθετούμε τις πατάτες πάνω σε λαδόκολλα. Τις αλείφουμε με λάδι και τις ψήνουμε και αυτές στο γκριλ του φούρνου μέχρι να ροδίσουν.

Εν τω μεταξύ φτιάχνουμε τον κιμά:
  • Σοτάρουμε στην κατσαρόλα τον κιμά με το υπόλοιπο λάδι.
  • Προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες, αλάτι, πιπέρι και λίγο νερό.
  • Τον βράζουμε για 1/2 μισή ώρα, μέχρι να δέσει η σάλτσα και αφήνουμε να κρυώσει ο κιμάς.

Τη μπεσαμέλ:
  • Βάζουμε το λάδι και το βούτυρο σε μια κατσαρόλα .
  •  Όταν λιώσει το βούτυρο, ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με το σύρμα.
  • Προσθέτουμε σταδιακά όλο το γάλα και μετά το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να δέσει η σάλτσα. Άν δεν την χρησιμοποιήσουμε αμέσως, την ανακατεύουμε πού και πού για να μην κάνει κρούστα.

Συναρμολογώντας τον μουσακά μας...
  • Σε ένα ταψί Νο32 τοποθετούμε τις μελιτζάνες ώστε να καλύπτουν στο πάτο.
  • Στη συνέχεια βάζουμε τις πατάτες.
  • Από πάνω απλώνουμε ομοιόμορφα τον κιμά.
  • Μετά απλώνουμε τη μπεσαμέλ και πασπαλίζουμε την τριμμένη φρυγανιά ομοιόμορφα.
  • Ψήνουμε στο φούρνο στους 200ο ( για 40 λεπτά μέχρι να ροδίσει η μπεσαμέλ.
  • Όταν κρυώσει, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Προσοχή: Το βράσιμο της πατάτας πριν το ψήσιμο στο φούρνο αποσκοπεί στο να είναι πιο μαλακή, και η γεύση τους να προσομειάζει περισσότερο την γεύση της τηγανητής.

10/6/13

Κοτόπουλο στο φούρνο με αρωματικά

Κοτόπουλο στο φούρνο?Πάλι κοτόπουλο στο φούρνο θα φάμε?Ναι, αλλά τι κοτόπουλο! Παρόλο που το κοτόπουλο με πατάτες στο φούρνο είναι μια κλασσική συνταγή που όλοι γνωρίζουμε, υπάρχουν παραλλαγές που μπορούν να μας εκπλήξουν! (Ευχάριστα ελπίζω!!!).Μια τέτοια παραλλαγή έκανα πριν από μερικές ημέρες και σας την παραθέτω εδώ.






Υλικά που θα χρειαστούμε:
  • 1 κοτόπουλο καθαρισμένο, ολόκληρο
  • 1/4 του φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας μουστάρδα
  • 2 λεμόνια
  • 4 κουτ. σούπας ανάμεικτα ψιλοκομμένα μυρωδικά (θυμάρι, μαϊντανό,λεμονοθύμαρο)
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 κιλό πατάτες
Μερίδες: 4-5

Πώς το κάνουμε:
  • Βάζουμε σε ένα μπολ το ξύσμα των λεμονιών, μαζί με το ελαιόλαδο, τη μουστάρδα, τις 3 κουτ. σούπας μυρωδικών, αλάτι, πιπέρι και τα ανακατεύουμε.
  • Απλώνουμε με το χέρι το μείγμα ανάμεσα στη πέτσα και το κρέας (στο στήθος και στα μπουτάκια του κοτόπουλου, ξεκινώντας από την κοιλιά και το λαιμό).
  • Βάζουμε το κοτόπουλο σε ένα βαθύ ταψί.
  • Για ποιο αρωματικό αποτέλεσμα, καθαριζουμε τα λεμόνια που χρησιμοποιήσαμε για το ξύσμα από την λευκή μεμβράνη τους, τα κόβουμε στα δύο και τα βάζουμε στην κοιλιά του κοτόπουλου.
  • Καθαρίζουμε και πλένουμε τις πατάτες. Τις τοποθετούμε γύρω από το κοτόπουλο.
  • Ρίχνουμε την 1 κουτ. σούπας μυρωδικών πάνω στις πατάτες, καθώς και αλάτι.
  • Το περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο, προσθέτουμε 2 φλιτζάνια νερό στο ταψί και ψήνουμε στους 180ο( για 1,5 ώρα.
Η συνταγή αυτή είναι μια παραλλαγή της αντίστοιχης συνταγής: Κοτόπουλο στο φούρνο με εστραγκόν και θυμάρι του Β. Δρίσκα από το περιοδικό ' Μαγειρέματα', Ιούνιος 2013. Την προσάρμοσα στα δικά μου γούστα και το αποτέλεσμα πιστεύω ότι ήταν αρκετά καλό. Μου άρεσε πολύ ωστόσο η ιδέα με τα λεμόνια που μπαίνουν μέσα στο κοτόπουλο, γιατί όντως έδωσαν έξτρα άρωμα στο φαγητό.

9/6/13

Ψωμάκια αφράτα για πρωινό

Κυριακή πρωί!Τι πιο ωραίο από έναν παγωμένο καφέ, και φρεσκοψημένα αφράτα ψωμάκια, με βούτυρο και μαρμελάδα. Αυτό σκεφτόμουν την προηγούμενη Κυριακή όταν έφτιαχνα αυτά τα υπέροχα ψωμάκια. Και τελικά άξιζε τον κόπο. Και επειδή δεν είναι κάθε μέρα Κυριακή, έφτιαξα αρκετά ώστε να τα αποθηκεύσω στην κατάψυξη όταν κρυώσουν, μέσα σε σακουλάκια και να τα βγάζω όποτε θέλω να απολαύσω σπιτικό ψωμί!
 

Τι χρειαζόμαστε:
•1 κιλό αλεύρι γ.ο.χ
•40 γρ. ζάχαρη
•50 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου 
•30 γρ. γάλα χλιαρό
•15 γρ. αλάτι 
•1 κύβο Μαγιά νωπή (42 γρ.)
•500 - 550 γρ. νερό χλιαρό 
 
•σουσάμι, μαυροσούσαμο
 
Μερίδες: 15-20 ψωμάκια

 
Πώς το κάνουμε:
1.Σε ένα βαθύ μπολ, ανακατεύουμε ολα τα υλικά μαζί για 20' .
2.Στη συνέχεια αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 10'.
3.Φτιάχνουμε τα ψωμάκια και τα τοποθετούμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν για περίπου μία ώρα.
4.Τα αλείφουμε με λίγο νεράκι και τα πασπαλίζουμε με σουσάμι ή/και μαυροσούσαμο.
 
5. Ψήνουμε στον αέρα στους 240 C για 15-20' σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδίσουν αρκετά.
 
Καλό Σαββατοκύριακο!Θα τα ξαναπούμε την Δευτέρα με καινούριες συνταγές!!!
 

Ψωμί σε σχήμα μαργαρίτας

Αυτή την συνταγή την κάνω συχνά, όταν θέλω να φτιάξω ψωμί διαφορετικό από το χωριάτικο που συνήθως φτιάχνω. Θέλει πιο πολύ χρόνο, όμως αξίζει να το δοκιμάσετε.
 
 

Υλικά που θα χρειαστούμε:
  • 1 1/5 κ.σ. μαγιά σκόνη
  • 1/3 κ.γ. αλάτι
  • ½ κ.σ. ζάχαρη
  • 2 φλ. χλιαρό νερό
  • Αλεύρι για όλες τις χρήσεις όσο πάρει
  • 5 κ.σ.ελαιόλαδο
  • σουσάμι, μαυροσούσαμο

Πώς το κάνουμε:
  1. Λιώνουμε από το προηγούμενο βράδυ τη ½ κουταλιά μαγιά με το ½ φλιτζάνι χλιαρό νερό και λίγο αλεύρι, ώστε να φτιάξουμε έναν πηχτό χυλό που θα χρησιμεύσει για προζύμι. Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε όλη τη νύχτα να γίνει.
  2. Σε μπολ ρίχνουμε το προζύμι μας, την υπόλοιπη μαγιά, το αλάτι και την ζάχαρη και προσθέτουμε το υπόλοιπο 1 ½ φλιτζάνι ζεστό νερό.
  3. Ζυμώνουμε προσθέτοντας τόσο αλεύρι ώστε να μην κολλάει στα χέρια.
  4. Όταν θα έχει η ζύμη μας γίνει ομοιόμορφη τότε προσθέτουμε λίγο – λίγο το ελαιόλαδο και ζυμώνουμε μέχρι να απορροφήσει όλο.
  5. Βάζουμε τη ζύμη σε καθαρό μπολ που το έχουμε αλείψει με ελαιόλαδο και το αφήνουμε να διπλασιαστεί.
  6. Όταν ετοιμαστεί το χωρίζουμε σε 7 ίσες μπαλίτσες.
  7. Τοποθετούμε στο κέντρο ενός λαδωμένου ταψιού την μια μπαλίτσα και γύρω της τοποθετούμε τις υπόλοιπες. Πιέζουμε ελαφρά.
  8. Αφήνουμε να ξεκουραστεί για 20 λεπτά. Αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο την επιφάνεια και πασπαλίζουμε με σουσάμι, ηλιόσπορους κ.α..
  9. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C έως ότου ροδίσει. Περίπου 40λεπτά.


Την συνταγή την βρήκα στο site: συνταγές της παρέας, στο ακόλουθο link: Αφράτο ψωμάκι μαργαρίτα http://www.sintagespareas.gr/sintages/afrato-psomaki-margarita.html#ixzz2Tlk4Z2qA

 

7/6/13

Μουσείο Ελληνικής Γαστρονομίας

 


 
Τριγυρνώντας στο διαδίκτυο, με πολλή χαρά ανακάλυψα ότι δημιουργήθηκε το πρώτο Ελληνικό Μουσείο Γαστρονομίας. Θα λειτουργήσει σύντομα μέσα στο καλοκαίρι στην περιοχή του Ψυρρή.
Θα υπάρχει επίσης εστιατόριο στον ίδιο χώρο όπου οι επισκέπτες θα μπορούν να δοκιμάσουν παραδοσιακά προϊόντα και συνταγές καθώς και βιβλιοπωλείο όπου θα μπορούν να αγοράσουν βιβλία μαγειρικής.
Θεωρώ ότι είναι πολύ καλή πρωτοβουλία, δεδομένου ότι η γαστρονομία είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της κουλτούρας και της ιστορίας ενός λαού. Θα επανέλθω με περισσότερες πληροφορίες όταν αυτές θα είναι διαθέσιμες.

2/6/13

Περί ορέξεως... κολοκυθόπιτα! Κολοκυθόπιτα χωρίς φύλλο

Από καιρό έψαχνα μια συνταγή για κολοκυθόπιτα που να είναι εύκολη, αλλά κυρίως ελαφριά, και χωρίς αυγά. Δυστυχώς καμία συνταγή από αυτές που βρήκα δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις. Τελικά συνδυάζοντας στοιχεία από διαφορετικές συνταγές, έφτιαξα μια δική μου που ελπίζω να σας αρέσει! Στους δικούς μου, πάντως άρεσε!



Υλικά που θα χρειαστούμε:
  • 1200 γρ. κολοκυθάκια
  • 1 κούπα γάλα
  • 200 γρ. φέτα
  • πιπέρι
  • 250 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του 
  • 1 μπουκαλάκι σόδα
  • 1/2 φλιτζ. τσαγιού τριμμένη φρυγανιά
  • 1 φλιτζ. τσαγιού δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζ. τσαγιού άνιθο ψιλοκομμένο
  • 1/4 φλιτζ. τσαγιού λάδι
Πώς το κάνουμε:
  • Πλένουμε καλά τα κολοκυθάκια και τα τρίβουμε στο τρίφτη. Τα αφήνουμε μέχρι να στραγγίξουν καλά, σε τρυπητήρι.
  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα τρίμματα κολοκυθιού, τη φέτα που την λιώνουμε με τα χέρια μας σε πολλά κομμάτια και το γάλα.
  • Πιπερώνουμε το μείγμα.
  • Σε ένα άλλο μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι και τη σόδα, έτσι ώστε να σχηματίσουν ένα παχύρρευστο χυλό.
  • Παίρνουμε ένα ταψί, το λαδώνουμε καλά και ρίχνουμε την μισή φρυγανιά στον πάτο της σε όλη την επιφάνεια.
  • Από πάνω ρίχνουμε το μείγμα με το κολοκύθι.
  • Πάνω από αυτό ρίχνουμε τον χυλό με το αλεύρι και τη σόδα ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια.
  • Ρίχνουμε και την τριμμένη φρυγανιά ομοιόμορφα παντού.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο( για 30-40 λεπτά μέχρι η επιφάνεια της πίτας να σχηματίσει κρούστα και να ροδίσει.


  • Όταν κρυώσει λίγο, κόβουμε σε κομμάτια, σερβίρουμε και καλή μας όρεξη!!!!!!!!

30/5/13

Banoffee

Ένα απλό και εύκολο γλυκάκι για το Σ/Κ...
 
 


Υλικά που θα χρειαστούμε:
  • 1 κουτί ζαχαρούχο γάλα
  • 1 πακέτο μπισκότα τύπου digestive
  • 125 γρ. βούτυρο
  • μπανάνες
  • 250 γραμμάρια κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε σαντιγί (ΧΩΡΙΣ καθόλου ζάχαρη)
Μερίδες: 6 ατομικά φορμάκια (όπως της φωτογραφίας)

Πώς το κάνουμε:
  • Βράζουμε το ζαχαρούχο γάλα σε μέτρια φωτιά για 3 ώρες, έτσι ώστε να γίνει καραμέλα.
  • Στη συνέχεια,  τρίβουμε τα μπισκότα στο multi .
  • Ζεσταίνουμε το βούτυρο και ποτίζουμε με αυτό τα τριμμένα μπισκότα.
  • Σε ένα στρογγυλό ταψάκι ή πυρεξάκι ή σε ατομικά φορμάκια στρώνουμε τη βάση.
  • Το βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες ώστε να παγώσει.
  • Στη συνέχεια απλώνουμε πάνω στη βάση την καραμέλα μας (το βρασμένο καραμελωμένο πλέον ζαχαρούχο γάλα) .
  • Από πάνω απλώνουμε μία στρώση πολύ λεπτές φετούλες μπανάνας.
  • Τέλος βάζουμε την σαντιγύ με το κορνέ και διακοσμούμε με την καραμέλα που μας έχει περισσέψει.

  • Προσοχή: Όσον αφορά στο βράσιμο του γάλακτος, το μεταλλικό κουτί πρέπει να είναι συνεχώς καλυμμένο με νερό μέσα στην κατσαρόλα.Το κουτί πρέπει να είναι αεροστεγώς κλεισμένο, και όταν έρθει η ώρα να το βγάλουμε από την κατσαρόλα, θα πρέπει να πιάσουμε με λαβίδα. Προσοχή, γιατί καίει! Το αφήνουμε να κρυώσει στο νεροχύτη, και μετά μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε, ή να το αποθηκεύσουμε στο ντουλάπι για αρκετούς μήνες.
    Τα ατομικά μπολάκια βολεύουν πολύ στο σερβίρισμα σε ένα πάρτυ ή ως κέρασμα στη δουλειά. Υπάρχουν σε πολλά καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας.

     

    Κέικ καρδιά

    Σε λίγες ημέρες είναι η γιορτή του Αγ Βαλεντίνου. Αν και πολλοί τη θεωρούν ως μια 'χαζοχαρούμενη' γιορτή δεν παύει να είναι μια ευ...